Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan Rusya’ya yeni yaptırımlar: “Savaşı Putin tercih etti, bedelini ödeyecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyon sonrası Moskova’ya yönelik aldıkları yeni yaptırım kararlarını açıkladı. Biden, Rusya lideri Vladimir Putin’in savaşı tercih ettiğini ve bu yüzden “hem kendisinin hem de ülkesinin bu savaşın sonuçlarına katlanacağını” söyledi. İşte uygulanacak yaptırımların ayrıntıları.

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray’da Rusya’ya yönelik getirdikleri yeni yaptırımları açıkladı. Biden, Putin yönetiminin Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların planlanmış olduğunu belirtti ve bu konuda haftalardır uyarıda bulunduklarını hatırlattı:

“Bu planlı bir saldırı. Size bunu her gün anlattık. Neler yapmak istediğini biliyorduk. Haftalar boyunca onu uyardık ama bizi dinlemedi.”

“Bedelini ödeyecek”

Rusya lideri Vladimir Putin’in saldırgan bir kişilik olduğunu, bir savaş ilan ettiğini ve bu yüzden hem kendisinin hem de ülkesinin bu savaşın sonuçlarına katlanacağını belirten Biden, Rusya’nın dolar, euro ve yen cinsinde işlem yapmasının kısıtlandığını ve Rus ordusunun finansmanının engelleneceğini şu sözlerle açıkladı:

“Rusya borsası ve para birimi bugün çakıldı. Rusya’nın en büyük bankasını finansal sistemden çıkardık. Rusya’nın dolar, euro, pound ve yen gibi para birimlerinde ticaret yapmasını da kısıtlayacağız.”

Dünyanın yüzde 50’sini temsil eden bir gruptan bahsettiklerini belirten Biden, Rus ekonomisine yönelik yaptırımların zaman içinde etkisini göstereceğini söyledi.

“Dört Rus bankasının ABD’deki varlıkları donduruldu”

Rublenin tarihteki en düşük seviyesini gördüğünü, Rusya borsasının çakıldığını ve bu yüzden Rusya bankalarına yaptırımlar getireceklerini söyleyen Biden, Amerika’daki Rus bankalarının varlıklarını donduracaklarını açıkladı:

“Rusya’nın en büyük bankalarını ABD finans sisteminden çıkardık ve aralarında 250 milyar dolar varlığı bulunan VTB ile dört büyük bankayı daha bloke ettik. Rus elitlerine ve oligarklarına yaptırımlar getiriyoruz. Yaptırımlar önümüzdeki günlerde de devam edecek.”

Biden, Rusya’daki finans ve teknoloji sektörünü de sıkıştıracaklarını, uzay faaliyetlerine yaptırımlar uygulayacaklarını da açıkladı.

“Putin’in amacı SSCB’yi canlandırmak”

Sabah saatlerinden itibaren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de görüştüğünü, ABD’nin Ukrayna halkına destek sağlayacağını bir kez daha vurgulayan Biden, Putin’in asıl isteğinin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni (SSCB) canlandırmak olduğunu öne sürdü:

“Ukrayna 30 yıldır bağımsız. Artık ülkelerini kimse ellerinden alamaz. Putin küresel barışı ayakta tutan ülkelere karşı saldırı düzenlendi. Putin ve Kremlin’deki müttefiklerinin gerçek yüzünü herkes gördü. Saldırı isteği hep vardı çünkü Putin’in SSCB’yi canlandırma isteği var.”

“Yaptırımlarımız SWIFT’in de ötesine geçecek”

Biden, “Rusya’yı neden SWIFT sisteminden çıkartmadınız?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Bizim yaptırımlarımız SWIFT’in de ötesine geçecek. Dünyanın üçte ikisi bize katılıyor. Çok ciddi yaptırımlar söz konusu. Bir ay içinde yaptırımların işe yaradığını göreceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.