Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bisikletçi Umut Gündüz’e çarpıp ölümüne yol açan alkollü sürücü cezaevine girmedi – Gündüz ailesi istinaf mahkemesine başvurdu

Bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ün ölümüne yol açan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’e mahkeme tarafından dört yıl beş ay 10 gün hapis cezası verildi. Şenyüz, karar sonrası cezaevine girmedi. Gündüz ailesi bugün (28 Ocak) istinaf mahkemesine başvurarak, sanığın kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Ankara’nın Eryaman ilçesinde bisiklet sürerken bir aracın kendisine arkadan çarpması sonucu hayatını kaybeden Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan Çağdaş Şenyüz’ün yargılandığı dava 27 Aralık’ta sona erdi. Şenyüz’e, Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “bilinçli taksirle öldürme” suçundan dört yıl beş ay 10 gün hapis cezası verildi. Dört ay cezaevinde kalan Şenyüz, tutuklu olduğu süre göz önünde bulundurularak cezaevine girmedi. Umut Gündüz’ün ailesi bugün (28 Ocak) istinaf mahkemesine başvurdu. 

“En kötü ‘olası kast ile öldürme’den yargılanmalı”

Gündüz ailesinin avukatları son duruşmada, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı çıkarak sanığın en kötü ihtimalle “olası kast ile öldürme” suçundan yargılanmasını ve mahkemenin görevsizlik kararı vererek dosyayı mevcut haliyle ağır ceza mahkemesine göndermesini talep etti. Ancak mahkeme bu talepleri reddetti. 

Savcı, esasa ilişkin mütalaasında “Sanık alkollü şekilde, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket etmek suretiyle sevk ve idare ettiği aracıyla kazaya sebebiyet vermiştir” diyerek Şenyüz’ün “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti de bu yönde karar vererek sanığa dört yıl beş ay 10 gün hapis cezası verdi.

Aile istinafa başvurdu

Duruşma sona erdikten sonra karara itiraz edeceklerini aktaran Gündüz ailesi ve avukatları, bugün istinafa başvurdu. Başvuruda, sanığın alkollü olduğu, araba kullanırken gerekli tedbirleri almadığı ve Umut Gündüz’e çarptıktan sonra kaçtığı hatırlatılarak, verilen cezanın vicdana aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

Başvuruda, öncelikle sanığın “kasten öldürme” suçundan yargılanması istenirken dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebi de tekrarlandı. Diğer talepler ise şöyle sıralandı: 

Ne olmuştu ?

19 yaşındaki bisiklet sporcusu Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 tarihinde Ankara Eryaman’daki 75. Yıl Şehir Hipodromu’nun yanındaki yolda bisiklet sürerken bir arabanın kendisine çarpması sonucu hayatını kaybetti. Gündüz’e çarpan alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz hakkında “bilinçli taksirle insan öldürme” suçundan iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Soruşturma sürecinde dört ay tutuklu kalan sanık daha sonra tahliye edildi.

Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın ilk duruşması 24 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. 27 Aralık 2021’de yapılan üçüncü ve son duruşmada ise karar açıklandı. Çağdaş Şenyüz’e dört yıl beş ay 10 gün hapis cezası verildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler