Tekirdağ Çerkezköy’de Arçelik çamaşır ve kurutma makinalarına iç kablo üretimi yapan ve yüzde 95’i kadınlardan oluşan Pas South işçileri eylemde. Patronların, “tasarruf yapıyoruz” diyerek karanlıkta ve soğukta çalıştırmaya başladığı işçiler sendikaya üye oldu. Sendikaya üyelikler arttıkça patron 18 işçiyi işten attı. Medyascope’a konuşan bir işçi, çalışmayı sürdüren işçilerin de işten atılanlara fabrika giriş çıkışlarında sloganlarla destek verdiğini ve sendikalı işçi sayısının arttığını belirterek, “Birbirimizi görmeyelim diye kapıya yeşil çimenlerle tel örgüler çektiler. Örgüye rağmen birbirimizi görmeyi başardıkça tel örgünün boyunu artırıyorlar. Gökyüzüne kadar çıkarsalar da vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Petrol-İş Sendikası’na üye olmaya başlayan işçilere kağıt imzalatılmaya çalışıldığını dile getiren işçi, “Patron, Arçelik’ten iş alamadığını ve küçülmeye gittiğini yazarak bunu imzalamamızı istedi fakat bizim sendikaya üye olduğumuz 17 Şubat’ın sabahı 20 işçi aldı. Sendikalaşma için gereken sayıyı tamamlayamayalım diye uğraşıyor fakat sendikaya üye olmak anayasal hakkımız” diye konuştu.
“Karanlıkta yaptığımız işi göremiyoruz”
Türkiye’de Organize Sanayi Bölgelerinde bir dönem yaşanan doğal gaz problemini hatırlatan bir Pas South işçisi, “Doğalgazla ilgili sorularımıza ‘Organize Sanayi Bölgesi izin vermiyor’ yanıtını alıyorduk. Fakat bizdeki kısıtlamalar bunun öncesine dayanıyordu ve bu konuyu sonrasında da mazeret olarak kullanmaya devam ettiler. Yedi bölüm varsa bir bölümünün gazını açıyorlar” dedi ve süreci şöyle anlattı:
“Soğuktan ellerimiz tutmuyor”
“Elektrik ve doğalgaz sorunu beş altı aydır sürüyor. Kışın doğalgazları kapattılar, ‘Fatura çok geliyor’ diye elektrikleri kapattılar, karanlıkta çalıştırmaya başladılar. Yarım yarım yaktılar elektrikleri. ‘Kat kat giyiyoruz ve hareket edemiyoruz, karanlıkta yaptığımız işi göremiyoruz’ dedik. Beş sıra ışık varsa iki sıra yakıyor. Ben orada sorumlu bir kişiydim defalarca vardiyamı arayıp yaptığım işi görmediğimi dile getirdim fakat ‘Tasarrufa gidiyoruz’ yanıtını aldım. Vardiya amirleri ile görüştüm. Yönetim kararı olduğunu söylediler. Müdürümle görüştüm, ‘Benim elemanlarım var, soğuktan elleri tutmuyor’ dedim. Hiçbir şekilde çözüm üretilmedi. Telafiler de artınca sendikaya ulaştık ve dört gün içinde gereken üye sayısına ulaştık.”
Telafi sistemi
“En büyük şikayetimiz bizi ‘telafiye’ göndermeleri” diyen işçi, fabrika kurulduğundan beri var olduğunu söylediği “telafi sistemini” ise şöyle anlattı: “’İçeride iş yok’ diyorlar ve size telafi adında ‘Kendi isteğimle ve rızamla’ yazan bir kağıt imzalatıyor. Mesela sizi bir hafta ‘izne’ yollamış oluyor. O bir haftanın saat karşılığını işverene borçlanıyorsunuz. Mesainiz bitince borçlandığınız saatler için çalışıyorsunuz ve bunun için bir para ödenmiyor. 250 saat borcu olan arkadaşlarımız var. Hem mesaiye kalıyorlar hem de asgari ücret alıyorlar.”
“Flormar işçileri gibi başaracağız”
İşten çıkarmalar sürse de sendikaya üye olan işçi sayısının arttığı bilgisini veren Petrol-İş Sendikası temsilcisi İlhan Kaya, işçilerin kirada oturan insanlar olduğunu hatırlatarak “İşveren zam vermemiş. Düşünün bir fabrikada 10 yıl çalışıyorsunuz ve aldığınız ücret asgari ücret ya da asgari ücretten 50 lira fazla. İşveren maliyetleri azaltmak için elektrik ve doğalgazı kısmış. Arkadaşlarımızın boğazlarına kadar gelmiş ve sendikamıza başvurdular. E-devlet diye bir kapımız var, oraya girip üye oluyoruz. Gizli saklı ya da yanlış bir iş yok, devlet açmış burayı. İşveren ‘ Siz nasıl sendikaya üye olursunuz’ diyerek sendikaya üye olmaya başlayan 13 kişiyi işten çıkardı, sonra bir kişiyi daha işten çıkardı” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Flormar’da çalışan kadın işçilerin sendika hakkı için yaptığı eylemleri hatırlatan Kaya “İnşallah biz de Flormar işçileri gibi başaracağız” dedi.