Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişiye açılan davanın ilk duruşması tamamlandı: “Yasakları aşacağız”

İstanbul’da haziran ayında düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde tamamlandı. Beraat taleplerini reddeden mahkeme heyeti, davayı 10 Aralık’a erteledi.

LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin yargılandığı Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması bugün (2 Kasım) yapıldı. 26 Haziran 2021’de gözaltına alınan sekiz kişi “toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet” suçundan yargılanıyor.

“Yasakları aşacağız

LGBTİQ+ Meclisleri, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi adliye önünde açıklamada bulundu.

https://twitter.com/LGBTiQMeclisi/status/1455431701581152256?t=iovpeiZWbArfvlpYLG9m2w&s=19

“Anayasal hakkımızı kullanmaya gittik”

Avukat Sevdanur Bayram, suçun vasıf ve mahiyetinin meydana gelmediğini belirtti. Kişilerin “adil yargılanma ve lekelenmeme hakkı” kapsamında savunmaları alınmadan derhal beraatlarına karar verilmesini talep etti. Mahkeme başkanı talebi reddetti.

Sanık olarak yargılanan sekiz kişi beyanlarda bulundu, anayasal haklarını kullanmak üzere Onur Yürüyüşü’ne gittiklerini, polisin dağılma ikazı olmaksızın gözaltına alındıklarını anlatarak suçlamaları reddetti.

Avukat Sevdanur Bayram dünyada 50 yılı aşkın süredir, Türkiye’de de 19 yıldır kutlanan Onur Yürüyüşü’nün son yıllarda anayasal haklara aykırı olarak yasaklandığını anlattı, iddianamedeki eksikliklere dikkat çekti, gözaltı işleminin anayasal hakkını ihlal ettiğini belirtti. Avukat Bayram, suçun oluşmadığını söyleyerek beraat talep etti.

Mahkeme, gözaltı anına ilişkin görüntü olup olmadığının sorulmasına, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi. 

Gelecek duruşma 10 Aralık 2021 saat 10.20’de.

Ne olmuştu?

İstanbul Valiliği, 26 Haziran’daki 19. İstanbul Onur Yürüyüşü’nün Maltepe’deki miting alanında düzenlenmesine izin vermeyince Onur Haftası Komitesi, yürüyüş için Taksim’e çağrıda bulunmuştu. Beyoğlu Kaymakamlığı da bu çağrı üzerine Taksim’deki eylemi yasaklamıştı. Yürüyüşe polis müdahale etmiş ve 40’tan fazla kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Yasağa ve polis şiddetine karşın LGBTİ+’lar gün boyunca Beyoğlu’nun birçok noktasında açıklamalarını okumuştu.

Gözaltına alınanlardan sekiz kişi hakkındaki iddianamede “Asla yalnız yürümeyeceksin, LGBTİQ+ Meclisleri” yazılı pankart ve “Susma, haykır, eşcinseller vardır, buraya değil katillere barikat” sloganları ile yürüyüş yapıldığı belirtilirken, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın eylem yasağı kararına atıf yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.