Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı açıklaması geniş katılımlı olacak, öncesinde altı genel başkan Erbakan anmasında buluşabilir

Altı muhalefet partisi liderinin cumartesi akşamı (12 Şubat) Ankara’daki akşam yemeğinde bir araya gelmesinin ardından iç siyaset yeniden ısındı. Liderlerin buluşmasında konuşulanlar ve önümüzdeki süreç hakkında Medyascope, siyasi partilerin önde gelen isimleriyle konuştu. Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, yemekte ittifakın genişlemesi ihtimalinin konuşulmadığını, ittifakın adının önem taşımadığını ve altı liderin 27 Şubat’taki Necmettin Erbakan anmasında tekrar bir araya gelebileceğini söyledi. 28 Şubat’taki açıklamanın ise bir kongre merkezinde yapılması düşüncesi öne çıkıyor. Açıklama sırasında değişik halk kesimlerinin de salonda hazır bulunması amaçlanırken liderler, sivil toplum kuruluşlarının ve temsilcilerinin açıklamaya davet edilmesini kararlaştırdı.

İlk kez bir araya gelen altı genel başkan yaklaşık beş saat süren görüşme sonrası yazılı açıklama yayımlayarak, ortak ve öncelikli amacın güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek olduğunu belirtmiş ve üzerinde uzlaşılan metnin 28 Şubat’ta açıklanacağını duyurmuştu. Önümüzdeki süreçte neler yaşanacağını ise Medyascope’un ulaştığı isimler anlattı.

“Meral Hanım, masanın en şen şakrak olanıydı

Ahmet Davutoğlu’na yakın bir isim, altı liderin görüşmesinde ittifakın genişlemesinin ve adının konuşulmadığını söyledi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in memnuniyetsiz olduğuna ilişkin bilgilerin gerçeği yansıtmadığını savunan kaynak, “Meral Hanım, masanın en şen şakrak olanıydı ve süreçten keyif alanıydı” derken ittifakın genişlemesi ihtimalinin ve isminin masada konuşulmadığını belirtti: “İttifak kuruldu da adı mı kaldı? Böyle bir şey konuşulmadı. Ahmet Davutoğlu’nun böyle bir talebi ve reddedilmesi gibi bir durum doğru değil.”

“28 Şubat’ın özel bir anlamı yok”

Aynı isim, ortak açıklamanın 28 Şubat’ta yapılmasının özel bir anlam taşımadığını da şu cümlelerle açıkladı: “28 Şubat’ın herhangi özel bir anlamı yok. Özellikle seçilmedi. Daha önceye düşmüyordu. Hafta başı olsun istedik.” 

Altı lider Erbakan anmasında bir araya gelebilir

Medyascope’un ulaştığı kaynaklar, 2011 yılında hayatını kaybeden eski Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan adına 27 Şubat Pazar günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek anma programına altı liderin de katılabileceğini söyledi. Medyascope’a konuşan tecrübeli bir siyasetçi, “Temel Bey’in bir daveti var ve herkes orada olur diye düşünüyorum. Geçen yıl da benzer bir tablo olmuştu” dedi.

Geçen sene Ankara’daki bir otelde salgın şartları nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile düzenlenen anma programına Kemal Kılıçdaroğlu, Mithat Sancar, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Gültekin Uysal, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Nuri Okutan katılmıştı. Burada çekilen bir fotoğraf da uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı. 

İttifakın genişlemesi ya da ismi gündeme gelmedi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise ittifakların ilk toplantıda konuşulmasını doğru bulmadıklarını vurgulayarak, cumartesi akşamki buluşmada ittifakın adının değişmesi ya da genişlemesinin gündeme gelmediğini söyledi. Şahin, seçim kanunu çalışmasının da ittifak çalışmalarında etkili olacağını aktardı.

“İsimler değil sorumluluklar mühim”

Yavuz Ağıralioğlu

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da liderler zirvesi hakkında Medyascope’a açıklamalarda bulundu. İttifakın isminin değişmesi ihtimalini değerlendiren Ağıralioğlu, “Bu çok lüzumsuz bir detay. Bunları mevzu etmiyoruz. İsimler değil sorumluluklar mühim. Parlamenter sistem vurgumuz var. Bu hassasiyetleri taşıdığını belirtenler bu ittifaka dahil olabilir ama isme dair bir gündemimiz yok. Bu kadar işin arasında ismi sorun hale getirirseniz başka komplikasyonlara neden olursunuz. İsimler yetmiyor, sıfatlar lazım” diye konuştu.

Altı partinin bir araya gelmesine ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Yavuz Ağıralioğlu, “Doğrudur, biz ‘benzemezleriz’ ama hukukun memlekette eşit olarak uygulanması gerektiğine inanıyoruz ve cumhuriyetin kazanımlarının muhafaza edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunlarda benzemek memlekete nefes aldıracak” dedi. 

Cumhurbaşkanı adayı konuşulmadı

Medyascope’un edindiği bilgilere göre yemekte cumhurbaşkanlığı adaylığına dair herhangi bir isim konuşulmadı. Seçim takvimi belirlenmeden adayın kim olacağının altı lider arasında görüşülme ihtimali de oldukça düşük. Altı liderin açıklamadan önce tekrar cumartesi günkü gibi bir yemek yemesi de beklenmiyor.

“Ortak açıklama muhtemelen bir kongre merkezinde yapılacak”

Güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerini Demokrat Parti adına yürüten Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, seçime giden süreçteki yol haritasının netleşmeye başladığını ve parlamenter sistem görüşmelerinde kurulan komisyonun benzerlerinin başta ekonomi olmak üzere farklı alanlar için de kurulacağını söyledi. Açıklamanın yüksek ihtimalle bir kongre merkezinde yapılacağını belirten Şahinalp, “Açıklamanın nerede yapılacağı da aynı ekip tarafından belirlenecek. Muhtemelen bir kongre merkezinde olacak. Değişik halk kesimlerinin de buna katkı sağlamasını istiyoruz ve liderler STK’ların da bu açıklamaya davet edilmesini kararlaştırdı” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.