Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Solunum Araştırmaları Derneği uyardı: “Omicron’un şubat ayında zirveye ulaşması bekleniyor”

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Omicron varyantının şubat ayında zirveye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Sağlık sisteminin tıkanabileceğini vurgulayan Kömürcüoğlu, dünyada da salgının başından bu yana en yüksek vaka sayılarının bildirildiğine dikkat çekti. Kömürcüoğlu, “Türkiye’de üçüncü doz aşı zamanı geldiği halde hatırlatıcı dozunu yaptırmayan ve hiç aşı olmamış yüzde 10’luk bir nüfus var. Hatırlatıcı doz aşılarının mutlaka yapılması çok önemli. Aşılı olanların da hastalığı hafif de olsa geçirebileceği ve etrafındaki kişilere kolayca bulaştırabileceği unutulmamalı” dedi.

Veli ve öğrenciler koronavirüs vaka sayılarındaki yükseliş nedeniyle “Yarıyıl tatili uzar mı?” sorusuna yanıt ararken, uzman hekimlerden Omicron uyarısı geldi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, şubat tatili sebebiyle hareketliliğin artacağı ve salgının yayılabileceği uyarısında bulundu. Varyantın hızlı bulaşması sebebiyle büyükşehirlerde hızla artan vakalara dikkat çeken Kömürcüoğlu, şunları söyledi: 

“Omicron varyantına bağlı dalga, Avrupa ülkelerini takiben ocak ayı başından itibaren ülkemizde etkili olmaya başladı ve şubat ayının ilk haftalarında ülkemizde pik yapması bekleniyor. Okulların şubat tatili nedeniyle kapanması, özellikle ülkemizde aşılama takviminde olmayan 5-11 yaş grubu ve aileleri açısından yararlı olabilir. Ancak tatil sürecinde özellikle üniversite öğrencilerinin büyükşehirlerden evlerine dönmeleriyle, hastalığın küçük şehirlerde artmasına neden olabilir. Yine sömestr nedeniyle artan iç turizm ve kapalı alanlarda sosyal aktiviteler de hastalığın yayılmasını kolaylaştıracak.”

Hatırlatıcı doz uyarısı

Türkiye’de üçüncü doz aşı zamanı geldiği halde hatırlatıcı dozunu yaptırmayan ve hiç aşı olmamış yüzde 10’luk bir nüfus bulunduğunu ve bu kişilerin en riskli grubu oluşturduklarını belirten Kömürcüoğlu, “Hatırlatıcı doz aşılarının mutlaka yapılması çok önemli. Amerika’dan sonra Fransa, İngiltere ve Almanya’daki vaka artışlarıyla Avrupa kıtası salgında en çok vakanın izlendiği bölge durumunda ve salgının başından beri izlenen en yüksek günlük vaka sayıları bildiriliyor. İngiltere, Şubat 2022 de işyerlerinde çalışanların dörtte birinin koronavirüsten etkilenebileceğini açıkladı” diye konuştu.

Mevsimsel griple karıştırılıyor

Omicron varyantının mevsimsel gripten ayırt edilmesinin zor olduğuna dikkat çeken Kömürcüoğlu, “Omicron varyantının özellikle aşılı kişilerde daha hafif, orta klinik tablo, üst solunum yolu ve gribal semptomlarla seyrettiği, daha nadir durumlarda ise hastanede yatışa ve ölüme neden olduğunu bildiriliyor. Ancak özellikle aşısızlar, yaşlılar ve immün sistem hastalığı olan kişilerde risk devam ediyor” dedi. Kömürcüoğlu şubat tatili için de şu uyarıları sıraladı:

“Salgının hâlâ devam ettiği dikkate alınmalı. Hastalığın kliniği mevsimsel gripten ayrılamadığı için, grip semptomları gösteren her birey, öncelikle COVID-19 olarak değerlendirilip önlem alınmalı.

Özelikle kapalı alanlarda uzun süre geçirilmemeli, zorunlu hallerde maske ve mesafeye dikkat edilmeli. Öncelikle çekirdek aileyle aktivitelerin planlanmalı, kalabalık akraba ziyaretlerinden kaçınılmalı. Daha çok açık alanlarda aktiviteler gerçekleşmeli, eğer insan yoğunluğu varsa maske ve mesafeye dikkat edilmeli. Koronavirüs yemek yerken de bulaşabilir, bu nedenle kalabalık ve kapalı yemek alanları yerine açık alanlar tercih edilmeli.

Aşılı olanların da hastalığı hafif de olsa geçirebileceği ve etrafındaki kişilere kolayca bulaştırabileceği unutulmamalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler