Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Kamil Yılmaz ile söyleşi: “Hükümetin ekonomi politikaları erken seçime yönelik, bu uygulamalar Haziran 2023’e kadar sürdürülemez”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nı yaptı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahminini de açıkladı. 2022 yılı sonu için daha önce yüzde 11,8 olarak açıklanan enflasyon tahmini 11,4 baz puan artırılarak yüzde 23,2 seviyesine ulaştı. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz, bu artışı Medyascope’a değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın yeni enflasyon tahmininin pek çok iktisatçının beklentisinin altında kaldığını belirten Prof. Dr. Kamil Yılmaz, bu ayki enflasyonun çift hanelerde olabileceğini ve yıllık enflasyonun en iyi ihtimalle yüzde 30 civarında olacağını söyledi.

“Ekonomi politikaları erken seçime yönelik”

Hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının erken seçime yönelik olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu politikalar Haziran 2023’e kadar sürdürülemez, burada seçime yönelik bir hazırlık var” dedi.

“Hükümetin istediği kredi genişlemesi sadece kamu bankalarıyla olmaz”

Merkez Bankası’nın politika faizlerini indirmeye devam edeceğini de öne süren Yılmaz, şubat ayında politika faizinin tekrar düşürülebileceğini ve kademeli şekilde yüzde 12’ye kadar inebileceğini belirtti. Yılmaz, kamu bankalarının da kredi faizlerini aşağı çekeceğini ve özellikle konut alımına yönelik faizlerin düşürüleceğini, buradan kredi yaratılacağını söyledi. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda özel bankaların bir yıldan uzun süreli krediler veremeyeceğini aktaran Yılmaz, yalnızca kamu bankalarının yarattığı kredilerle hükümetin istediği kredi genişlemesinin oluşturulamayacağını da sözlerine ekledi.

“Haziran-ekim arasında erken seçime gidilebilir”

Hükümetin daha önce de seçime giderken benzer uygulamaları benimsediğini vurgulayan Yılmaz, haziran ve ekim ayları arasında erken seçime gidilebileceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.