Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemeksepeti, çalışanlarını esnaf-kurye olmaya zorluyor – TÜMTİS Genel Başkanı Öztürk: “Esnaf-kurye sistemi tam bir kölelik sistemidir”

Esnaf-kurye olmak istemeyen çalışanları mobbinge maruz bırakarak “ikna” etmeye çalışan Yemeksepeti, sendikaya üye olanlara dava açtı. Bugün eylem yapmaya hazırlanan Yemeksepeti kuryelerinin sendikası olan Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nın (TÜMTİS) Genel Başkanı Kenan Öztürk, Medyascope’a yaptığı değerlendirmede, “Esnaf-kurye sistemini ‘Aracını al gel, işinin patronu ol, 10-15 bin lira para kazan’ diye pazarlıyorlar fakat bu insanların eline asgari ücret bile geçmiyor. Tam bir aldatmaca. Çalışanın sendika, kıdem tazminatı, sigorta hakkı olmuyor. Hiçbir hakkı olmuyor, işverenlerin arayıp bulamadığı kölelik uygulaması” diye konuştu.

Bugün saat 11.00’de İstanbul’da bulunan Yemeksepeti Genel Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yapacaklarını hatırlatan Öztürk, eylemlerin önümüzdeki günlerde Yemeksepeti’nin faaliyet gösterdiği büyük illerde sürdürüleceği bilgisini verdi. Öztürk, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı: “Mahkemedeki itirazı geri çek, işçilerin sendika hakkına saygı göster, esnaf-kurye baskısına son ver, işçiler sendikalı, güvenceli, insan onuruna yaraşır ücretle çalışmak istiyor.”

Yemeksepeti’ndeki işçilerin sendikalaşmak istediğini ve TÜMTİS’e üye olduğunu söyleyen Öztürk, işverenin sendikalaşmayı engellemek için sendikaya üye olan işçilerin NACE (Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması) kodlarını değiştirerek üyeliklerini düşürdüğünü dile getirdi. Bu gelişmeden sonra da sendikanın örgütlenme çalışmasını devam ettirdiğini, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, TÜMTİS’in toplu iş sözleşmesi için gerekli çoğunluğu sağladığına dair belge tebliğ ettiği bilgisini paylaşan Öztürk, işverenin çoğunluk tespitine itiraz davası açtığını söyledi.

“İnsanların eline asgari ücret bile geçmiyor”

Yemeksepeti’nin, işçilerin sendikalaşma hakkını engellemeye çalıştığını belirten Öztürk, bir yandan da işçilerin sendikadan istifa etmeleri ve esnaf-kurye olmaları için yoğun mobbinge maruz bırakıldığına dikkat çekti. Esnaf-kurye uygulamasının son dönemde kurye firmalarında yoğun olarak görüldüğünü söyleyen Öztürk şöyle konuştu:

“Esnaf-kurye sistemini ‘Aracını al gel, işinin patronu ol, 10 15 bin lira para kazan’ diye pazarlıyorlar fakat bu insanların eline asgari ücret bile geçmiyor. Uygulama, tam kuralsız çalışma getiriyor, sendikalaşma, sigorta ve kıdem tazminatı haklarının ortadan kaldırılması ile sonuçlanıyor. Yemeksepeti de böyle bir yöntem uygulamak istiyor. Bir taraftan işçiyi düşük ücrete mahkûm etmiş, çalıştıkları süre ve çalıştıkları saati hesapladıklarında ellerine asgari ücret bile geçmiyor. Bir taraftan da esnaf-kurye olun diye yoğun bir baskı sürüyor.”

“Mobbing ve baskı haddini aşmış durumda”

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Yemeksepeti’nde çalışanların maruz bırakıldığı mobbing ve esnaf-kurye sisteminin getirdiklerini şöyle detaylandırdı:

“Sürekli tutanak tutuluyor. Özellikle bazı işçilerin üzerinde siparişi yetiştirme daha çok siparişi götürmesi konusunda bir baskı uygulanıyor. Bu yarıştırma ve baskıdan kaynaklı sürekli ve daha çok sürat sebebiyle çok sayıda kurye arkadaşımız kaza geçiriyor, yaralanan ya da yaşamını yitirenler oluyor. Yemeksepeti’nde de mobbing ve baskı haddini aşmış durumda.

“Esnaf-kurye sistemi tam bir aldatmaca”

Türkiye’de tüm sektörlerde esnek ve kuralsız çalışma dayatması var. Sendikal örgütlüğün hâlâ yüzde 13 gibi çok düşük bir seviyede olmasından kaynaklı bütün sektörlerde fakat özellikle e-ticaret üzerine dağıtım yapan kurye sektöründe çok yoğun şekilde seyrediyor. Esnaf-kurye sistemi tam bir aldatmaca. İşçi gidiyor borçlanıyor, kredi çekiyor, üç kuruş kıdem tazminatı varsa bunu da çekip araba alıyor. Çalışırken bütün masrafları kendine ait, sadece dağıttığı paket başına ücret alıyor ama bu paket ücretini öyle bir ayarlıyorlar ki işçinin eline günde 12 saat çalıştığı halde asgari ücret belki ancak geçiyor. İşçi sigortalı olamıyor ancak Bağ-Kur’lu olabiliyor, onu da kendi ödemek zorunda. Para kazanamadığı için Bağ-Kur primini de yatıramıyor, oraya da borçlanıyor. Sendika, kıdem tazminatı, sigorta hakkı olmuyor. Hiçbir hakkı olmuyor, işverenlerin arayıp bulamadığı kölelik uygulaması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.