Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir yılan hikâyesinin “hikâyesi”: Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belge ve Bursa-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren hattının bitmeyen öyküsü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (26 Ocak) attığı bir tweet ile saat 22.00’de bir açıklama yapacağını duyurdu. Dediği saatte yaklaşık beş dakikalık bir video yayınladı, bazı belge ve bilgileri açıkladı. Bu belgeye ilişkin açıkladığı bilgiler, dokuz yıldır süren ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demiryolu ihalesindeki karmaşık sürece ilişkindi. Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli tren hattı hayli eski bir proje ve ihale süreçlerine ilişkin bilgi ve belgeler daha önce de muhalefet milletvekilleri tarafından ortaya konulmuştu. Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının önemi ise gösterdiği belgenin altında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının olmasıydı.

Kılıçdaroğlu, ilk ihalenin iptal edildiğini, aynı işin tekrar ihale edildiğini ve daha sonra yapılan ihale bedelleri arasında 6 milyar liralık fark olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bir belgeyi anlatayım. 3 Nisan 2018. Bir açık ihale yapılır. 15 firma katılır, bedeli 3 milyar 198 milyon 743 bin 127 lira. Ama kazanan firmaya bu ihale verilmez. Nedeni de beşli çeteden olmaması. Aynı iş için, 21 Ağustos 2020’de ihale açılır. Aynı iş bu sefer 9 milyar 494 milyon 995 bin 834 liraya beşli çeteye peşkeş çekilir. Saraydaki şahıs ne için imza atıyor anladınız mı? Aradaki 6 milyarlık fark için, tek bir imza ile 6 milyar lira çeteye peşkeş çekiliyor. Hazinenin kasasını soyanlar doymamış, daha çok istemişler ve imzalamak zorunda kalmış.”

Kılıçdaroğlu açıklamasında ne yapılan işi ne de ihaleyi kimlerin aldığını açıkladı. Ancak ortaya koyduğu veriler, ihaleye çıkılan işin “Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini” ihalesi olduğunu ortaya koyuyor. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 2018’de yapılan ilk ihaleyi Bayburt Grup’un aldığını ve bu grubun eski başbakanlardan Binali Yıldırım’a yakın olduğunu söyledi. Başarır, “Ancak ihale iptal edildikten sonra iptal kararına ilişkin herhangi bir itiraz olmaması ve dava açma yoluna gidilmemesi de ilginç” dedi.

İhalesi iptal edilen bu proje için bir yıl sonra, 21 Ağustos 2020’de yeniden ihale açıldı. Bu kez ihaleyi Kalyon İnşaat 9 milyar 494 milyon 995 bin 834 lira bedelle aldı.

Elektronik Kamu Alımları Platformu’nun (EKAP) sitesinde ilk ihaleye ilişkin sadece ihalenin açıldığı tarih ve iptaline ilişkin bilgi yer alırken, iptal gerekçesi belirtilmedi. 


Bursa YHT: Tam bir yılan hikâyesi

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini için açılan ikinci ihaleye ilişkin EKAP sisteminde bilgi yok. Çünkü ihale, açık ihale yöntemi yerine davet usulü ihale ile yapıldı. İhaleye beş firma katıldı. İhalenin ilk turunda Kolin İnşaat ve Yapı Merkezi ortaklığı 9 milyar 853 milyon 198 bin 717 lira 54 kuruş, Kalyon İnşaat ise 9 milyar 990 milyon 632 bin 770 lira 65 kuruş teklif verdi. Limak İnşaat-Heitcap ortaklığı 10 milyar 465 milyon 979 bin 260 lira, Özaltın İnşaat 11 milyar 217 milyon 48 bin 37 lira 61 kuruş, İC İçtaş İnşaat ise 11 milyar 751 milyon 82 bin 94 lira teklif yaptı.

İlk turda kapalı zarf usulü alınan tekliflerin ardından pazarlık bölümüne geçildi ve Kalyon İnşaat, ihaleyi 9 milyar 449 milyon liralık teklifiyle aldı.

İhalenin usulsüz olduğu Sayıştay raporuyla tespit edildi

Sayıştay Raporu’nun “Kanunda Öngörülen Şartlar Oluşmadığı Halde Pazarlık Usulü İhaleye Çıkılması” başlıklı bölümünde şu bilgiler yer aldı:

İşin adı: Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerin Temini 

İhaleyi yapan birim: AYGM Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü)

Sözleşme tarihi:17.09.2020

Sözleşme tutarı: 9.449.995.833,94 TL (9 milyar 449 milyon 995 bin 833 TL)”

Kalyon İnşaat’a vergi istisnası

CHP’li Ali Mahir Başarır, Kalyon İnşaat’a vergi istisnası sağlanıp sağlanmadığını bir soru önergesi ile Ticaret Bakanlığı’na sordu.

Ticaret Bakanlığı’nın Ali Mahir Başarır’ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta ise şu bilgiler yer aldı:

“Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. 09/09/2020 tarihli dilekçesi ve ekli belgelerle anılan firma yükleniminde kaldığı ifade edilen ‘Bursa-Yenişehir Demiryolu Hattı Yapım İşi’ için bir Vergi Resim ve Harç İstisnası Belgesi (VRHİB) düzenlenmesi talebi ile bakanlığımıza müracaat etmiştir. İhale Makamı idarece resmi yazı kapsamında beyan edilen hususlar ve başvuru kapsamında sunulan diğer bilgi belgeler mevzuatta hüküm altına alınan şartları sağladığından firmaya bahse konu iş için VRHİB düzenlenmiştir.” 

“Son 10 yılda; Cengiz İnşaat için 30 adet; Kolin İnşaat için 36 adet; Makyol İnşaat için 24 adet; Kalyon İnşaat için 19 adet, Limak İnşaat için de 19 adet VRHİB tanzim edildiği tespit edilmiştir.”

YHT projesinin 2012-2018 arasındaki serüveni

Altyapı inşaatı 23 Aralık 2012’de başlayan ve gidiş-geliş iki demiryolu olarak inşa edilmekte olan 56 kilometrelik Bursa-Yenişehir hattı altyapısının tamamlanıp, üst yapıdaki elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon işleri ihale edildi.

Daha sonra, 50 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli hattının yine iki demiryolu olarak, altyapıyla birlikte üstyapı olarak elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon işlerinin tümünün yapılması planlandı.

Bandırma-Bursa arasındaki 95 kilometrelik yeni hattın altyapı ve üst yapıdaki elektrifikasyon, sinyalizasyon, telekomünikasyon işleri de proje kapsamındaydı.

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı’nın temeli dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla, 2012 yılında Bursa-Mudanya yolu Balat mevkiinde atılmıştı. 

Ancak Yenişehir-Osmaneli hattı projesinde beş kez güzergâh değişti. Sonunda da Bursa-Yenişehir hattı üstyapısı ve elektronik sistemleriyle Yenişehir-Osmaneli hattının tümü 3 Nisan 2018’de bedeli 3 milyar 198 milyon 743 bin 127 liraya ihale edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.