Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin kuruluşundan altı muhalefet partisinin ortak açıklamasına: Bilkent Otel’in siyasetteki yeri

Altı muhalefet partisi genel başkanı, üzerinde uzlaşılan güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini açıklamak için Ankara’daki Bilkent Otel’i tercih etti. Bilkent Otel, siyasetteki pek çok önemli organizasyona ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Yaklaşık 20 yıldır iktidarda bulunan AKP’nin kuruluşu Bilkent Otel’de yapılırken AKP içinden kopan isimler de partilerinin kuruluş organizasyonları için aynı adresi seçti.

Bilkent Otel

AKP’nin kuruluşu

Bilkent Holding çatısı altında yer alan Bilkent Otel ve Konferans Merkezi, 1991 yılında açıldı. Bilkent Otel’in siyaset sahnesinde yer alması ise 14 Ağustos 2001 tarihine dayanıyor. Bu tarihte büyük kısmını kapatılan Fazilet Partisi’nin üyelerinin oluşturduğu Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kuruluş organizasyonu için Bilkent Otel’i tercih etti. Partinin lideri ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradaki konuşmasını “Bugünden sonra Türkiye’mizde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” cümlesiyle noktalamıştı. 3 Kasım 2002 tarihinde ilk girdiği seçimlerde tek başına iktidara gelen AKP, o tarihten beri ülkeyi yönetmeye devam ediyor. 

Aradan uzun zaman geçtikten sonra Bilkent Otel, yeni partilerin kurulmasıyla yeniden gündeme geldi. AKP’den kopan iki isim, 22 Mayıs 2016 tarihine kadar yaklaşık iki sene boyunca AKP iktidarında başbakanlık görevini yürüten Ahmet Davutoğlu ve AKP’nin kurucularından Ali Babacan da yeni partilerinin kuruluşlarını Bilkent Otel’deki büyük organizasyonlarla duyurdu. 

Gelecek Partisi’nin kuruluşu

Ali Babacan’dan yaklaşık iki ay sonra, 13 Eylül 2019 tarihinde AKP’den istifa eden Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığında kurulan Gelecek Partisi, kuruluş toplantısı için Bilkent Otel’i seçti. 12 Aralık 2019 tarihinde kurulan Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, o günkü konuşmasında mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek, “Hepimiz eşit ve onurlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız” demişti.

DEVA Partisi’nin kuruluşu

Yaklaşık dört ay sonra, 9 Mart 2020 tarihinde ise Bilkent Otel, AKP’den ayrılan bir başka önemli isim Ali Babacan’ın liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nin kuruluşuna ev sahipliği yaptı. AKP’nin kurucularından Babacan, 8 Temmuz 2019 tarihinde partisinden istifa ettiğini duyurdu. Partisinin kuruluş töreninde demokrasi ve ifade özgürlüğü vurguları yapan Babacan’ın “Herkesin yaşam tarzına sonuna kadar saygılı olacağız. Dini kutsallarımızı günlük siyasete malzeme etmeyeceğiz” sözleri salonu dolduran kalabalıktan büyük alkış aldı.

Altı muhalefet partisi liderinin ortak açıklaması

Yaklaşık iki sene sonra Bilkent Otel, Türkiye siyaseti açısından tarihi bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Altı muhalefet partisi temsilcilerinin uzlaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem metni, partilerin genel başkanlarının katılımıyla 28 Şubat’ta Bilkent Otel’de açıklanacak. Ankara-Ahlatlıbel’de 12 Şubat’ta düzenlenen akşam yemeğinin ardından CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin genel başkanları ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir organizasyonda konuşacak ve aynı metnin altına imza atacak. Bilkent Otel’de düzenlenecek bu organizasyon da tıpkı öncekiler gibi Türkiye siyasetini derinden etkileyecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.