Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, EYT’lilerle 81 ilde ortak açıklama yaptı: “EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) örgütleri bugün (14 Ocak) emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile birlikte 81 ilde saat 14.00’te eşzamanlı basın açıklaması yaptı. “EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor” sloganıyla ülke genelinde yapılan açıklama öncesinde Medyascope’a konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Bütün muhalefet partileri ile görüşüyoruz, yanımızda olanın yanındayız” dedi. 

EYT’liler ve CHP yetkililerinin başkent Ankara’daki buluşma adresi Ulus Meydanı’ydı. Açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da katıldı. “İktidara geldiğimizde yapılacak ilk iş EYT sorununu çözmek” diyen Ağbaba, en düşük emekli maaşının da asgari ücret kadar olacağını söyledi. 

“Muhalefetteyken sorunları çözen tek partiyiz”

Sözlerine “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını getirdik” diyerek başlayan Ağbaba, “Muhalefetteyken halkın sorunlarını çözen tek partiyiz. İktidara geldiğimiz zaman da EYT’lilerin sorununu derhal çözeceğiz. Geçmiş yıllarda ‘taşerona kadro’ dedik verildi, ‘emekliye iki maaş ikramiye’ dedik, yetmese de verildi. Muhtarların maaşları düzeltildiyse bunun sebebi CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’dur” diye konuştu. 

“Maç başlarken kural değişti”

EYT’lilerin anayasal haklarını talep ettiğini ve iktidara geldiklerinde EYT sorununu derhal çözeceklerini vurgulayan Ağbaba, “Maç başlarken kural değişti. EYT’liler lütuf değil hakkını istiyor. Açlık sınırının 4 bin 13 lira olduğu ülkede en düşük emekli iki bin 500 TL alıyor. En düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapacağız” dedi. 

EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak: “Yanımızda olanın yanındayız”

Ortak açıklamanın öncesinde Medyascope’a konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, muhalefetteki bütün siyasi partiler ile görüştüklerini, iktidar yetkilileri ile ise Eylül 2019’dan beri konuşamadıklarını belirtti. Özüpak, bugün CHP ile birlikte yaptıkları ortak basın açıklamaları için ise şunları söyledi:

“CHP, ‘EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyorlar’ diye çalışma yaptı. Yanımızda olanın yanındayız. Seçim arifesinde muhalefet partilerinin de ortak bir süreç yöneteceğini düşünüyoruz. Muhalefetteki bütün siyasi partiler ile görüşüyoruz.” 

“Vedat Bilgin, bizimle görüştükten sonra ‘böyle bir talimat almadım’ dedi”

İktidar yetkilileri ile en son 5 Eylül 2019 tarihinde Çankaya Köşkü’nde görüştüklerini aktaran Özüpak, “Görüşmede Vedat Bilgin de vardı. O zaman Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Yardımcısıydı. Kurul başkanı da cumhurbaşkanıydı. Kendilerine dosyamızı verdik. Bize geri dönüş sağlayacaklarını belirttikten sonra Vedat Bilgin Bey ‘Ben böyle bir talimat almadım’ dedi. Bakan olduktan sonra kendisinden randevu da talep ettik ama olumlu ya da olumsuz cevap gelmedi” diye konuştu. 

“Bize maliyetle yaklaşılması tavrını reddediyoruz”

Siyasi iktidarın bu sorunu devamlı ertelediğini belirten Özüpak, “Türkiye’nin kaynaklarının doğru ve etkin kullanımında biz tercih edilmiyoruz. Bize maliyetle yaklaşılması tavrını reddediyoruz. Bizden yıllarca vergi ve prim tahsil ettiler. Kaynağın bize aktarılma tercihini bütçeye yük olarak gördükleri için bu sorunu çözmediklerini düşünüyorum” dedi.

“Partilerin genel başkanlarından basın açıklaması bekliyoruz”

Özüpak, görüştükleri siyasi partilerin genel başkanlarından konuya ilişkin basın açıklaması beklediklerini ve bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.