Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Bozkurt ve Hıdır Göktaş ile politikAnkara (2): Millet İttifakı büyüyecek mi?

Ana nüvesini dört partinin oluşturduğu Millet İttifakı, bir süredir ortak çalışmaların içinde yer alan iki partinin de katılımıyla büyüyecek mi? Bu konuyu politikAnkara programının ikincisinde Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş ve gazeteci Sedat Bozkurt değerlendirdi.

Programda öne çıkan konular şöyle:

“Millet İttifakı adı altında bir süredir yürütülen güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması görüşmelerine katılan altı genel başkan yardımcısı 23 sayfalık bir nihai metin hazırladı ve bu liderlere sunuldu. Liderler de zaten yakından nezaret ettikleri bu metnin son halini okudular, incelediler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde yarın (12 Şubat) Ankara’da yenecek yemekte, ortak açıklamanın, nerede, nasıl ve ne zaman yapılacağı ele alınacak. Buradan bir takvim çıkmasını bekleyebiliriz.”  

“Altı lider uzun bir süredir beklenen altılı fotoğrafı nihayet verecekler ve bu da genişleyen ittifakın ilk fotoğrafı olacak. Bu fotoğraf, toplantıda konuşulacak konulardan öte, demokrasi ve uzlaşma kültürü açısından oldukça anlamlı. Türkiye siyasetinde geniş bir yelpazeyi temsil eden altı parti liderinin yan yana gelmesi ve fotoğraf vermesi, diğer yanda ‘bunlar bir araya gelemez’ diye yaklaşan Cumhur İttifakı’nı da rahatsız etmişe benziyor.”

“Erdoğan daha önce kazandığı seçimlerde hep bir mağduriyet üzerinden yürüdü. Bu seçim sürecinde de üçüncü kez aday olabilir mi, olamaz mı tartışması yürütülüyor. Eğer Meclis erken seçim kararı almazsa, Erdoğan’ın tekrar adaylığı anayasaya göre mümkün değil, anayasa çok net. Bu durumda Erdoğan adaylık başvurusu yaparsa ne olacak? Bu durumda konuyu inceleyebilecek iki merci var: TBMM Başkanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu. Muhalefet, ‘Erdoğan aday olamaz’ dediğinde bu iki yapıdan da Erdoğan’a rağmen ‘aday olamaz’ kararının çıkamayacağı görüşünde. Bu nedenle itiraz ederek, Erdoğan açısından yeni bir mağduriyet ortamı yaratmak istemiyor ve Erdoğan’ı sandıkta yenmeyi tercih ediyor. Bu nedenle, muhalefet, anayasanın delinmesine ses çıkarmayacak.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.