Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

19. İstanbul Onur Yürüyüşü yasaklandı, yürümek isteyenlere polis müdahale etti: “Buradayız ayol, ne yalnızız ne yanlış”

İstanbul’da düzenlenmek istenen Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etti, 40’tan fazla kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanların avukatlarından edinilen bilgiye göre, 35 kişi serbest bırakıldı. Gözaltında tutulanların ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılması bekleniyor.

Haber: Gamze Elvan & Senem Görür

Kamera: Gamze Elvan & Senem Görür / Kurgu: Özgün Özgül

İstanbul Valiliği, 19. İstanbul Onur Yürüyüşü’nün Maltepe’deki miting alanında yapılmasına izin vermeyince Onur Haftası Komitesi, “Sokaklar bizim” diyerek yürüyüş için bugün (26 Haziran) saat 17.00’de Taksim’e gelinmesi için çağrı yaptı. Beyoğlu Kaymakamlığı da bu çağrı üzerine Taksim’deki eylemi yasakladı.

Taksim’deki Mis Sokak’ta saat 15.30 civarında buluşan LGBTİ+’lara polis müdahale etti. Mis Sokak’ta AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç darp edilerek gözaltına alındı. Kılıç’ın “Nefes alamıyorum” sözleri kameralarımıza yansıdı. Mis Sokak’ta Kılıç ile birlikte toplam 18 kişi gözaltına alındı. Bu sırada polis, dağılmayan gruba plastik mermi sıkarak müdahale etti.

Yürüyüş için toplananlar daha sonra Mis Sokak’tan Tarlabaşı Bulvarı’na geçti. LGBTİ+’lar yürüyüş esnasında “Susma haykır, eşcinseller vardır”, “Nerdesin aşkım? Buradayım aşkım” sloganlarını atınca polis, aktivistleri kovaladı. Kovalamaca, Şişhane’deki Odakule’ye kadar devam etti. Grup daha sonra Taksim Tünel’de açıklamalarda bulundu ve Cihangir’e geçti.

Cihangir’de buluşan kalabalık, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Alışın gitmiyoruz”, “Susma haykır, eşcinseller vardır” sloganlarını attı. Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katılan İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de Cihangir’de toplanan kalabalık arasındaydı. Cihangir’in ara sokaklarında toplanan kalabalığı polis, yine kovaladı. Burada çok sayıda kişi gözaltına alındı, darp edildi.

Akşam saatlerinde Cezayir Sokağı’nda buluşan gruba polis ikinci kez müdahale etti. Onur Haftası Komitesi’nden edinilen bilgiye göre Cezayir Sokak’ta aktivistlerin yanı sıra avukatlar da darp edildi.

Onur Yürüyüşü, her yıl haziran ayının son haftasında düzenleniyor. İstanbul Onur Yürüyüşü, 2015 yılından beri yasaklanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.