Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Tarlabaşı’nda trans kadınlardan “cadde parası” adı altında haraç kesen erkekler iki kadını yaraladı: “Hiçbirimizin can güvenliği yok” 

İstanbul-Beyoğlu’nda çalışan trans kadınlar, 15 Şubat’ta İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir araya gelerek bir kulübün işletmecisi ve çalışanlarının kendilerini zorla çalıştırdıklarını ve “cadde parası” adı altında tehditle haraç kestiklerini açıklamıştı. Haraç kesen erkekler, 15 Şubat gecesi Kumsal’ı*, 18 Şubat gecesi ise Selin’i* bıçakladı. Şikayetçi olan iki kadın yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

İHD İstanbul Şubesi LGBTİ+ Hakları Komisyonu, 15 Şubat’ta İstanbul-Beyoğlu’nda Kalyoncu Kulluğu Caddesi’ndeki bir kulübün işletmecileri ve çalışanlarının, o bölgede çalışan trans kadınlardan “cadde parası” adı altında haraç kestiğini, kadınları sözlü ve fiziksel saldırılara maruz bırakarak tehdit ettiğini açıklamıştı. Aynı günün akşamı trans kadın Kumsal ve üç gün sonra ise (18 Şubat) trans kadın Selin gece saatlerinde bacağından kesici aletle saldırıya uğrayarak yaralandı. 

Medyascope‘a konuşan Selin, motosikletle yanına yaklaşan bir erkeğin kendisini bıçaklayıp kaçtığını anlattı. Sabah saatlerine kadar hastanede tedavi gören Selin, taburcu olduktan sonra saldırgandan şikayetçi oldu. 

Yaşananları Medyascope’a anlatan trans kadın Kumsal ise yaklaşık altı aydır kendilerinden “cadde parası” adı altında haraç kesildiğini, tehdit, şiddet ve hakarete maruz bırakıldıklarını, bazı kadınların tehditler nedeniyle İstanbul’dan ayrılmak zorunda bırakıldığını söyledi.

“Psikolojim alt üst oldu”

15 Şubat Salı gecesi yaşadığı şiddetten sonra hâlâ kendine gelemediğini dile getiren Kumsal, “Ben caddedeydim. Arkamdan biri geldi, beni bıçakladı ve ‘Ben size bir daha bu caddeye çıkmayacaksınız demedim mi?’ dedi. Adam sonra kaçıp gitti, ben bir süre bıçaklandığımı bile hissetmedim. Arkadaşlarım beni hastaneye götürdüler, dikiş atıldı sonra karakola gidip şikayetçi oldum. Hiç iyi değilim. Ağrı kesici ilaçlarla duruyorum. Tek başıma üstümü giyemiyorum, yürümekte zorlanıyorum, psikolojim altüst oldu” dedi 

“Şikayetçi olduk ama içimizde bir korku var”

Kendisini yaralayan erkeğin daha önce de suratına şişeyle vurduğunu belirten Kumsal, “17 yaşında, bizi şu an zorla çalıştırmaya çalıştıkları kulüpte konsomatris olarak çalışıyorum. Bu kulübün sahipleri bizi rahat bırakmıyorlar. Haraç vermeyi kabul etmediğim ve o kulübe gidip çalışmadığım için beni bıçakladılar. Taksim’deki trans kadınların hiçbirinin can güvenliği yok. Ben bıçaklanan ilk kadın değilim. Peşimize adamlar takıyorlar” diye konuştu.   

Kadınların tehditlerden korktukları için uzun süre sessiz kaldığını aktaran Kumsal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben çocuktum zaten buraya geldiğimde. O adamlar ne istese kadınlar veriyorlardı, korkuyorlardı. Ben de o nedenle sessiz kaldım. Ancak bu olaylar çok büyüdü. Onu vuruyorlar, öbürümüzü bıçaklıyorlar, bir şey olmuyor, kimse bir şey demiyor. En son bir arkadaşımızı başka bir şehre gidip vurdular. Artık sessiz kalmıyoruz, şikayetçi olduk ama içimizde bir korku var.”

*Kumsal ve Selin güvenliklerinden endişe ettiği için soyadlının haberde yer almasını istemedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.