Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guantanamo’dan serbest bırakılarak üçüncü ülkelere yerleştirilen kişiler anlatıyor: “Çalışma izni alamıyoruz, seyahat edemiyoruz ve ailelerimizi göremiyoruz”

Guantanamo’dan serbest bırakılarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aracılığıyla üçüncü ülkelere yerleştirilen eski mahkûmların bir kısmına, bulundukları ülkede yasal statü verilmiyor. Yasal statüsü bulunmayan eski mahkûmlar gönderildikleri ülkelerde çalışma izni alamıyor, seyahat edemiyor ve bu nedenle ailelerini göremiyor.

Guardian’ın ulaştığı kaynaklara göre, Guantanamo Kampı’nda tutuklu bulunduktan sonra serbest bırakılan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aracılığıyla üçüncü ülkelere yerleştirilen eski mahkûmların yaklaşık yüzde 30’una yasal statü verilmedi. Bir yasal statüsü bulunmayan eski mahkûmlar, bulundukları ülkelerde çalışma izni alamıyor, seyahat edemiyor, ailelerini göremiyor. Eski mahkûmlar, bulundukları ülkelerde her an sınır dışı edilme tehdidi altında yaşıyor.

2002’de Küba’da kurulan Guantanamo Kampı’ndan serbest bırakılan binlerce kişiden 150’si, kendi ülkelerine geri dönmeleri tehlikeli görüldüğü için, ABD’nin aracılık ettiği ikili anlaşmalarla üçüncü ülkelere gönderildi. Ancak bu mahkûmların bir kısmı bulundukları ülkelerde yasal belirsizlik içinde hayatlarına devam ediyor; çalışamıyor, aileleriyle yeniden bir araya gelemiyor ve yıllarca gözaltında tutulabiliyor.

BAE, Guantanamo’yu aratıyor

Eski mahkûmlardan Ravil Mingazov, 14 yıl Guantanamo’da tutulduktan sonra serbest bırakıldı. ABD, daha önce Rusya’da yaşayan ve orada dini nedeniyle kötü muamele gören Müslüman Tatar Mingazov’a onu güvenli bir şekilde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gönderme sözü verdi. Ancak, ailesine ve avukatlarına göre Mingazov, BAE’de hücre hapsinde tutuldu ve kötü muamele gördü.

Ravil Mingazov’un 23 yaşındaki oğlu Yusuf Mingazov, Londra’daki evinden Guardian’a verdiği demeçte, “Guantanamo’nun iyi bir yer olduğunu söylemiyorum. Dünyanın en kötü yerlerinden biri, en kötü hapishanelerden biri. Ancak şu anda BAE ile karşılaştırıldığında orası daha güzel bir yer” dedi.

İnsan hakları ve adalet için çalışan sivil toplum örgütü Reprieve’den Martina Burtscher, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Guantanamo’yu kapatmak için çalışan dışişleri bakanlığı ofisini kaldırması nedeniyle eski tutukluların haklarını korumanın çok daha zor hale geldiğini söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.