Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da başörtüsü yasağı eylemleri: Eğitime üç gün ara verildi

Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinde bazı okulların başörtülü öğrencilerin okullara girmesini yasaklamasına tepki olarak protestoların patlak vermesinin ardından dün (8 Şubat) okulların üç gün süreyle kapatıldığı duyuruldu.

Hindistan’ın Karnataka eyaletindeki bazı okullar, Eğitim Bakanlığı’nın emrini gerekçe göstererek başörtüsü takan kadınların okula girmesini yasakladı. Karara tepki gösteren öğrenciler ve veliler yasağı protesto etmek için sokaklara çıktı. Hindu öğrenciler ise başta Udupi olmak üzere Karnataka’nın pek çok kentinde, okullarının başörtüsü yasağını desteklemek için sınıflara safran rengi şallarıyla girdi. Bu durum, eyaletteki gerginlikleri daha da artırdı. 

Başörtülü bir kadının okula girerken maruz kaldığı protestolar tepki çekti

Başörtülü bir genç kadının dün (8 Şubat) okula girerken yaklaşık elli kişilik bir grup tarafından protesto edildiği görüntüler sosyal medyada tepkiye neden oldu.

https://twitter.com/Sha_kib_haq/status/1490983912704966657?s=20&t=jZiSaD3b3l-eSU1xMUALjw

Hükümet, şiddeti körüklemekle suçlanıyor

Olaylar üzerine sükûnet çağrısı yapan Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, “Bütün öğrencileri, öğretmenler ile okul ve üniversite yönetimlerini, ayrıca Karnataka halkını, barış ve uyumu sürdürmeye çağırıyorum” dedi.

Nüfusunun yüzde 12’sinin Müslüman olduğu ve Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen Karnataka eyaletinde, 5 Şubat’ta yayımlanan bir talimatla okullardan kıyafet yönetmeliğine uymaları istenmişti.

Kararı Twitter üzerinden paylaşan Karnataka Eğitim Bakanı B.C. Nagesh, ülkenin dört bir yanından gelen mahkeme kararlarını inceledikten sonra eğitim kurumlarında başörtüsü kullanılmasını yasakladığını açıkladı.

Muhalefet partileri, BJP hükümetini federal düzeyde ve eyalet genelinde dini azınlıklara karşı ayrımcılık yapmak ve şiddeti körüklemekle suçladı. Başbakan Modi ise hükümetin ekonomik ve sosyal politikalarının tüm Hint vatandaşlarının yararına olduğunu söyleyerek kararı savundu.

Bir öğrencinin yasağa karşı açtığı dava Karnataka Yüksek Mahkeme’sinde görülüyor

Bir öğrencinin başörtüsü yasağına karşı açtığı dava, dün eyalet başkenti Bengaluru’daki Karnataka Yüksek Mahkemesi’nde görüldü. Öğrenci, dava dilekçesinde başörtüsü takmanın anayasa tarafından güvence altına alınan temel haklardan biri olduğunu belirtti. 

Öğrencinin avukatlarından biri Reuters’a verdiği demeçte, dünkü duruşmada nihai bir karar çıkmamasına rağmen yargıcın barış ve sükûnet çağrısında bulunduğunu ve davanın bugün (9 Şubat) görülmeye devam edeceğini söyledi.

Malala Yousafzai: “Hintli liderler Müslüman kadınların marjinalleştirilmesini durdurmalı”

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai, sınıfta başörtüsü takma hakları için savaşan altı öğrenciyi destekledi ve yasağı “korkunç” diyerek nitelendirdi.

15 yaşındayken Pakistan’da kız çocuklarının eğitim görme hakkını savunduğu için Taliban’ın saldırısına uğrayan Malala, yöneticileri “Müslüman kadınların marjinalleştirilmesini durdurmak” için bir şeyler yapmaya çağırdı.

24 yaşındaki aktivist Malala, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, “Kadınların başörtüsüyle okula gitmesine izin vermeyi reddetmek korkunç. Kadınlar, daha az veya daha fazla giyindiği için nesneleştirilmeye devam ediyor. Hintli liderler Müslüman kadınların marjinalleştirilmesini durdurmalı” dedi. 

Kaynak: BBC, Reuters, Guardian

Derleyen: Emine Bıçakçı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.