Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Samsun’daki Atatürk Onur Anıtı önünde: “Amacımız heykeli korumak değil, ilkelerine sahip çıktığımızı göstermek”

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı noktaya konulan Onur Anıtı’nın 3 Şubat’ta yıkılmak istenmesi üzerine anıt etrafında başlatılan “saygı nöbeti” sürüyor. Medyascope’a konuşan bir genç kadın, “Amacımız heykeli korumak değil, Atatürk’ün ilkelerine sahip çıktığımızı göstermek” dedi.

Kamera-Kurgu: Furkan Erdem

Samsun’da 3 Şubat’ta Atatürk Onur Anıtı’na saldıran iki kişi, bağladıkları urganı kamyonetle çekerek heykeli yıkmak istedi. Çevredekilerin müdahalesinin ardından kaçan zanlılar aynı gün içinde yakalandı ve dün (4 Şubat) çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Yaşananların ardından vatandaşlar anıtın çevresinde saygı nöbeti başlattı.

Medyascope Ankara ekibinden Hıdır Göktaş ve Furkan Erdem, dün (4 Şubat) Ankara’dan yola çıktı ve gece yarısı Samsun’un İlkadım ilçesindeki Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Onur Anıtı önünde saygı nöbeti tutan vatandaşlarla konuştu. “Neden burada bekliyorsunuz?” sorusuna, genç bir kadın, “Beklemiyoruz, saygı nöbeti tutuyoruz. Heykeli beklemek, korumak değil bizim burada nöbette olmamızın amacı, O’nun, Atatürk’ün ilkelerine, değerlerine, sahip çıktığımızı göstermek” yanıtını verdi.

Klarnet, gitar ve İzmir Marşı

Anıtın dört bir yanına, siyasi partiler ve kuruluşlarca çelenkler konulurken, önceki geceden (3 Şubat) beri anıtın önünde saygı nöbeti tuttuklarını belirten gençler, pazar sabahı nöbeti başka arkadaşlarına devredeceklerini söylüyor. CHP’li İlkadım ve Atakum belediyeleri de kurdukları çadırlarda saygı nöbeti tutanlara çay ikram etmeyi sürdürürken, bazı vatandaşlar da yanlarında getirdikleri yiyecekleri nöbet tutanlara ikram ediyor.

Bir vatandaş gece yarısı da olsa klarnetiyle Atatürk’ün sevdiği şarkıları çalıyor. O sırada gitarıyla gelen bir kişi de klarnete eşlik ediyor. Parkta bulunanlar ise birlikte İzmir Marşı’nı söylüyor.

Anıtın önünde fotoğraf çektiren bir genç, Afyon’dan, Samsun’a asker olan arkadaşlarını getirdiklerini ve anıta yönelik saldırıyı duyunca, gelip anıtı görmek ve önünde hatıra fotoğrafı çektirmek istediklerini anlatıyor. Anıtın kendisi için “bir miletin şahlanışı” anlamına geldiğini vurguluyor.

“Cumhuriyet nöbetindeyiz, demokrasi nöbetindeyiz”

Klarnet çalan vatandaş ise “Cumhuriyet nöbetindeyiz, demokrasi nöbetindeyiz, anıt nöbetindeyiz, daha sayayım mı?” diyor.  

Sohbetimize katılan bir başka kişi ise birçok ülke gezdiğini, orada konuştuğu kişilerin Atatürk’e hayranlığını dile getirdiğini vurgulayarak, “Herkesin kardeşi, arkadaşı, anası, babası olabilir ama Ata’sı olamaz” sözleriyle Atatürk’e duyduğu saygıyı dile getiriyor.

Saygı nöbeti sürecek, çevre illerden otobüsler kalkacak

CHP gençlik kolları yetkilisi, “Cumartesi günü saygı nöbeti için farklı çalışmalarımız var. Akşam saatlerinde yoğunlaşacak kalabalık, çevre illerden otobüslerle insanlar gelecek çünkü. Akşam ışıklandırma ve farklı etkinlikler de olacak” diyor.

Onur Anıtı’nın yapılış öyküsü

Cumhuriyetin sekizinci yılında, 29 Ekim 1931’de kaidesine dikilen Onur Anıtı’nın heykeltıraşı Avusturyalı Heinrich Krippel. Dönemin Samsun Valisi Kâzım Paşa, Samsun halkı adına yaptırmak istediği anıtı 1927’de Krippel’e sipariş etti ve 19 Mayıs 1927’de temel atma töreni yapıldı. 1923’te Viyana’da yapımına başlanan anıt üç yılda tamamlandı. 29 Ekim 1931’de kaidesine dikilen anıtın resmi açılışı, 15 Ocak 1932’de yapıldı. Bu anıt Krippel’in Türkiye’deki dördüncü anıtı oldu. 

Samsun’un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı’nda yer alan anıt, şehrin simgesi. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan anı ve ulusun şahlanışını simgeliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.