Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Sedef Kabaş’a 11 yıl 8 aya kadar hapis istemi

Gazeteci Sedef Kabaş hakkında iddianame hazırlandı. Kabaş hakkında zincirleme olarak “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yedi yıla kadar hapis cezası istenirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelik sözleri nedeniyle de “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla toplam dört yıl sekiz aya kadar hapis talep edildi.

Erdoğan “müşteki”, Soylu ve Karaismailoğlu “mağdur

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 22 Ocak’ta tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş hakkındaki soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Bürosu’nca hazırlanan iddianamede, Kabaş şüpheli, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan müşteki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu mağdur sıfatıyla yer aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları tarafından Kabaş hakkında şikayet dilekçesi verildiği hatırlatılan iddianamede, CİMER aracılığıyla ve savcılığa dilekçe sunularak da pek çok şikayette bulunulduğu, bu şikayetlerin birleştirildiği belirtildi.

Sedef Kabaş’ın polis ifadesinde hakaret kastının olmadığını, canlı yayında sarf ettiği atasözünün anlamı güçlendirmek için kullandığı bir metafor olduğunu, cumhurbaşkanı dahil kimseyi kastetmediğini söyleyerek suçlamayı reddettiği anlatıldı.

Kabaş’ın sözleri “cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına alenen saldırı” sayıldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, Yargıtay kararlarına yer verilen iddianamede, “Sedef Kabaş’ın sözlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik olduğu, yazılı basına göre çok daha hızlı ve güçlü bir etkiye sahip olan görsel yayın aracılığıyla söylemlerini etkili biçimde umuma yaydığı, beyanlarının eleştiri sınırlarını aştığı, cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde olduğu, açıklamasında kamu yararının olmadığı” ileri sürüldü.

İddianamede, “hakarete varmadan eleştirel düşüncesini açıklama imkânı olmasına rağmen hakaret içerikli söz ve beyanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoş görülebilir bir seviyenin üstünde eleştiri sınırını aşan nitelikte olduğu, bu haliyle de basın ve ifade özgürlüğünden yararlanılamayacağı” belirtildi.

Sedef Kabaş’ın cumhurbaşkanına yönelik hakaret içeren sözü birden fazla kez sarf etmesi gerekçesiyle zincirleme olarak “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan bir yıl beş aydan yedi yıla kadar hapis cezası talep edildi. Kabaş hakkında, 14 Ocak’taki programda ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik sözleri nedeniyle de “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan iki kez olmak üzere toplam iki yıl dört aydan dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame kabul edilirse Sedef Kabaş, önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak.

Ne olmuştu?

Gazeteci Sedef Kabaş hakkında Tele 1 televizyonunda katıldığı programda, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Kabaş, 22 Ocak’ta saat 02.00 sıralarında gözaltına alınmış, aynı gün “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 24 Ocak’ta olağanüstü toplanarak, gazeteci Sedef Kabaş’ın “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasına yol açan konuşmasının yayınlandığı “Demokrasi Arenası” programına beş kez program durdurma cezası, ayrıca Tele1 televizyonuna da reklam gelirinin yüzde 5’i oranında idari para cezası vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.