Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Babacan: ”Hükümete soruyorum, karşılıksız para mı basıyorsunuz”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Utanmadan, sıkılmadan sokaklara döküleceklermiş, meydanlara döküleceklermiş. Siz 15 Temmuz’u görmediniz mi?” sözlerini eleştiren Babacan, “Kimsenin sokağa çıktığı yok, gölge boksu yapıyor. 15 Temmuz’da dersini alanlar darbecilerdi. Ders verenler de demokrasimize sokaklarda sahip çıkan vatandaşlarımızdı” diye konuştu. Merkez Bankası’nın 31 Aralık bilançolarına da dikkat çeken Babacan, hükümete seslenerek “Karşılıksız para mı basıyorsunuz?” diye sordu.

Türkiye’nin “kronik yüksek enflasyon” dönemine girdiğine dikkat çeken Babacan, 30 Aralık akşamına kadar 70 milyar lira zarar gösteren Merkez Bankası bilançosunun, 31 Aralık akşamı birden 60 milyar kâra geçtiğine işaret etti: “Eksi 70 milyardan, bir günde artı 60 milyara dönen bir rakamdan bahsediyoruz. Bir günde tam 130 milyarlık kalem oynatıldı. Ben şimdi buradan hükümete soruyorum: Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Dürüstçe açıklayın. Eğer Merkez Bankası’ndan Hazineye doğrudan para transferi için bunu yaptıysanız, bunun adı karşılıksız para basmaktır. Arka kapıdan döviz satışına alıştınız, şimdi de arka kapıdan para mı basıyorsunuz? Çıkın açıklayın.”

“Kimsenin sokağa çıktığı yok, gölge boksu yapıyor”

Babacan’ın gündeminde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü (4 Ocak) AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki “Utanmadan, sıkılmadan sokaklara döküleceklermiş, meydanlara döküleceklermiş. Siz 15 Temmuz’u görmediniz mi? Nereye dökülürseniz dökülün. 15 Temmuz’da o sokağa dökülenlere bu millet nasıl dersini verdiyse siz de dökülün, siz de aynı dersi evvel Allah alırsınız. Bizler Cumhur İttifakı olarak, hepinizi önümüze katarız ve gideceğiniz yere kadar kovalarız” sözleri de vardı. Erdoğan’ı eleştiren Babacan, şunları söyledi:

“Kimse o kıymetli mücadeleyi kirletmeye kalkmasın. Kimsenin sokağa çıktığı da yok. Gölge boksu yapıyor. Zihninde hayali düşmanlar üretmiş. Onlarla oyalanıyor. Dahası, 15 Temmuz’da demokrasiyi korumak adına sokağa çıkarak canını feda eden halkımıza haksızlık ediyor. Sayın Erdoğan’a demokrasilerde, barışçıl protestoların anayasal bir hak olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Ayrıca bir ara anayasaya da bakmasını, tavsiye ediyorum. Belli ki anayasayı tamamen yok sayıyor ve farkında değil. Bir de son olarak kendisine önce bir sakin olmasını tavsiye ediyorum. Eğer niyetiniz, bu ülkede karışıklık çıkartıp, sonra da bundan nemalanmaksa, hiç boşuna uğraşmayın. Bu millet sizin bu tuzağınıza düşmez.”

Zam tartışmaları

Yeni yılda akaryakıta, doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlara dikkat çeken Ali Babacan, bu kalemlere gelen zamların üretim maliyetlerini artırdığı için her alana yansıyacağına dikkat çekerek, “Ülke olarak tam gaz yoksulluğa sürükleniyoruz. Tek yol, topyekûn zihniyet değişikliğinden ve iktidar değişikliğinden geçiyor. Bu iktidarın artık ülkenin sorunlarına çözüm bulma kapasitesi bitmiştir. İktidar değişikliğinden başka bir çare yoktur” dedi.

“Enflasyon artışında cumhuriyet tarihi rekorunu kırdılar”

Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) “rakamları ayarlama enstitüsü” diye tanımlayan Babacan, TÜİK’in yüzde 36 olarak açıkladığı 2021 enflasyonunu hatırlatarak bağımsız araştırma yapan kuruluşlara göre ise enflasyonun yüzde 80 civarında olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Halktan bihaber, sokaktan bihaber bambaşka rekorlarla övünüyor. Masal anlatıyor” diyerek eleştiren Babacan, enflasyonun daha da artacağına işaret etti: “Ben kendisine gerçek rekoru nerede kırdığını söyleyeyim. Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki yüzde 4’lük farkla cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bu şu demek: Üretici fiyatları çok arttı, ancak, maliyetlerdeki artış henüz tüketici fiyatlarına tam olarak yansımadı.”

Türkiye ve G20 ülkelerindeki enflasyon farkı

Erdoğan’ın “Kurdaki köpüğü aldık, enflasyondaki köpüğü de alacağız” sözlerini hatırlatan Babacan, “2015 yılında tek haneli devrettiğimiz tüketici enflasyonunu, beş kattan fazla artırarak, yüzde 36’ya çıkartan sizsiniz. Krizlerin ortağı ve Çin muhibbi ortağınızla beraber, tek imzalı olduğunuz dönemde köpürdü her şey” dedi. Türkiye’nin G20 ülkelerinde yıllık enflasyon sıralamasında ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üçüncü sıradaki Brezilya ile aramızda üç kattan fazla fark var. Hani enflasyonun küresel bir sorun olduğunu söylüyorlar ya, gerçek burada. Ülkemizdeki bir aylık enflasyon, çok sayıda ülkenin bir yıllık enflasyonunun üstünde, Brezilya’dan sonraki ülkelerin hepsinde enflasyon tek hanede.”

“Madde bağımlısı gibiler”

Kurun düşmediğine dikkat çeken Babacan, “En sonunda, sırf ‘Erdoğan konuşurken kur çıkıyor’ demesinler diye, Merkez Bankası’nın arka kapısından cayır cayır dolar sattınız. Kendi ağzınızla yükselttiğiniz kurun köpüğü için, bu milletin alın teriyle, akıl teriyle biriken milyarlarca doları hiç acımadan harcadınız. Hani diyorum ya, madde bağımlısı gibiler. Çareyi hemen döviz rezervlerini yakmakta buluyorlar. Alıştılar bir kere. Yani önce doları köpürttüler, sonra da o köpüğü almak için milyarlarca dolarımızı harcadılar. Peki kuru düşürebildiler mi? Hayır. Daha eylül başında 8,30 olan dolar kuru, dört ay sonra bugün, 13,50 lira.”

2023 hedefleri

Siyasi iktidarın ortaya koyduğu hiçbir hedefi tutturamadığını vurgulayan Babacan, “‘Bizim daha 2023 hedeflerimiz var’ diyorlar. Yahu, 2023 hedefi mi kaldı? Hepsi allak bullak oldu. Bu arada, bir kalkınma planı açıkladılar, ‘12 bin dolara yükselteceğiz’ dediler. Baktılar, bu da tutmadı. Geçen eylül ayında ‘Söz, 10 bin 700 dolara çıkartacağız’ dediler. Peki durum ne? 12 bin 500 dolara kadar yükselttiğimiz milli geliri 8 bin dolarlara kadar gerilettiler. Kendilerine bir tavsiyem var. Siz en iyisi plan falan yapmayın. Hedef de koymayın. Beklentinizden de bahsetmeyin. Zaten tutturamıyorsunuz” diye konuştu.

“2021 yılında üye sayısında en büyük artış DEVA Partisi’nde”

Babacan, DEVA Partisi’nin üye sayısına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Yargıtay sistemine göre 2021 senesinde üye sayısında oran olarak en büyük artışı yapan parti, DEVA Partisi. Bir senede 15 bin 862 üyeden 102 bin 896’ya ulaştık. Düşünün ki senenin son iki gününde iki binden fazla üyemiz oldu. Düşünün ki son bir ayda yaklaşık 20 bin yeni arkadaşımız aramıza katıldı. Damla damla yayılmaya devam ediyoruz, hızla büyüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.