Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin son beş aydaki zam karnesi: Akaryakıt ve temel gıda ürünlerine yapılan zamlar yüzde 100’e yaklaştı

Türkiye’de son aylardaki yüksek enflasyon pek çok ürünün fiyatlarında da hissediliyor. Başta temel gıda ürünleri ve akaryakıt olmak üzere pek çok ürüne peş peşe zam geliyor. Son beş aylık süreçte benzin ve motorine yaklaşık yüzde 100 zam geldi. Makarna ve una yapılan zam oranı da yüzde 100’e yaklaşırken zeytinyağı ve tereyağı gibi ürünlerin fiyatları da yükselmeye devam ediyor.

Türkiye’de artan enflasyon uzun zamandır vatandaşların en fazla hissettiği sorunların başında geliyor. Muhalefet konuyu sık sık gündeme taşırken iktidar ve ortakları da zaman zaman kendilerini enflasyon hakkında açıklamalarda bulunmak zorunda hissediyor. 

Akaryakıt zamları

Geçen yılın son aylarından itibaren özellikle akaryakıta defalarca zam yapıldı. Benzin ve motorinin litresine bir seferde 10 kuruş, 15 kuruş civarında zamlar yapılsa da benzin ve motorine yapılan zam oranlarının toplamı son beş ayda yüzde 100’e yaklaştı. Ekim ayında, Ankara’da benzinin litresi 8 TL’den satılırken bugünkü fiyatı 15,24 TL. Benzer şekilde motorinin fiyatı ise beş ayda 8,27 TL’den 15,6 TL’ye yükseldi. 

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) aralık ayındaki enflasyonu yüzde 13,58, ocak ayındaki enflasyonu ise yüzde 11,1 açıklarken bu aylarda hem benzin hem de motorine toplam üçer liralık zam yapıldı. LPG fiyatları ise beş ay içinde yaklaşık yüzde 50 zamlanarak 6,25 TL’den 9,75 TL’ye çıktı. 

Yağlara yapılan zamlar

TÜİK’in verilerine göre aralık ayındaki gıda enflasyonu genel tüketici enflasyonunun yaklaşık 2,5 puan üzerindeydi. Aralık ayındaki gıda enflasyonu yüzde 16 olarak açıklansa da yağlara yapılan zam oranları yüzde 25’i buldu. Ortalama bir tereyağın kilosu aralık ayında 100 liranın üzerine çıkarken bir litre zeytinyağının fiyatı ise zamlar neticesinde dört ayda 33 TL’den 55 TL’ye yükseldi. 

Makarna ve un fiyatları yüzde 100’e yakın zamlandı

TÜİK, aralık ve ocak aylarında gıda enflasyonlarını yüzde 16 ve 10,9 olarak duyursa da son dört ayda bir kilo unun fiyatı 8,5 TL’den 14 TL’ye yükselirken makarnaya yapılan zam oranı ise yüzde 100’ü aştı. TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan bu ürünlerle birlikte diğer temel gıda ürünlerindeki KDV oranlarının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesinin ardından şubat ayındaki fiyat artış oranı bundan önceki üç aya göre düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.