Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının detaylarını Bülent Şahinalp anlattı

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi’nin genel başkan yardımcılarının ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) başladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmeleri dün (18 Ocak) sona erdi. Yetkililer uzlaştıkları mutabakat metnini parti genel başkanlarına sundu. Metnin detaylarını ise Demokrat Parti (DP) adına görüşmelere katılan Bülent Şahinalp, Medyascope’a anlattı.  

Metin 23 sayfa

DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, metnin tamamının 23 sayfa olduğunu ve Meclis’te anayasa değişikliği için yeterli çoğunluğa ulaşıldığı halde yapılacak anayasa değişikliği çalışmasının temel ilkelerinin belirlendiğini söyledi. 

“Parlamento tek kanatlı olacak”

Ana organın parlamento olduğunu ve senato kurulmayacağını aktaran Şahinalp, “Milletvekili sayısında değişiklik öngörmedik. Önemli olan Meclis’in denetlenmesi ve güçlendirilmesi. Örneğin bütçe hakkının yeniden Meclis’e verilmesi” dedi. 

“Bakanlıklar isterse mülakat yapılmayacak”

Kamu kurumlarındaki işe alımlarda yaşanan sıkıntıların ülkenin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini vurgulayan Şahinalp, bakanlıkların istemesi halinde mülakat yapmadan yalnızca yazılı sınav sonuçlarına göre istihdam sağlayabileceğini belirtti.

YÖK kaldırılacak, seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek

Demokratik olmayan uygulamaların tamamına son vermek istediklerini vurgulayan Şahinalp, YÖK’ün kaldırılacağını, Yüksek Seçim Kurulu’nun iki daireye ayrılacağını, seçim barajının yüzde 3’e, hazine yardımından faydalanma şartının ise yüzde 1’e düşürüleceğini açıkladı.

“Önerimiz, mutabakat metnini genel başkanların birlikte açıklamaları”

Bundan sonraki süreci parti liderlerinin yürüteceğini de aktaran Şahinalp, “Bizim önerimiz genel başkanların bir masa etrafında toplanarak kamuoyuna mutabakat metnini açıklamaları. Sanıyorum genel başkanların buna itirazı yok ama zamanı için biraz beklememiz gerekiyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.