Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alevilerin demokrasi ve laiklik buluşması: “Çocuklara din dersi dayatamazsınız, Alevi çocuklarına hiç dayatamazsınız”

Alevi sivil toplum kuruluşları tarafından günler önce duyurulan “Demokrasi ve Laiklik Buluşması” için binlerce kişi dün (28 Şubat) İstanbul-Kadıköy’de bir araya geldi. Adil ve eşit yurttaşlık talep eden Alevi vatandaşlar, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istedi. Aleviler iktidara, “Çocuklara din dersi dayatamazsınız. Alevi çocuklarına hiç dayatamazsınız. Bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz” diye seslendi.

Aleviler, Milli Eğitim Şûrası’nda 4-6 yaş grubundaki çocuklar için alınan “din eğitimi” tavsiye kararını protesto etti.

Miting, Alevi sanatçıların seslendirdiği ezgilerle başladı. Eşzamanlı olarak Türkiye’nin birçok ilinde alanlardan seslerini yükselten Aleviler, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Eşit yurttaşlık hakkı tanınsın”, “Diyanet lağvedilsin”, “Cemevleri ibadethanelerimizdir”, “Dergahlarımızı istiyoruz” sloganları attı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokrasi İçin Birlik Platformu’nun (DİB) çatı örgütleri ve bağlı dernek şubelerinin çağrısıyla düzenlenen buluşmanın açıklamasını ABF’den Dilek Güneş ve Ezgi Gürel ile gazeteci Nilgün Mete okudu. 

“Diyanet, kindar ve dindar yetiştirmenin merkezi”

Eğitim kurumlarının tarikatlara, cemaatlere, Diyanet İşleri Başkanlığı’na teslim edilerek “dindar ve kindar” bir nesil yetiştirmenin merkezi haline getirildiği vurgulanan açıklamada, “Tarikatçı vakıfların isteğiyle seçmeli dersler adı altında dört tane daha dinsel içerikli ders müfredatta zorunlu hale getirildi. Hükümet bununla da yetinmedi. Aralık 2021’de düzenlenen 20. Milli Eğitim Şûrası toplantısında, 4-6 yaşındaki anaokulu çocuklarına da din dersi verilmesi tavsiye edildi. Biz biliyoruz ki karşı çıkmazsak bu sadece tavsiye karar olarak kalmayıp, 3 Mart’ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kesinleşmiş olarak karşımıza çıkacak” denildi. 

“Israr edilirse Alevi toplumu olarak eylemlerimizi büyüteceğiz” 

Laiklik kavramının sadece din ve devlet işlerinin ayrılması olmadığının, insan onurunu, tüm hak ve özgürlükleri korumanın çoğulcu demokrasinin önkoşulu olduğunun altını çizen Aleviler, iktidara şöyle seslendi:

“Çocuklara din dersi dayatamazsınız. Alevi çocuklarına hiç dayatamazsınız. Bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu kararda ısrar edilirse Alevi toplumu olarak sivil itaatsizlik de dahil olmak üzere itirazlarımızı dile getiren eylemliliklerimizi daha da büyüterek devam edeceğiz.”

“Karar insan haklarına aykırı”

Alınan kararın “Çocuğun Üstün Yararı” ilkesine aykırı olduğuna ve başta Alevi çocukları olmak üzere farklı inançlardaki çocukların asimilasyonunun hedeflediğine dikkat çekilerek, “Karar, pedagojik anlamda da çocuğun sağlıklı gelişimine ket vuran bir karardır. 4-6 yaş arası çocuklara din dersi vermek, somut düşünme aşamasında olan çocuğun dünyasını soyut kavramlar ile alt-üst etmektir ve insan haklarına aykırıdır. Hiçbir inanç küçük çocuklara empoze edilemez. Bu tavsiye kararı, 4-6 yaş arası çocuğun gelişim düzeyine, Evrensel Çocuk Hakları’na uygun olmadığı gibi laikliğe de aykırıdır. Çocuklar kimsenin siyasi malzemesi değildir. Çocuklar bu toplumun özneleridir. Milli Eğitim Şûrası kararını geri çekin” denildi.

Zorunlu din dersi kaldırılsın diye 30 yıldır mücadele veriyoruz” 

30 yıldır zorunlu din dersinin dayatılmasına karşı mücadele verdiklerini belirten PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, şu görüşleri dile getirdi: “Temel taleplerimizden birisi zorunlu din derslerinin kaldırılması. Bu mücadelede biz yol alamadık ama devletin anaokuluna kadar inerek tüm müfredata dinselleştirmesine rağmen bundan başarısız olduğunu, yetiştirdikleri çocuklar açısından bir hedefe ulaşmadığını görüyoruz. Bugün burada Alevi örgütleri ve Alevi aktivistler, çocuklarının zorunlu din dersi istemediğini dile getirmek için bir araya geldi. 3 Mart’ta 4-6 yaş arası zorunlu din dersi önerisi kabul edilirse bunu istemeyen herkesle Ankara’da geniş bir buluşma yapabiliriz.” 

“Alevilerin sesi artık daha gür çıkıyor”

Cemevlerinin fatura isyanına yönelik sorumuzu da cevaplayan Kaplan, “Cemevlerinin ibadethane sayılmamasından tüm hükümetler sorumludur. Son 20 yılda baskılar elbette artmıştır ama AKP hükümetini sorumlu tutmak doğru olmaz. Alevilerin sesi artık daha gür çıkıyor. Elektrik ve doğalgaz faturalarının yüksek gelmesiyle birlikte bir ses yükseldi ama asıl sorun yüksek faturalar değil, faturanın üzerinde ibadethane yazmaması. Biz PSKAD olarak faturalarımızın üzerinde ibadethane yazmadığı sürece o faturaları ödemeyeceğiz” dedi.  

“Adil eğitim istiyoruz”

İlk defa bu kadar kalabalık Alevi buluşmasına katıldığını belirten Alevi bir vatandaş, “Yıllardır bu kadar birlik ve beraberlik yoktu, belki de kördük. Şimdi her şeyin farkındayım, haklarımın farkındayım. Çocuklarımız için bu millet beraber olsun ve sandıkta tepkisini ortaya koysun. Her şeyden önce çocuklarımızın adaletli eğitimini istiyorum. Eğitim var ama adalet yok. Bizim vergilerimizle cami yapılıyor. Bizim vergilerimizle maaş alıyorlar” diye konuştu.

“Bu düzen değişecek”

Düzenin değişeceğine inandıkları için meydanlarda olduklarını belirten Ümraniye Cemevi Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Pelin Ağaca da şunları söyledi: “Alevi olduğum için çok fazla ayrımcılığa maruz kaldım. Daha birinci sınıf sırasında başladı bu ayrımcılık. Arkadaşlarım yapıyordu ama öğretmenlerimiz bile biz Aleviyiz diye bizi diğer öğrenciler gibi saymıyordu. Ders anlatırken bana bakmıyordu bile. Değişeceğine inandığım ve benim yaşadıklarımı başka çocuklar yaşamaması için, sesimi duyurabilmek için buradayım. Türk genci olarak değer görmek istiyoruz. Atatürk’ün söylediği gibi her şey gençlerin elinde. Gençlere değer verilirse, özen gösterilirse, eğitimlerine destek verilirse, gerilemek değil ilerlemek için umutla bekliyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.