Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da mahsur kalan Türk öğrenciler Medyascope’a konuştu: “Elçiliğin yaptığı tek şey bize bilet fiyatlarını göndermek”

Dünyanın gözü Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimde. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in atacağı adımın ne olacağı konuşulurken, Türkiye’nin bu krizde nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu. Ukrayna’da yaşayan Türk öğrenciler de Türkiye’deki üniversitelere geçiş hakkı istiyor. Medyascope’tan Senem Görür’e konuşan Ukrayna’nın doğusundaki öğrenciler, “Savaşın ortasında terk edilmek istemiyoruz” dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların elinde bulunan Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığını tanıma kararı almasının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. Putin’in bir sonraki adımının ne olacağı belirsizliğini koruyor. Bazı yorumcular Ukrayna’nın Rusya tarafından topyekûn işgal edilebileceğini düşünüyor. Bu gelişmeler, Rusya-Ukrayna sınırına yakın bölgelerde bulunan Türk öğrencileri de endişelendiriyor. Her gün işgal ya da savaş korkusu yaşayan Türk öğrenciler Medyascope‘a konuştu. Öğrencilerin tek isteği, Türkiye’deki üniversitelere geçiş hakkı.

“Burada azımsanmayacak kadar fazla Türk öğrenci bulunuyor”

İsimlerinin gizli kalması koşuluyla Medyascope’a konuşan öğrenciler, Ukrayna’nın doğusundaki Harkov şehrinde yaşıyor. Kiev, Moskova’nın, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Harkov şehri sınırına her gün 100 savaş aracı gönderildiğini iddia ediyor. Bölgede bulunan ve görüşlerine başvurduğumuz Türk öğrenciler durumu şöyle anlatıyor:

“Bizler şu ana kadar aldığımız eğitimden memnunduk fakat artık derslerimiz çevrimiçi. Bazı öğretmenlerimiz ülkede bile değil. Okula gitmeyi bırakın, markete bile mümkün oldukça çıkmıyoruz. Şehir merkezinden geçen tanklar var, üzerimizden geçen savaş uçakları var.”

“Nereye sığınacağımızı bilmiyoruz”

Sınıra 30 kilometre uzaklıkta olduklarını ve bölgeye günlerdir binlerce asker ve tank yığıldığını söyleyen öğrenciler, “Olası bir savaş durumunda oldukça tehlikeli bir konumdayız. Ülkede 30 gün süreyle olağanüstü hal de ilan edildi ve halk da silahlandırılmaya başlandı. Bizler olası bir işgalde nereye sığınacağımızı bilmiyoruz” diye konuşuyor.

“Amacı seyahat olmayan Türk öğrencileriz”

Bölgede azımsanmayacak kadar fazla -25 bine yakın- Türk öğrenci bulunduğunu belirten öğrenciler, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın “Ülkenin doğusundan ayrılın” çağrısı yaptığını fakat büyükelçiliği aradıklarında bu durumun sadece Donetsk ve Luhansk için geçerli olduğunu öğrendiklerini söylüyor:

“Burada azımsanmayacak kadar fazla Türk öğrenci var. Bizlere ‘Ülkenin doğusundan çıkın’ çağrısı yapıldı fakat biz büyükelçilikle iletişime geçince bu çağrının Donetsk ve Luhansk bölgeleri için geçerli olduğu söylendi.”

“Beklediğimiz tek şey tahliye”

Büyükelçiliğin bu durumda kendilerini sadece Türk Hava Yolları’nın (THY) bilet satış sayfasına yönlendirdiğini anlatan öğrenciler, siteye baktıklarında da bilet fiyatlarının 8 ila 9 bin TL’den başladığını belirtiyor:

“Bizim Türk öğrenciler olarak beklediğimiz şey ülkeden çıkın çağrısı veyahut bir tahliye durumu. Ülkemize dönemiyoruz çünkü prosedür gereği dönemin yüzde 70’ini burada geçirmemiz gerekiyor. Dönmek istesek bile bilet fiyatları şu an 8-9 bin TL civarında.”

“Ailelerimiz tedirgin”

Öğrenciler, Türkiye’nin Ukrayna’nın doğusuna “seyahat etmeyin ve bölgeden ayrılın” uyarısı yapıldığına dikkat çekerken, amaçlarının seyahat olmadığını şu sözlerle anlatıyor:

“Ukrayna’nın doğusuna seyahat etmeyin deniliyor fakat bizler sınıra 30 kilometre uzaklıktayız. Biz de Ukrayna’nın doğusundayız. Oturum izni olan ve amacı seyahat olmayan öğrencileriz. Savaşın ortasında her an her şeye hazırlıklıyız. Çökmüş bir psikolojiyle bize ne olacağını bekliyoruz. Ailelerimiz fazlasıyla tedirgin, bizler ise onların tedirgin olmaması için hiçbir şeyi yansıtmamaya çalışıyoruz. Daha ne kadar süreceğini bilmediğimiz bu savaş sürecinde koronavirüs salgını dönemindeki gibi esnetilmiş bir geçiş hakkı istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.