Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Spor dünyasından Ukrayna-Rusya savaşına tepkiler – Oleksandr Zinchenko’dan Putin’e: “Umarım en acı verici şekilde ölürsün, seni yaratık!”

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonuna spor dünyasından büyük tepki geldi. Manchester United ve Schalke 04 gibi kulüpler, Rus firmaları ile olan sponsorluk anlaşmalarını feshederken, birçok sporcu ise ”Savaşa hayır!” mesajları paylaştı. Medyascope Spor Servisi olarak, spor dünyasından savaşa gele tepkileri sizin için derledik. 

FIFA: ”Şiddet asla bir çözüm değildir” 

FIFA, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri işgal operasyonunu kınadı. Yapılan açıklamada, FIFA’nın yaklaşan Dünya Kupası Katar 2022 elemeleri ile Ukrayna ve Rusya’daki uluslararası futbol maçları hakkında yapılması öngörülen değişikliklerle ilgili olarak gelişmeleri takip edeceği belirtildi. FIFA tarafından yapılan yazılı açıklamanın devamında, ”FIFA, Rusya’nın Ukrayna’daki güç kullanımını ve her türlü şiddetini kınıyor. Şiddet asla bir çözüm değildir ve FIFA tüm tarafları yapıcı diyalog yoluyla barışı yeniden sağlamaya çağırıyor” denildi. 

UEFA: ”Ukrayna’da devam eden Rus askeri saldırısını kınıyoruz”

Avrupa futbolunun patronu UEFA, Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesine tepki gösterdi. UEFA tarafından yapılan açıklamada, ”Ukrayna’da devam eden Rus askeri saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ukrayna’daki futbol topluluğuyla dayanışmamızda kararlıyız ve Ukrayna halkına elimizi uzatmaya hazırız” denildi. Açıklamada ayrıca, UEFA İcra Kurulunun bugün (25 Şubat) Türkiye saati ile 12.00’de olağanüstü toplanacağı ve alınan kararların kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. UEFA’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı harekât nedeniyle, 28 Mayıs’ta Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Krestovsky Stadı’nda oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi final maçının yerini değiştirmesi bekleniyor. 

Polonya, İsveç ve Çekya futbol federasyonlarından ortak açıklama

Polonya, İsveç ve Çekya futbol federasyonları, Rusya’da Dünya Kupası play-off maçlarının oynanmamasını istedi. Üç ülke futbol federasyonlarının yaptığı ortak açıklamada, ”Gözlemlediğimiz askeri gerilim, milli futbol takımlarımız ve resmi delegasyonlarımız için ciddi sonuçlar doğurmakta ve güvenliği önemli ölçüde azaltmaktadır” ifadelerine yer verildi. Federasyonlar, Rusya’da oynanması planlanan maçların başka ülkelere alınmasını beklediklerini dile getirdi. Polonya Futbol Federasyonu, Rusya ile Moskova’da oynayacakları Dünya Kupası play-off yarı finali maçı öncesi ”sorunların acilen netleştirilmesi” için, FIFA ile temas halinde olduklarını açıkladı.

Beşiktaş: ”Savaşa hayır”

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonuna sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım ile tepki gösterdi. ”#SavaşaHayır” etiketi ile paylaşımda bulunan siyah-beyazlı kulüp, yazar Stefan Zweig’ın ”Birisi barışı başlatmalı, tıpkı savaşı başlattığı gibi!” sözünü kullandı. 

Fenerbahçe: ”Savaşa hayır”

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlendiği askeri operasyona tepki gösterdi. ”#SavaşaHayır” etiketi ile paylaşımda bulunan sarı-lacivertli kulüp, ”Savaş; yüreklilik değil, korkaklıktır!” dedi.

Galatasaray, Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü paylaştı

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimine Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözü ile tepki gösterdi.  ”#SavaşaHayır” etiketi ile paylaşımda bulunan sarı-kırmızılı kulüp, Atatürk’ün ”Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü ön plana çıkardı. 

Trabzonspor: ”Savaşa hayır”

Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimine sessiz kalmadı. ”#SavaşaHayır” etiketini kullanan bordo-mavili kulüp, ”Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz!” mesajını paylaştı.

Schalke 04, Gazprom ile olan sponsorluk ilişkisini askıya aldı

Almanya’nın köklü kulüplerinden Schalke 04, Rusya’nın en büyük şirketi olan Gazprom ile olan sponsorluk ilişkisini askıya aldığını ve formadaki sponsorluğun kaldırıldığını açıkladı. Alman kulübünden yapılan açıklamada, ”Schalke 04, son birkaç gündeki olaylar, gelişmeler ve tırmanış nedeniyle ana sponsoru olan ‘GAZPROM’ yazısını formalardan kaldırmaya karar verdi. ‘GAZPROM’ yerine formanın göğsünde ‘Schalke 04’ yazacak” denildi. 

Manchester United, Aeroflot ile olan sözleşmesini feshetti

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United, Rus havayolu şirketi Aeroflot ile olan sözleşmenin feshedildiğini duyurdu. İngiliz kulübü, Aeroflot ile yaptığı sponsorluk anlaşmasından yıllık 40 milyon sterlin kazanıyordu.

Augsburg, stadyum ışıklarının rengini Ukrayna için değiştirdi

Almanya Bundesliga ekiplerinden Augsburg, stadyum ışıklarının rengini Ukrayna için değiştirdi. Kulüpten yapılan açıklamada, ”Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için stadyum ışıklarımızı sarı ve mavi renkte yansıtıyoruz. Her türlü zulmün ve haksızlığın karşısındayız” denildi.  

Miralem Pjanic: ”Savaşı durdurun”

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş’ın Bosna-Hersekli yıldızı Miralem Pjanic, Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda; ”Sirenlerin ne anlama geldiğini anladığımda çok küçüktüm. Siren sesini her duyduğumda, arkadaşlarımın nasıl acılar çektiğini düşünürüm. Hiçbir çocuk, bu kabusla yaşamaya zorlanmamalı. Savaşı durdurun” ifadelerini kullandı ve Rusya’nın işgal girişimine karşı çıktı.

Mesut Özil’den ”savaş karşıtı” paylaşım

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe’nin dünyaca ünlü yıldızı Mesut Özil, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı işgal girişimine tepki gösterdi. 

Shakhtar Donetsk ve Dinamo Kiev’in Brezilyalı futbolcularından yardım talebi

Ukrayna Ligi ekiplerinden Shakhtar Donetsk ve Dinamo Kiev’in Brezilyalı futbolcuları, aileleriyle birlikte Kiev’deki bir otelde toplandı ve Brezilyalı yetkililerden Ukrayna’yı terk etmek için yardım istedi.

Oleksandr Zinchenko’dan Putin’e: Umarım en acı verici şekilde ölürsün, seni yaratık!”

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City’nin Ukraynalı yıldızı Oleksandr Zinchenko, Instagram‘da yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

”Bütün medeni dünya, ülkemdeki durumdan endişeli. Uzakta durarak fikrimi aktarmaya çalışamam. Fotoğraftaki benim ülkem. Doğduğum ve büyüdüğüm ülke. Uluslararası spor arenasında renklerini temsil ettiğim ülke. Yüceltmeye, ilerletmeye çalıştığımız bir ülke. Sınırlarındaki dokunulmazlığın kalması gerektiği bir ülke. Ülkem Ukraynalılara ait ve hiç kimse onu ele geçiremeyecek. Pes etmeyeceğiz! Zafer Ukrayna’nın.”

Zinchenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tepkisini ise ”Umarım en kısa zamanda ölürsün, seni yaratık” diyerek dile getirdi.  

Fedor Smolov, savaşa karşı çıkan ilk Rus futbolcu oldu

Rusya Ligi ekiplerinden Lokomotiv Moskova’da forma giyen Fedor Smolov, savaşa karşı çıkan ilk Rus futbolcu oldu. Bir dönem Rusya Milli Takımı’nda kaptanlık da yapan Smolov, Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda  ”Savaşa hayır” çağrısında bulundu.

Andriy Shevchenko: ”Zafer, Ukrayna’nın olsun”

Ukrayna futbolunun efsane ismi, şimdilerde ise teknik direktörlük yapan Andriy Shevchenko, ülkesinin Rusya işgaline karşı direneceğini vurguladı. 45 yaşındaki Shevchenko, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Ukrayna benim vatanım! Halkımla ve ülkemle her zaman gurur duydum! Çok zor zamanlardan geçtik ve geçirdiğimiz 30 yılda millet olarak bir benlik kazandık. Samimi, çalışkan ve özgürlüğü seven vatandaşlardan oluşan bir millet! Bu, bizim en önemli varlığımız! Bugün, hepimiz için zor bir zaman. Ama birlik olmalıyız! Birlik içinde kazanacağız! Zafer Ukrayna’nın olsun” dedi.

Roman Yaremchuk: ”Ben Ukraynalıyım ve bununla gurur duyuyorum”

Benfica ile Ajax, 23 Şubat Cuma günü UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu maçında karşı karşıya geldi. Karşılaşma, 2-2’lik eşitlik ile sona erdi. Maça ise Roman Yaremchuk’un gol sevinci damga vurdu. Yaremchuk, Ajax’a attığı golün ardından formasını çıkardı ve Ukrayna devlet armasının olduğu bir tişörtle Rusya’nın ülkesine karşı açtığı savaşa tepki gösterdi. Ukrayna Milli Takımı’nda da forma giyen Yaremchuk, maç sonunda Instagram hesabından yaptığı ”Ben Ukraynalıyım ve bununla gurur duyuyorum. Memleketimden binlerce kilometre uzakta, anavatanında gergin olan herkese destek olmak istiyorum, şimdi birlik olma zamanı. Burası bizim ülkemiz, tarihimiz, kültürümüz, insanımız ve sınırlarımızdır. Savunmacılarımıza cesaretleri için teşekkür etmek istiyorum” mesajını paylaştı.  

Mircea Lucescu: ”Köpekler istiyor diye atlar ölmez”

Kariyerinde Beşiktaş, Galatasaray ve Türkiye A Milli Takımı’nda görev yapan Dinamo Kiev’in Romanyalı teknik direktörü Mircea Lucescu, operasyonlar ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. 76 yaşındaki Lucescu, yaptığı açıklamada ”Kiev’den Romanya’ya dönmeyeceğim. Korkak değilim. Umarım bu beyinsiz insanlar, savaşı durdurur. Köpekler istiyor diye atlar ölmez” dedi.

Paulo Fonseca: ”Üzerimize bomba düşmemesi için dua edin”

Ukrayna Ligi ekiplerinden Shakhtar Donetsk’in teknik direktörü Paulo Fonseca, Rusya saldırısından sonra yaşadıklarını ülkesi olan Portekiz basınına anlattı. Yaşadıklarını ”hayatının en kötü günü” diye niteleyen Fonseca, ”Sabah 5’te uyandım ve arka arkaya beş patlama duydum. Bugün için planlamış bir uçuşum vardı ama şu an ayrılmak imkansız. Çünkü havaalanı zaten yok edilmiş ve hava sahası kapatılmış. Şimdi bekleme ve şanslı olmayı umma zamanı. Üzerimize bomba düşmemesi için dua edin” diye konuştu.

Ruslan Malinovskyi’den anlamlı gol sevinci

Atalanta, dün (24 Şubat) UEFA Avrupa Ligi son 32 turu maçında Olympiakos deplasmanına konuk oldu. Rakibini 3-0 mağlup eden İtalya temsilcisi, adını son 16 turuna yazdırdı. Maça ise Ukraynalı futbolcu Ruslan Malinovskyi’nin gol sevinci damga vurdu. Olympiakos filelerini havalandıran Malinovskyi, attığı golün ardından formasını çıkardı ve ”Ukrayna’da savaşa hayır” yazılı bir tişörtle Rusya’nın ülkesine karşı başlattığı askeri operasyona tepki gösterdi. 

Olga Saladukha: ”Ukrayna’da savaşa hayır”

Kariyerinde olimpiyat bronz madalyası, dünya şampiyonluğu ve dört Avrupa şampiyonluğu bulunan eski üç adım atlamacı Olga Saladukha, Instagram hesabından ”Ukrayna’da savaşa hayır” paylaşımında bulundu. 38 yaşındaki Saladukha, 2019 yılından bu yana Ukrayna parlamentosunda görev alıyor. 

Wladimir Klitschko: ”Emin olun ki Ukrayna güçlüdür”

Eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu, olimpiyat altın madalyası sahibi boksör Wladimir Klitschko, ülkesi Ukrayna’nın Rusya tarafından işgale edilmesine tepki gösterdi. Efsanevi boksör, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda ”Emin olun ki Ukrayna güçlüdür! Kiev gibi güçlü bir başkente, güçlü şehirlere, köylere ve Avrupa’da her şeyden önce bağımsızlıklarına, egemenliklerine ve barışa değer veren güçlü, sağlam ve birlik halinde bir halkı var. Var olma isteği sonsuzdur. Zafer Ukrayna’nın diye yazdı.

Olha Harlan: ”Birlikte her şeyin üstesinden geleceğiz” 

2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya, 2013 ve 2014 yıllarında dünya şampiyonluğu, beş kez de Avrupa şampiyonluğu kazanan Ukraynalı eskrimci Olha Harlan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda ”Ukrayna benim evim, Ukrayna benim vatanım! Ailemin ve tüm Ukrayna halkının üstünde barış ve parlak bir gökyüzü istiyorum. Biz güçlüyüz ve birlikte her şeyin üstesinden geleceğiz” diyerek Rusya’nın ülkesine yönelik saldırısını kınadı.  

Daria Bilodid: ”Barış içinde yaşamak istiyorum’

48 kiloda 2019 yılında dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanan Ukraynalı judocu Daria Bilodid, Instagram hesabından ”Ülkemi seviyorum, burası benim evim, benim vatanım! Savaş ve tehditler olmadan barış içinde yaşamak istiyorum” yazdı.  

Sebastian Vettel: ”Takvimde yer alsın ya da almasın Rusya’ya gitmeyeceğim”

Kariyerinde dört kez Formula 1’de mutlu sona ulaşan, bu sezon ise Aston Martin takımında görev yapacak olan Sebastian Vettel, Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Grand Prix Pilotlar Birliği (GPDA) Başkanı da olan Alman pilot, ”Sabah uyandığımda gördüğüm haberlerden sonra şoke oldum. Yaşananlar korkunç! Masum insanlar, çılgınca liderlik adı altında aptalca sebepler yüzünden öldürülüyor. Rusya’da gerçekleştirilmesi planlanan bir Formula 1 yarışı var. Ben oraya gitmemem gerektiğini düşünüyorum. Takvimde yer alsın ya da almasın Rusya’ya gitmeyeceğim. Rusya Grand Prix’inde yarışmak istemiyorum” diye konuştu.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.