Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Samsun Atatürk anıtı nöbeti meşalelerle, şarkılarla sürüyor: “Motorları maviliklere süreceğiz, güneşli günler göreceğiz çocuklar”

Samsun’da İlkadım ilçesi Kale Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Onur Anıtı’na yönelik yıkma girişiminin ardından başlayan ve üç gündür süren “saygı nöbeti” bugün de renkli görüntülere sahne oldu. CHP gençlik kollarına mensup gençler, anıtın bulunduğu parkın girişinde büyük boy Atatürk posteri açıp, bayraklar ve flamalarla yürüyüşe geçti ve anıtın önüne gelerek marşlar söyledi. 

Kamera-kurgu: Furkan Erdem

“Motorları maviliklere süreceğiz” 

Kol kola girerek yürüyen gençler, Nâzım Hikmet’in “Güzel günler göreceğiz” şiirinden bestelenen “Motorları maviliklere süreceğiz, güneşli günler göreceğiz çocuklar” şarkısını söyledi. Anıtın önünde ellerinde meşalelerle giren gençler “Atatürk gençliği görev başında”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attılar. Çadırın içinde gitar ve kemençe eşliğinde şarkılar söylemeye başlayan bir grup genç, dışarıda bekleyenlerin talebi üzerine anıtın önüne gelip katılımcıların da eşlik ettiği şarkılar çalıp söyledi.

“Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız”

CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özgür Kahraman, anıtın önünde katlılımcılara hitaben şunları söyledi:

“Bugün buraya, Samsun halkının Atatürk sevgisine sevgi katmaya geldik. Bu milleti Mustafa Kemal’in yolundan alıkoymayı başaramadılar. bunun en güzel örneğini de Samsun halkı vermiştir. Bu memlekete yeniden, barışı, özgürlüğü yurtseverliği getireceğiz, işgal altındaki cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız.”

“Bu Türkiye’ye yapılmış bir saygısızlıktır”

Medyascope’un mikrofon uzattığı gençler, “Cumhuriyetin yılmaz bekçileri olarak, O’nun mirasına sahip çıkıyoruz”, Atamızın bize bıraktığı vatana sahip çıkıyoruz” dedi. Annesiyle gelen bir yedinci sınıf öğrencisi ise “Bu Türkiye’ye yapılmış bir saygısızlıktır“ diye konuştu.

Saygı nöbeti izlenimleri

Medyascope Ankara ekibi, cuma gecesinden (4 Şubat) beri Samsun’da İlkadım ilçesi Kale Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Onur Anıtı önünde yaşanan gelişmelere tanıklık ediyor.

Gece boyunca çadırda nöbet tutan gençlere, sabah erken saatten itibaren yenileri eklendi. Gün boyunca çocuklarıyla, bebekleriyle anıtı ziyarete gelen aileler, fotoğraf çektiler, çektirdiler. Gruplar halinde gelen gençler oldukça dikkat çekiciydi ve bayram yerine gelmiş gibi eğlenceli bir hava içerisinde, anıtın önünde bulunan diğer gençlerle hemen kaynaşıp, sohbete koyuluyorlardı. Konuşulan ana konu anıta yönelik saldırı olurken, hemen siyasetin diğer alanlarında tartışmaya başlıyorlardı. 

CHP ‘li Atakum Belediyesi’nin kurduğu çadırda “saygı nöbeti” tutan gençler, aynı zamanda anıtı ziyarete gelenlere gün boyunca sıcak çay ve farklı içecek ikramında bulundular. Ziyaretçilerin bazıları ellerinde yiyecek paketleriyle geldiler ve yiyecekler anıt önüne gelenlere ve nöbet tutanlara dağıtıldı.

Ne olmuştu

Anıtı, atın ayağına bağladıkları urganı kamyonetle çekerek yıkmaya çalışan iki kişi müdahaleler üzerine kaçarken, zanlılar aynı gün içinde yakalanmıştı. Mahkemeye çıkarılan ve daha önce de altı farklı suçtan sabıkası olan zanlılar tutuklanırken, anıta sahip çıkmak ve saygıyı göstermek isteyen insanlar, anıtın bulduğu parka gelip anıtı çevreleyerek “saygı nöbeti” başlatmıştı.

Onur Anıtı’nın yapılış öyküsü

Cumhuriyetin sekizinci yılında, 29 Ekim 1931’de kaidesine dikilen anıtın heykeltraşı Avusturyalı Heinrich Krippel. Dönemin Samsun Valisi Kâzım Paşa, Samsun halkı adına yaptırılmak istenen anıtı 1927’de Krippel’e sipariş etmiş ve 1927 yılı 19 Mayıs tarihinde kaidenin temel atma töreni yapıldı. 1923’de Viyana’da yapımına başlanan heykelin yapım çalışmaları üç yıl sürdü ve heykel kaidesine 29 Ekim 1931 tarihinde dikild,. 15 Ocak 1932’de de resmi açılışı yapıldı. Bu anıt, Krippel’in Türkiye’deki dördüncü anıtı oldu. 

Samsun’un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı’nda yer alan ve Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikilen anıt, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan anı ve bir ulusun şahlanışını simgeliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.