Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adıyaman Üniversitesi’nde kişiye özel kadro: Üniversite hemşirelik kadrosuna tıp mezunu olmak şartı getirdi, sınav hakkını evli çift kazandı

Adıyaman Üniversitesi, hemşirelik öğretim görevlisi kadrosuna “tıp fakültesi mezunu olmak” şartı getirerek hemşirelik alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin kadroya başvurmasını engelledi. İlan edilen kadroya ise evli bir çiftin başvurarak sınav hakkı kazandığı ortaya çıktı.

Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği alanına “tıp fakültesi mezunu olmak” koşulu ile iki kişilik öğretim görevlisi kadrosu açıldı. Hemşire akademisyenlerin bu kadrolara başvurmaları engellenirken, kadroya başvuran ve sınav hakkı kazandığı açıklanan iki kişinin evli bir çift olduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin ortak açıklamada bulunan Türk Hemşireler Derneği (THD) ve hemşirelik dernekleri, hekimlik ve hemşireliğin farklı meslek dalları olduğunu hatırlattı:

“Üniversitelerin hemşirelik programlarında, hemşire olmayan, hemşirelik eğitimi almamış akademisyenlerin yer aldığına ve hemşire olmayan kişilerin öğrencilere hemşirelik öğretmeye kalktığına sıklıkla tanıklık etmekteyiz. Hatta hemşirelik programlarının öğretim üyesi ilanları mesleğin sahibi olan akademisyen hemşirelerin bu pozisyonlara başvurmasını engelleyecek şekilde, alan dışı akademisyenlere özel düzenleme yapılarak çıkarılmaktadır.”

Son yıllarda hemşirelik eğitiminde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, hemşireliğin Hemşirelik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle korunan, uluslararası düzeyde de faaliyet alanı belirlenmiş özerk bir sağlık disiplini olduğu vurgulandı. Hemşirelik eğitiminin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen hemşirelik uzmanlık alanlarında yetkinlik kazanmış hemşire akademisyenler eliyle yönetilmesinin zorunluluk olduğuna dikkat çekilerek, söz konusu ilanın toplum sağlığına yönelik ciddi riskler barındırdığına işaret edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.