Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ile Eşitlik, Adalet ve Kadın Platformu 2021’in kadınlarını seçti

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ile SES Eşitlik, Adalet ve Kadın Platformu’nun “2021 Yılın Kadınları” ödülleri sahiplerini buldu. 2021 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği ve dünyadaki kadın hakları mücadelesinde öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olan, başarılarıyla kadınlara ilham veren, sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunan Türkiye ve dünyadan 21 kadına ödülleri Pera Müzesi’nde düzenlenen törenle verildi.  

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ile SES Eşitlik, Adalet ve Kadın Platformu’nun bu yıl ilk defa düzenlediği “2021 Yılın Kadınları” ödülleri kadın hareketi içinden 690 kadının katılımıyla seçildi.

Pera Müzesi’nde dün gece (20 Ocak) ödül töreni düzenlendi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında düzenlenen ödül törenine, Prof. Dr. Beyza Üstün, Kadın Adayları Derstekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı  Nuray Karaoğlu, Türkan Elçi, Gülten Kaya, Zeynep Oral, Esra Mungan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve pekçok isim katıldı.

Gecenin sunuculuğunu Gazeteci Özlem Gürses üstlenirken, ödül alan kadınların hikayelerinin yer aldığı bülteni Aslı Alpar tasarladı.

Onanç: “Türkiye’de her kadın aslında yılın kadını”

Ödül töreninde konuşan Eşitlik Adalet Kadın Platformu kurucu ve sözcüsü Gülseren Onanç, yılın kadınları derlemesini düzenli olarak yaptıklarını dile getirdi. Onanç, “2021 Yılın Kadınları” ödülleri fikrinin nasıl ortaya çıktığını ise şöyle anlattı:

21. yüzyılın 21. yılında dedik ki artık bir araya gelelim ve bu birliktelikle kadınlara teşekkür edelim. Onlar bize o kadar umut oluyorlar ki onlar olmadan geleceğe bakmamız mümkün değil. 2021 yılında aslında yüzlerce hikaye var. Türkiye’de her kadın aslında yılın kadını bana göre.”

İkizdereli kadınlara ödül: “Onlar yıkmaya, biz direnmeye devam ediyoruz”

Rize-İkizdere’de yapılması planlanan taşocağına karşı direnen kadınlar adına ödül alan Ayşe Bayraktar, “Direniş hala devam ediyor. Onlar yıkmaya, biz direnmeye devam ediyoruz. Bakalım kim kazanacak? Biz, bir ağaç kalana kadar direnmeye devam edeceğiz. Bizim oraların kadınları çok cesurdur. Biz direnmeye devam ediyoruz, tüm kadınları İkizdere’ye bekliyoruz” dedi. 

Gecede ödül alan kadınlar şöyle:

-Taliban’a karşı direnen tüm Afgan kadınlar adına kadın ve çocuk hakları aktivisti Mahbouba Seraj,

-2014 yılında Paris’in ilk kadın belediye başkanı seçilen ve bu yıl yapılacak Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olduğunu açıklayan Anne Hidalgo,

-2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ilk kez çeyrek final oynama başarısı gösteren A Milli Kadın Voleybol Takımı adına Eda Erdem, 

-2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda boks kadınlar 69 kilo finalinde altın madalya alan Busenaz Sürmeli, 

-Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ne bağlı Muradiye Mahallesi’nde iki dönemdir görev yapan, kentin tek kadın muhtarı Dilek Demir, 

– 2017 yılından bu yana sürdürdükleri “Beyaz Çarşamba” hareketiyle  İranlı kadınlar,

-Boğaziçi direnişinde yer alan Boğaziçili kadın öğrenciler,

– 19. Onur Yürüyüşü’nde polislerin önünde dans ederek yürüyen Alman şarkıcı ve söz yazarı Liana Georgi,

-13 yaşındaki hentbol oyuncusu Merve Akpınar,

-Dünya Ticaret Örgütü’nün tarihindeki ilk kadın ve Afrikalı genel direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, 

-Batman’da İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürüklemesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklanmamasına tepki gösterdiği için para cezasına çarptırılan oyuncuEzgi Mola, 

-Şanlıurda’da 24 Haziran 2018’deki genel seçimlere 10 gün kala AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu eşini ve iki oğlunu yitiren, adalet nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar,

-2019 yılında Amozon’un kurucusu Jeff Bezos ile boşanmasının ardından aldığı tazminatın 2,7 milyar dolarını, ırkçılıkla mücadele, eşitsizlik, sanat ve eğitim ile ilgili çalışmalar yürüten 286 farklı kuruma bağışlayan Elisa Loncon Antileo.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.