Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği 4 binden fazla kimyasalı yasakladı, dövme sanatçıları kaygılı

Avrupa’daki dövme sanatçıları, Avrupa Birliği’nin (AB) dövme mürekkeplerinde kullanılan bazı kimyasal malzemelere getirdiği yasak nedeniyle endişeli. 3 Ocak Salı günü yürürlüğe giren kısıtlamalar, kanser ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilecek maddelerin kullanılmasını yasaklıyor. Yasaklanan maddeler arasında renkli mürekkeplerde kullanılan bazı kimyasallar var.

Avrupa’daki dövme sanatçıları, Avrupa Birliği’nin (AB) dövme mürekkeplerinde kullanılan bazı kimyasal malzemelere getirdiği yasağın sektörü olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor. 3 Ocak Salı günü yürürlüğe giren kısıtlamalarla birlikte, renkli dövme mürekkeplerinde kullanılan bazı kimyasallar dahil olmak üzere sağlığı tehdit eden bazı kimyasal maddelerin kullanılması yasaklandı.

Yasaklanan maddelerin muadilleri bulunacak mı?

AB yetkilileri, yeni kuralların dövme yaptırmanın neden olduğu olumsuz sonuçların sayısını azaltacağını belirtti. Dövmeciler ise yasaklanan kimyasallara muadil maddelerin kolayca bulunamadığından ve aranan görsel kaliteyi sağlayamadığından şikayetçi. Ayrıca, koronavirüs salgınının neden olduğu iki yıllık durgunluğun ardından birçok dövme işletmesi yeni kurallara uyum sağlamak için yeterli zamanları olmadığını savunuyor.

Kısıtlamaların asıl nedeni “dövme yaptırmayı yasaklamak” mı?

Almanya’nın Hamburg kentinden dövme sanatçısı Sebastian Makowski, “Koronavirüs aylarca kapanmamıza neden oldu ve bizi derinden sarstı. Sonra da bu kurallar çıkıyor” dedi. Makowski, yeni kuralların neredeyse dövme yaptırmayı yasaklamakla eşdeğer olduğunu söyledi.

AB nüfusunun yüzde 12’si dövmeli.

AB, Avrupalılar’ın yaklaşık yüzde 12’sinin dövmesi olduğunu tahmin ediyor. Sadece Almanya’da her beş kişiden birinin dövmesi olduğu düşünülürken, Belçika’da her yıl 500 bin yeni dövme yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Dövmelerde kullanılan kimyasalların sağlığa etkisi ne?

“Reach” olarak bilinen kimyasallara ilişkin AB düzenlemeleri, 2020’de tüm üye ülkeler tarafından kabul edilmişti. Yasak, dövme mürekkeplerinin bir bileşeni olarak bilinen izopropanol alkol de dahil olmak üzere dört bin kimyasal maddeyi kapsıyor. Yetkililer ayrıca, yasaklanan kimyasallara eşdeğer maddelerin mevcut olduğu kanısında. Yeni kuralların hazırlanmasına yardımcı olan Avrupa Kimya Ajansı, dövmelerde kullanılan mürekkeplerin cilt alerjilerine, genetik mutasyon ve kanser gibi diğer daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.

Kimyasallar, kalıcı makyaj uygulamasında da kullanılıyor.

Yetkililer, yeni kuralların amacının dövme ve kalıcı makyaj işlemlerini yasaklamak olmadığını, bu işlemleri daha güvenli hale getirmek için olduğunu öne sürüyor. Belçikalı dövmeci Filippo Di Caprio ise mürekkeplerin tehlikeli olduğuna dair kanıt beklediğini söyledi. Di Caprio, “Dövme sonrası ciddi alerjisi olan birini görmüyorum” dedi.

Alman dermatoloji araştırmacısı Wolfgang Bäumler, Die Zeit dergisine kendisi ve meslektaşlarının 2010’daki bir çalışmada 3 bin 400 kişiyle görüştüğünü ve görüşülen kişilerin üçte ikisinin dövme yaptırdıktan hemen sonra oluşan sorunlardan şikayet ettiğini ve yüzde 6’sının birkaç hafta boyunca benzer sorunlar yaşadığını belirtti. Dövme endüstrisi ise dövmeleri kanserle doğrudan ilişkilendirecek kesin bir kanıt olmadığı görüşünde. Sektör ayrıca, yeni düzenlemelerin karaborsada daha fazla dövme yapılmasına yol açacağından endişeli.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.