Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aldo Moro cinayeti: Kızıl Tugaylar’ın “Onu kaçırdık” notu 26 bin euroya satıldı

Eski İtalya başbakanlarından Aldo Moro’nun 1978’de aşırı solcu örgüt Kızıl Tugaylar tarafından kaçırıldığını açıklayan not, açık artırmada 26 bin euroya satıldı.

Aldo Moro, 1978’de iki sayfalık broşürde kendisini “emperyalist” güçlerle suç ortaklığı yapmakla suçlayan aşırı solcu örgüt Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılmış ve öldürülmüştü. Moro’nun kaçırıldığını açıklayan not, dün (27 Ocak) açık artırmada 26 bin eurodan alıcı buldu. Satış bedeli, notun bin 300 euro ile bin 700 euro arasında değişen ilk değerinin oldukça üstündeydi.

Kızıl Tugay’ların amblemini taşıyan notta, örgütün silahlı bir hücresinin Hıristiyan Demokratlar’ın lideri Aldo Moro’yu kaçırıp rehin aldığı belirtiliyor. Moro, emperyalist burjuvazinin istediği devrim karşıtı programları uygulamakla suçlanıyor.  

Aldo Moro

Müzayede kınandı

Birkaç haftadır devam eden müzayede, ülke genelindeki birçok önemli isim tarafından kınandı.

Demokrat Parti Milletvekili Filippo Sensi, Twitter’da paylaştığı gönderide böylesine acı verici bir belgenin müzayedesini gördüğü için çok üzgün olduğunu yazdı.

Babası 1972’de Milano’da polis komiseri olarak görev yaparken aşırı solcular tarafından vurularak öldürülen gazeteci Mario Calabresi de satışı kınadı. Calabresi, “Bu sayfalardan kan damlıyor, alınıp satılamaz, koleksiyonu olmaz” dedi.

Öte yandan, eski bir Kızıl Tugay Üyesi Paolo Persichetti, belgenin orijinal değil, gerçeğinin kopyası olduğunu ve buna benzer yüzlercesinin devlet arşivlerinde mevcut olduğunu iddia etti. Bu açıklama da belgenin değeri konusunda şüphe uyandırdı.

İlk satılışı değil

Hıristiyan Demokrat Parti lideri ve eski İtalya Başbakanı Aldo Moro, 16 Mart 1978’de evinden parlamentoya giderken başkent Roma’nın Fani Caddesi’nde Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılmış, korumaları da olay sırasında öldürülmüştü.

Aldo Moro 55 gün boyunca esir tutulmuş, 9 Mayıs 1978’de cesedi bir otomobilin bagajında bulunmuştu.

Bu, Moro’nun kaçırılmasıyla ilgili belgelerin müzayedede ilk satılışı değil. 2012’de Milano’nun Bolaffi Müzayede Evi, Kızıl Tugaylar tarafından yayımlanan ve ölüm cezasını açıklayan meşhur belge de dahil olmak üzere 17 propaganda broşürü ve bildirisini satmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.