Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den regl ürünlerinde verginin yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadınların menstrüel dönemde temel ihtiyaç olarak kullanmak zorunda oldukları ped ve diğer ürünlerdeki vergi oranının düşürülmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, regl ürünlerinden alınan yüzde 18 oranındaki verginin yüzde 1’e düşürülmesini içeriyor.

Kadınlar hijyen ürünleri alabilmek için hayatlarının 38 günü çalışıyor

Bir kadının hayatı boyunca ortalama 2 bin 535 gün regl olduğuna ve 11 bin tampon veya hijyenik ped kullanma gereksinimi duyduğuna dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İngiltere’deki bir hesaplamaya göre kadınların hayatlarının 38 günü hijyen ürünlerini alabilmek için çalıştığını vurguladı.

Yüceer, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) regl hakkında doğru ve yararlı bilgiye erişim, regl hijyeni malzemelerine erişim, su ve sabuna erişimin garanti altına alınması için çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Regl ürünlerinin Türkiye’de yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) ile vergilendirildiğini belirten Yüceer, “Özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan, düzenli geliri olmayan insanlar için zaten pahalı olan bu ürünler, döviz kurundaki yükselişin ardından oldukça erişilmez bir hale gelmiştir. Ülkemizde çok sayıda kız çocuğu ve kadın, menstrüel dönemde kullanılması gereken hijyen ürünlerini alacak maddi güce sahip olmadığından üreme sağlığı hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

Derin Yoksulluk Ağı: Kadınların yüzde 82’si hijyenik pede erişemiyor

Konuşmamız Gerek Derneği’nin saha çalışmasına göre, özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların ve kız çocuklarının, mültecilerin, mevsimlik tarım işçileri gibi göç ederek ve genellikle güvencesi olmayan işlerde çalışanların regl yoksulluğunu daha fazla yaşadığını dile getiren Yüceer, paçavralar, dezenfekte edilemeyen kumaş parçaları, çadırlardan yırtılan kaputbezleri, gazete kağıtları, hatta iri yapraklar kullanan kadınlar olduğunu belirtti. Yüceer, Derin Yoksulluk Ağı’nın saha çalışmasına göre ise görüşülen kadınların yüzde 82’sinin hijyenik pede erişemediğini vurguladı.

Change.org’da “Yüzde 18 Kadın Hijyen Ürünleri Vergisi Düşürülsün” başlığıyla başlatılan imza kampanyasına şu an 33 bin 100 kişi tarafından imza atıldığına dikkat çeken Yüceer, “Tüm bu gerekçelerle hijyen malzemelerinden alınan vergi yükü kaldırılmalıdır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.