Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’ten ENAG hakkında ikinci kez suç duyurusu – Prof. Dr. Veysel Ulusoy: “ENAG olmasa, TÜİK enflasyonu bu kadar yüksek açıklamazdı”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enflasyon Araştırma Kurumu (ENAG) hakkında bir suç duyurusunda daha bulundu. Kurumun kişilik haklarına saldırıldığını iddia eden TÜİK, bu saldırıların durdurulmasına yönelik olarak ENAG’a tedbir uygulanmasını istedi. Prof. Dr. Veysel Ulusoy, konuya ilişkin Medyascope muhabiri Cenk Narin’e konuştu.

TÜİK’in ENAG hakkında ikinci kez suç duyurusunda bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Ulusoy, “İlk suç duyurusu davaya dönüşmemişti. Bu ikinci suç duyurusu oldu. TÜİK, ENAG için kurumun kişilik haklarına yapılan saldırının durdurulması için suç duyurusunda bulundu” dedi.

“Halk bizi TÜİK’e alternatif gördü”

TÜİK’e bir alternatif olarak yola çıkmadıklarını, halkın ENAG’ı alternatif olarak gördüğünü söyleyen Ulusoy, “ENAG sanırım bu halka verilen ortalama yüzde 30 ile 45 arasındaki ücret zammı kapsamında faydalı bir iş çıkarmıştır. Eğer ENAG olmasa, TÜİK enflasyonu bu kadar yüksek açıklamazdı ve bu kadar yüksek zamlar yapılmazdı. Kamu bizi benimsediyse gerisi bizim için önemli değil” diye konuştu.

“TÜİK, ENAG’laştı”

Ulusoy şöyle devam etti: “TÜİK başkanı dün (25 Ocak) yaptığı açıklamada TÜİK’in artık e-ticaret sitelerinden veriler çekeceğini söyledi. TÜİK bizim onları taklit ettiğimizi iddia etmişti. Ben de ‘TÜİK, ENAG’laşacak’ demiştim. Bu son açıklamalarla da dediğim oldu. TÜİK, ENAG’laştı.”

“Enflasyon oranı üç haneyi görebilir”

MetroPOLL Araştırma’nın anketine göre halkın yüzde 61,5’i enflasyon oranının yüzde 100 olduğu görüşünde. Prof. Dr. Veysel Ulusoy, bu sonucu şöyle değerlendirdi:

“Eğer ki kamunun fiyatlarını belirlediği ürünler olmasa, enflasyon rakamları çok rahat bir şekilde yüzde 100’ün üzerine çıkar. Önümüzdeki aylarda enflasyon oranının üç haneli olması büyük olasılıkla gerçekleşecek.”

Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 36, ENAG’a göre ise yüzde 82

Ocak ayında açıklanan 2021 yılı enflasyon oranını TÜİK yüzde 36, ENAG ise yüzde 82 olarak açıklamıştı. Aralık ayı enflasyonu ise TÜİK’e göre yüzde 13 olurken, ENAG’ın araştırmasına göre yüzde 19 olarak gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.