Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), Oktay Dönmez isimli erkeğin öldürdüğü Av. Dilara Yıldız’ın anısına “Kadınların Yaşam Hakkı, Medeni Haklar ve Ayrımcılık” konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumda konuşan TBB Başkan Yardımcısı ve TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Av. Sibel Suiçmez, TBMM’ye gelmesi beklenen 6. Yargı Paketi’ni işaret ederek, “Meclis’e gelecek yasa değişikliğinin üç temel konusu var. Kadın ve çocukların yoksulluk ve iştirak nafakaları, boşanma davalarının usulü ve aile arabuluculuğu. Medeni Kanun’da yapılmak istenilen değişikliklerin anayasada yer alan laiklik ilkesine, hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil edeceği ve kadının insan haklarının ihlaline yol açacağı çok açık, net ortadadır” diye konuştu.
Baroların kadın hakları komisyon ve merkezlerinden 110 avukatın katıldığı sempozyumda, TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, TBB Başkan Yardımcısı ve TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Av. Sibel Suiçmez, TÜBAKKOM Kurucu Üyesi Av. Tülay Çelikyürek, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Göztepe, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. D. Çiğdem Sever, Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fulya Eroğlu, Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman, Eşitlik İçin Kadın Platformu Sözcüsü Av. Hülya Gülbahar, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Kadriye Bakırcı ve Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Özge Yücel, sunum yapıtı.
Av. Sibel Suiçmez 6. Yargı Paketi’nin en kısa zamanda Meclis’e sunulacağı duyumları üzerine kısa sürede bu sempozyumu tertiplemek durumunda kaldıklarını söyleyerek, amaçlarının Medeni Kanun’da geriye gidişe yol açacak değişikliklerle ilgili fikir alışverişinde bulunarak bir irade ortaya koymak olduğunu belirtti. Kadın cinayetlerinin demokrasi sorunu olduğunu dile getiren Suiçmez, “Anayasada yer alan demokratik, laik, sosyal hukuk devletine uygun bir şekilde, samimi, etkin ve zihniyet dönüşümüne yol açacak politikalar üretmeden bu sorunu çözmenin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz” dedi.
“Medeni Kanun’u da değiştirebilirler“
Türkiye’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığını hatırlatan Suiçmez, şöyle konuştu: “Devamında bugün savunmak durumunda kaldığımız Medeni Kanun değişikliklerine sıra geleceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Medeni Kanun’da yapılması düşünülen bu değişikliklerin, sosyal devlet ilkesine aykırılık oluşturacağı gibi, kadınları şiddet ve ayrımcılık karşısında hukuki korumadan yoksun bırakacağını söylemek, anlatmak zorundayız. O nedenle çok büyük bir mücadele alanında birlikte yol yürümek zorunda kalacağız.”
“6284 sayılı Kanun etkin uygulansın” mesajı
Sempozyumda konuşan TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, “Kadına eşit vatandaşlık temelinde onurlu bir yaşam hakkı tanıyan Medeni Kanun’a sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyoruz ki şiddet öldürür, hukuk ise yaşatır. Eğer hukuk işleseydi İstanbul Sözleşmesi, bir gece yarısı hukuk dışı bir kararla kaldırılamazdı ve 6284 sayılı Kanun’un eksiklikleri giderilir, etkin bir şekilde uygulanması sağlanırdı. Hukuk işleseydi, sahada her kademedeki görevli ve yetkililer, defalarca adli mercilere sığınan, hayatının tehlikede olduğunu söyleyen Dilara Yıldız’ın göz göre göre öldürülmesini önlemiş, onu hayata tutundurmuş olurlardı.”