Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçili akademisyenler iki atamayı daha yargıya taşıdı

Prof. Dr. Naci İnci’yi rektör olarak atayan 21 Ağustos 2021 tarihli cumhurbaşkanlığı kararının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Danıştay’a başvuru yapan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bu kez de rektör Naci İnci’nin yaptığı iki atamayı hukuksuz olduğu gerekçesiyle yargıya taşıdı.

10 Aralık 2021 tarihini taşıyan ilk başvuru üniversitenin Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne yapılan doktor öğretim üyesi atamasına, 9 Ocak 2022 tarihli ikinci başvuru ise üniversitenin lisansüstü eğitimden sorumlu Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlüğüne İzmir’de bulunan Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. İlhami Öztürk’ün atanmasına yönelik oldu.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Naci İnci’nin “hukuksuz kadrolaşma çabaları” olarak niteledikleri her iki atamayı da hukuka aykırı ve üniversiteye telafisi güç zararlar verecek uygulamalar olarak değerlendirdi.

Akademisyenler açtıkları davalarla ilgili açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak demokratik, özgür ve özerk üniversite talebimizi farklı yollarla dile getirmeyi sürdürüyor ve hukuk mücadelemize aynı sorumluluk ve tutarlılıkla devam ediyoruz” dedi.

20’ye yakın başvuru yaptılar

Açıklamada şöyle denildi:

“Bir yıldır gerçekleşen anayasaya aykırı iki rektör atamasının yanı sıra bu atamalarla üniversitemizde oluşturulan yönetimlerin, en temel üniversite özgürlüğü ile ilgili hukuksuz ve yasadışı işlemlerine karşı Danıştay’a ve çeşitli idari mahkemelere yirmiye yakın başvuru yaptık.

Bu başvurularda görevlerini defaatle kötüye kullanmış olan Prof. Dr. Melih Bulu, Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, eski YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve bu hukuksuz uygulamalardan aynı derecede sorumlu olan ve duyurunun gerçekleştirildiği sırada rektör yardımcılığı yapan rektör Prof. Dr. Naci İnci için de suç duyurusunda bulunduk.”

“Atamalar siyasi saiklerle yapıldı”

Atamaların “siyasi saiklerle üniversiteyi antidemokratik olarak ele geçirmek amacıyla yapıldığını” vurgulayan akademisyenler, “Üniversitelerin siyasî güdüm altına alınma çabasının sadece üniversiteler için değil tüm toplum için telafisi güç zararlar doğuracağı aşikârdır. Bu nedenle bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenleri olarak üniversitemizde gerçekleşen bu iki atamanının durdurulması isteğiyle idari mahkemeye başvurduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

“Akıl, bilim, vicdan itiraz etmeyi gerektiriyor”

Başvurularla ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin avukatı Fırat Kuyurtar da “Akıl, bilim, vicdan bu yapılanlara itiraz etmeyi gerektiriyor ve bu nedenle de bir milim geri durmaksızın, sonuç ne olur demeden, süresinde, etkili ve güçlü bir şekilde itiraz edilmeye devam ediliyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.