Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisinin liderleri yarın ilk kez bir araya geliyor: İşte detaylar

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi genel başkanları yarın saat 19.00’da akşam yemeğinde bir araya gelecek. Aylardır beklenen buluşma öncesi Medyascope’a konuşan kaynaklar, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının kamuoyu ile paylaşılacağı tarihin yarınki yemekte kesinleşebileceğini ve ittifakın yeni bir isim altında genişlemesi ihtimalinin gündeme gelebileceğini söyledi. 

Altı muhalefet partisinin genel başkanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde, yarın, Ankara Ahlatlıbel’de, Çankaya Belediyesi’ne ait lokantada akşam yemeğinde buluşacak. Altı partinin genel başkan yardımcılarının eylül ayında başladığı, ekim ayında da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları ocak ayının ortasında sonlandırılmış ve temel ilkelerden oluşan 23 sayfalık mutabakat metni genel başkanlara sunulmuştu. Ardından metnin altı parti liderinin ortak açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacağı belirtilmişti.

Aylardır beklenen fotoğraf

Altı liderin açıklamayı ocak sonu yapabileceği ifade edilse de önce Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, ardından da İYİ Parti lideri Meral Akşener’in koronavirüse yakalanması görüşmeyi erteledi. Altı parti lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine yarın akşam yuvarlak masada bir araya gelecek ve aylardır beklenen fotoğraf kamuoyu ile paylaşılacak.

Ortak açıklamanın şubat bitmeden yapılması bekleniyor

Liderlerin buluşması öncesi Medyascope, genel başkanlara yakın isimlerle konuşarak yemekte görüşülecek konular ve önümüzdeki süreç hakkında bilgi aldı. Medyascope’un konuştuğu isimler, ortak açıklamanın tarihinin ve yerinin bu yemekte belirlenmesine kesin gözüyle bakıyor. Edinilen bilgilere göre liderler tarih için tekrar bir araya gelmeyecek, ancak açıklamadan önce diğer liderlerin ev sahipliğinde görüşmelerin sürebileceği öğrenildi. Ortak açıklamanın da şubat ayı bitmeden yapılması planlanıyor.

İttifakın genişlemesi de konuşulacak

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının yanı sıra Millet İttifakı’nın altı partinin de yer alacağı şekilde genişlemesi gündeme gelebilir. Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, hem DEVA Partisi hem de Gelecek Partisi’nin daha geniş mutabakatlı bir ittifaka katılmak istediğini ve Millet İttifakı’nın mevcut paydaşlarının da buna sıcak baktığını aktardılar. 

“Millet ismi yıprandı”

İttifakın isminin değişmesi de söz konusu. Altı liderden birine oldukça yakın tecrübeli bir siyasetçi, “‘Millet’ ismi tabi ki güzel ama kabul etmek gerekir ki biraz yıprandı” derken liderlerin ikili görüşmelerinde yeni ittifakın esaslarının konuşulduğunu belirtti. Aynı isim, ittifakın genişlemesinin ilk kez altı lider arasında konuşulacağını da vurgularken uzlaşmanın sağlanması halinde çok geçmeden ittifakın esaslarının da belirlenebileceğini aktardı.

Ortak açıklamanın Meclis’te yapılma ihtimali oldukça düşük

Ortak açıklamanın yeri de en çok tartışılan konulardan biri. Parti yetkilileri çalışmalarının büyük bölümünü Meclis’te sürdürse de ortak açıklamanın Meclis’te yapılma ihtimali oldukça düşük. Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, bazı gazetecilerin Meclis’e giremediğine ve bunun için de TBMM’nin ağır bir izin prosedürü olduğunu vurguladı. Kaynaklar, basın bürosunun bu toplantı için yeteri büyüklükte olmaması nedeniyle, farklı ve daha büyük bir salonda açıklama yapılmasına da Meclis idaresinin izin verilmemesi için her türlü engeli çıkarabileceğini söyledi.

Açıklamaya geniş katılım olacağına da dikkat çeken isimler, açıklamanın, gazetecilerin rahatlıkla takip edebileceği ortak bir yerde yapılmasından yana. Ortak açıklamanın bir otel ya da kongre merkezinde yapılması bekleniyor. Açıklanacak metnin en fazla birkaç sayfa uzunluğunda olması planlanıyor. Ancak ortak açıklamanın ardından 23 sayfalık tam metin de kamuoyu ile paylaşılacak. 

Altılı yemek ilk ama son olmayacak

Millet ittifakı olarak ilk kez altı lider yuvarlak masa etrafında bir araya gelecekler. Bu altı partinin tüm yetkilileri, yemeğin bir ilk olduğunu ancak, ortak açıklama yapılıncaya kadar daha sık bir araya gelmenin mümkün olduğunu belirttiler. Ortak açıklama yapıldıktan sonra da kamuoyuna güven vermek için altı liderin en az ayda bir kez buluşarak ülke sorunlarını görüşmesi, ülke genelini ilgilendiren ivedi gelişmelerde de rutin dışına çıkarak bir araya gelmesi konusunda arayış sürüyor.

Cumhurbaşkanı adayının konuşulması beklenmiyor

Ortak açıklama öncesindeki son detaylar yarınki zirvede belirlenecek. Yemek sonrasında liderlerden önümüzdeki sürece ilişkin ortak açıklama da bekleniyor. Medyascope’un konuştuğu isimlerden biri, “Herkes gözünü buraya çevirmişken yemeğin ardından açıklama yapmamak olmaz” dedi. Yarınki akşam yemeğinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olabileceğinin konuşulması ise beklenmiyor. 

Liderler arasındaki görüşmeler devam edecek

Altı partinin liderleri arasındaki görüşmeler parlamenter sistem çalışmalarından sonra da devam edecek. Yarın akşam Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine bir araya gelecek liderler, daha sonra diğer parti genel başkanlarının daveti üzerine de farklı yerlerde buluşabilir. Altı genel başkan yardımcısının görüşmelerinin yanı sıra ilerleyen süreçte farklı komisyonlar da kurulabilir ve genel başkanların yetkilendireceği isimler güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakatına benzer çalışmaları farklı alanlarda da yürütebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.