İstanbul’da 6 Haziran 2021’deki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin yargılandığı davada mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından beraat kararı verdi.
İstanbul’da 6 Haziran 2021’deki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme beraat kararı verdi.
İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşması bugün (8 Şubat) yapıldı.
Davanın 2 Kasım 2021’deki ilk duruşmasında söz alan sekiz kişi, anayasal haklarını kullanmak üzere Onur Yürüyüşü’ne gittiklerini, dağılma ikazı olmaksızın gözaltına alındıklarını anlatarak suçlamaları reddetmişti.
Bugünkü duruşmada sanık avukatı Sevda Nur Bayram, beraat talebinde bulundu.
Savcı, esas hakkındaki mütalaasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) referans vererek “kamu düzenini bozmayan, şiddete dönüşmeyen, görevli memurlara cebir ya da tahdit kullanılmayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin önceden idareye bildirilmeden yapılması halinde dahi cezalandırılmayacağını ve bu tür gösteri yürüyüşü ve toplantıların izne tabi tutulamayacağı”nı vurguladı.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Savcı, sanıkların eylemlerinin cebir, tehdit, şiddet içermeyip suç teşkil etmediği gerekçesiyle beraat talep etti.
Mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından sanıklar hakkında beraat kararı verdi.