Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü (79): “‘Türkiye’ diye bir hastalık”

Zizek Türkiye’yi nasıl görüyor? Prof. Dr. Oğuz İnel, söyleşi formatında bizlere (Slavoj) Zizek’i anlatıyor. “Zaten Yoktular” isimli bu çalışma, bir filozofu okurlara taşımak için harika bir yöntem. İnel, Zizek’in kitaplarından yaptığı derlemeler aracılığıyla, onunla yaptığı hayali, uzun soluklu söyleşide sonlara doğru ise daha kişisel ve öznel sorulara yöneliyor.

Bunlardan biri ise ülkemizin hali pür melaliyle ilgili şu soru: “Türkiye ile yakından ilgilenen biri olarak Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?”

O zaman Zizek de üç aşağı beş yukarı şöyle cevap veriyor:

Doktor hastasına “Size bir iyi bir de kötü haberim var” demiş. Hasta iyi haber ne deyince, doktor şunları söylemiş: “Yakında adınızı bütün dünya duyacak, literatüre, adınızla anılacak bir hastalık kazandıracaksınız.”

Bunun iyi haber olduğunu düşünerek kötüsünü duymak istemiyor Oğuz İnel hoca ve “İyi ki varsınız Zizek” diyerek sözünü tamamlıyor.

Zizek de teşekkür edip ülkemizdeki malum durum için bir teselli olması bahanesiyle Mao’nun bir cümlesini bizlere armağan ediyor: “Gökkubbenin altında tam bir keşmekeş var; vaziyet harika!..”

Müge İplikçi, Sabun Köpüğü’nde bu hafta, Prof. Dr. Oğuz İnel ve Zizek’in kurmaca söyleşisi “Zaten Yoktular” kitabından hareketle hayatlarını kaybeden mültecilere ve toplum olarak yaşadıklarımıza değindi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.