Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan “milli-manevi değerler” genelgesini RTÜK üyeleri Taşçı ve Konuralp Medyascope’a değerlendirdi: “Genelgenin öncelikli muhatabı, Turkuvaz Medya’daki bazı yayınlar”

Resmi Gazete’de bugün (29 Ocak) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, “milli ve manevi değerlere uymayan, aile ve çocuklar üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek” içeriklere karşı ilgili kurum ve kuruluşlar “gerekli bütün tedbirleri” gecikmeden alacak. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyeleri İlhan Taşcı ve Okan Konuralp, genelgenin getireceği değişiklikleri ve muhtemel tedbirleri Medyascope’a değerlendirdi. Konuralp genelge için, “Basın ve ifade özgürlüğüne doğrudan bir müdahale olduğu kadar aynı zamanda iktidara yakın konumlanan medyanın, rakibi gördüğü yayıncı kuruluşlarla girdiği rekabetin de sonucudur” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, “Basın ve Yayın Faaliyetleri” hakkında yayımlanan genelgede, son günlerde özellikle yabancı yayınların uyarlaması şeklinde ekrana gelen bazı içeriklerin toplum üzerinde “yıkıcı etkilere” sahip olduğu, bu tür yapımlara karşı gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi.

Okan Konuralp: “Bu genelgenin öncelikli muhatabı Turkuvaz Medya’daki bazı yayınlar”

RTÜK Üyesi Okan Konuralp genelgeyi, iktidara yakın medyanın düşen reytinglerini telafi etme yollarından biri olarak yorumlarken reklam pastasından alınan paylara da dikkat çekti: “İktidara yakın konumlanan medya, bu genelge yoluyla rekabette kendine avantaj sağlamaya çalışıyor. Bir futbol metaforuyla söylersek kendisi oynayamıyor, rakibi de doğrudan ve dolaylı dış müdahalelerle oynatmamaya çalışıyor. Genelgenin taşıdığı anlam bir yana, bu genelgenin öncelikli muhatabı Esra Erol ve Müge Anlı’nın sunduğu gibi yapımlar aslında. Genelgede vurgulandığı şekliyle Türk aile yapısı korunacaksa ve çocuğun üstün yararı önemliyse öncelikle bu programların formatının değişmesi ya da tamamen kaldırılması gerekir.”

RTÜK’ün bu konuya doğrudan müdahil olabileceğini ve 6112 sayılı RTÜK Kanunu’nun 8. maddesinin bazı fıkraları yoluyla yayıncı kuruluşlara ceza verebileceğini de vurgulayan Konuralp, “Bu nihayetinde bir basın ve ifade özgürlüğüne doğrudan bir müdahale olduğu kadar aynı zamanda iktidara yakın konumlanan medyanın rakibi gördüğü yayıncı kuruluşlarla girdiği rekabetin de sonucudur” dedi.

İlhan Taşcı: “Pek çok kurum, durumdan vazife çıkaracaktır”

İlhan Taşcı ise basın ve yayın kurumlarının ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğu için genelgenin anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Genelgenin muhatabının belli olmamasının bir başka sorun olduğunu vurgulayan Taşcı, “Genelgedeki ifadelerin muğlaklığı nedeniyle pek çok kurum, durumdan vazife çıkaracaktır. Buna RTÜK, yargı ve kolluk kuvvetleri de dahil” diye konuştu.

Durumdan vazife çıkaracak kişi ve kurumların kendi değer yargılarını önceleyeceklerinin altını çizen Taşcı, genelgenin hukuktaki en alt metinlerden biri olmasına rağmen anayasa hükümlerine karşı uygulama getirmesinin yaratacağı hukuki sorunların da hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.