Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük gastronomi laboratuvarı Diyarbakır’da kuruldu

Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük gastronomi laboratuvarı Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi tarafından kuruldu. Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aytaç Coşkun, endüstriyel mutfak ekipmanları ile uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan laboratuvarda bölgenin yöresel yemeklerinin yanı sıra dünya mutfaklarının örneklerin de uygulamalı olarak öğretileceğini söyledi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan bölgenin en büyük gasronomi laboratuvarının açılışına Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Sosyal Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Dicle Üniversitesi aşçılık programının 2010 yılında kurulduğunu ve şimdiye kadar yaklaşık 500 mezun verdiğini belirterek, “Programda 168 öğrenci halen eğitim almaya devam ediyor. Aşçılık Ön Lisans Programı’nın amacı, turizm sektöründe özellikle gastronomi alanında mutfak, servis, yönetim, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefleri aşçılar yetiştirmek. Ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekler sunabilen öğrencilerimiz ihtiyaç duyulan yiyecek-içecek sektöründe önemli bir eksikliği tamamlıyor” dedi.

Yöresel yemeklerin yanı sıra dünya mutfağından örnekler sunulacak

Doç. Dr. Coşkun, ulusal yemek yarışmalarında takım olarak en iyi üniversite kupası başta olmak üzere bireysel alanda çok sayıda altın, gümüş ve bronz madalya kazandıran aşçılık programı için Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük gastronomi laboratuvarını kurduklarını söyledi. Coşkun, “Endüstriyel mutfak ekipmanları ile uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan laboratuvarda bölgenin yöresel yemeklerinin yanı sıra dünya mutfaklarının da örnekler de uygulamalı olarak öğretilecek” dedi.

Gastronomi turizmine katkı sağlayacak

Laboratuvarın yöresel lezzetler, pastane ürünleri, soğuk mutfak, ziyafet mutfağı, dünya mutfakları alanında uzman öğretim elemanları eşliğinde 25 kişinin aynı anda uygulama yapabilmesi için tasarlandığını aktaran Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Teknolojik gelişmelerden de faydalanılan laboratuvar sadece öğrencilerimize değil, Çocuk Üniversitesi ve Diyarbakır halkına da açılacaktır. Bugün oldukça modern bir gastronomi laboratuvarını öğrencilerimizin, çocukların ve Diyarbakır halkının hizmetine sunuyoruz. Burada yapılacak çalışmalar ilimiz ve bölgemiz gastronomi turizmine önemli katkılar sunacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.