Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu’ndan aşı önerileri şeması: Turkovac ve Sinovac şemada yok

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu, Omicron varyantı sonrası aşı öneri şeması yayınladı. Şemada önerilen aşılar arasında Turkovac ve Sinovac yer almazken, önceki dozlarını Sinovac aşısı ile olanların da BioNTech ile aşılanmaları önerildi.

Omicron varyantı sonrası Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) onayladığı aşıların artırılması gerektiğine dikkat çeken hekimler, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişiler için “koruyuculuğu daha yüksek olduğu için” mRNA aşılarını önerdi.

Açıklamada, Türkiye’de mRNA aşısı olan BioNTech’in ilk seçenek olarak önerildiği bilgisi yer aldı.

TTB: “Turkovac’ın etkilerine dair bilimsel yayın yok”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Aralık’ta yaptığı Bilim Kurulu toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi’nde hatırlatma dozu olarak Turkovac aşısı yaptırmıştı. Bakan Koca, “Bunu bekleyen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımıza Turkovac ile aşı olmalarını, özellikle hatırlatma dozlarını da Turkovac ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum” demişti. 

Farklı branşlarda alanında uzman hekimlerden oluşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu ise Omicron varyantı sonrası önerdikleri aşılar arasında Turkovac’a yer vermedi. Yayınlanan şemada “Şemada bilimsel verisi bulunan aşılara yer verilmiştir” uyarısı ile Turkovac’ın etkilerine dair bilimsel yayın olmadığı hatırlatıldı.

TTB, hafta içinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek, “Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, ne yazık ki var olan aşı tereddütünü daha da artıracaktır” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.