Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisi parlamenter sistem çalışması için yarın son kez toplanıyor, 23 sayfalık metin hazır

Altı muhalefet partisinin genel başkan yardımcılarının bir araya geldiği güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında son aşamaya gelindi. Yetkililer, yarın saat 17.00’de Meclis’te bu konu özelinde son kez toplanacak. Son toplantı öncesi Bahadır Erdem, Ayhan Sefer Üstün ve Bülent Şahinalp, Medyascope’a konuştu. Üç isim de genel başkanların açıklama sırasındaki oturma düzenlerini hiç konuşmadıklarını belirtirken Şahinalp, protokol kurallarına göre, siyasi partilerin isimlerine göre oturulması gerektiğini söyledi.

Altı muhalefet partisi arasındaki güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde son toplantı yarın saat 17.00’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılacak. Yarınki buluşma öncesinde Medyascope, başından beri toplantılarda yer alan ve çalışmaları yürüten üç genel başkan yardımcısı ile konuştu. Üç isim de yarınki toplantının, bu sürecin son toplantısı olacağını belirtti. Genel başkanların ortak açıklaması sırasındaki oturma düzeninin hiçbir zaman konuşulmadığını belirten parti yetkilileri, bundan sonraki yol haritasının ise genel başkanlar tarafından belirleneceğini söyledi. 

Bahadır Erdem: “Yarınki toplantı son olacak”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, toplantılara katılan bütün yetkililerin her aşamada parti genel başkanlarını bilgilendirdiğini belirtirken, kendisinin de İYİ Parti’nin başkanlık divanına ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerine bu çalışmayı tasarı halinde sunduğunu ve olumsuz bir geri dönüşle karşılaşmadığını aktardı. Yarın birkaç düzeltme için bir araya gelineceğini vurgulayan Erdem, “Eklenecek birkaç cümle ya da kelime değişikliği kaldı. Yarınki toplantı son olacak, bir şey kalmadı” dedi. 

Genel başkanların oturma düzeni

Altı partinin genel başkanlarının ortak açıklama sırasındaki oturma düzeni hakkında tartışma olduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Erdem, “Oturma düzeninin böyle yansıtılması son derece önemsiz bir şey. Türkiye’nin geleceği için gerekli anayasa değişikliğinde altı partinin lideri bir araya gelecek, nerede nasıl oturacaklarına ilişkin çekişme mi olacak? Böyle saçma bir iddia olamaz. Bu, altı partinin başkanlarını da tanımamak demektir. Bizim görüşmemizde böyle bir konu hiçbir zaman gündeme gelmedi” diye konuştu.

Genel başkanların açıklamasının tarihinin henüz netleşmediğini de belirten Erdem, yol haritasının da daha sonra gündeme geleceğini söyledi. 

Bülent Şahinalp: “23 sayfalık metin hazır, bir saatlik görüşme ile bitirebiliriz”

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp de başka konularda görüşmeye devam edebileceklerini ancak bu görüşme özelinde yarın son kez toplanacaklarını belirtti. Mevcut sistemde yapılması gereken değişikliklerin ilkeler halinde yazıldığını ve metnin 23 sayfa olduğunu aktaran Şahinalp, “Şu an metin hazır. Yarım saat bilemediniz bir saatlik bir görüşme ile bitirebiliriz, zaten bu haliyle herkes genel başkanına sundu. Herhalde bu ay sonu ya da önümüzdeki ayın başında genel başkanlar bir araya gelir” dedi.

“Siyasi partilerin isimlerine göre oturulması gerekiyor”

Genel başkanların oturma düzenine ilişkin bir tartışmanın hiç yaşanmadığını belirten Şahinalp, protokol kurallarına göre siyasi partilerin isimlerine göre oturulması gerektiğini dile getirdi: “Ben bütün toplantılara katıldım ve hiçbirinde böyle bir şey konuşmadık. Dünyada protokol kurallarına dair kitaplar var. Ne olacağı belli. İsterseniz partiye, isterseniz şahısların adına bakarak alfabetik sıralarsınız. ‘Yaşına göre oturalım’ diye hiçbir şey duymadım. Buralar genel başkanların şahsi firması değil. Dünyadaki örneklerine ve diplomasi tarihine göre partilerin isimlerine göre oturulması gerekiyor.”

Davutoğlu’nun önerisi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun altı partinin içinde bulunduğu yeni bir ittifak modeli önerdiğini ve toplantıların bu konuya ilişkin devam edebileceğini de açıklayan Bülent Şahinalp, “Davutoğlu, ‘altı partiyi yeni bir ittifaka çevirmeliyiz’ dedi. Eğer genel başkanlar arasında buna ilişkin bir uzlaşma sağlanırsa görüşmelerimiz bu yönde de devam edebilir. Bizim arzumuz altı partinin birlikteliğinin sürmesi ama ne şekilde sürer ve bu teklif nasıl değerlendirilir henüz genel başkan ile görüşmedim” diye konuştu.

Daha geniş bir mutabakat

Davutoğlu’nun önerisi hakkında Medyascope’a konuşan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise Millet İttifakı’na yeni katılımlar için daha geniş bir mutabakat sağlanması gerektiğini belirterek, “Millet İttifakı zaten yürüyor ve bunun işleyişine bir şey diyemeyiz ama yeni katılımlar arzu ediliyorsa daha geniş bir mutabakat sağlanması lazım. Kimsenin kaybetme duygusu içine girmediği bir oluşum tasarlanmalı. Bu görüşmeler çok önemli ama bir devlet mimarisinden bahsediyoruz ve yeni bir vizyon ortaya konmalı” dedi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin ise sona geldiğini, yol haritasını ve seçimlerden sonra atılması gereken adımları genel başkanların belirleyeceğini aktaran Üstün, oturma düzeni hakkında ise “Biz Türkiye’nin geleceğine dair bir mutabakat için uğraşıyoruz. Bunlara mı takılacağız” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.