Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisi lideri, uzlaştıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini imzaladı

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi genel başkan yardımcılarının yürüttüğü ve parti genel başkanlarının uzlaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem metni bugün (28 Şubat), altı parti liderinin katılımıyla kamuoyuyla paylaşıldı. 

Kamera: Furkan Erdem

Ankara’daki Bilkent Otel’de düzenlenen toplantıya altı partinin genel başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci, STK ve meslek örgütü temsilcisi katıldı. Sunumda partileri adına güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarını yürüten genel başkan yardımcıları konuştu. Konuşmalar başlamadan önce saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı çalındı.

Çalışmayı yürüten genel başkan yardımcıları, partilerinin isimlerinin alfabetik sırasına göre kürsüye gelerek konuştu. “Bizler, anayasal devlet anlayışına aykırı, demokratik hukuk devletini temelinden zedeleyen ve egemenliği şahsileştiren bu sisteme karşı çıkıyoruz” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının önemini şöyle dile getirdi: “Bu sistem, devletin tüm kurumlarının hiçbir ayrım yapmaksızın tüm vatandaşlarına eşit mesafede olduğu çoğulcu bir sistemdir.”

Seçim barajı yüzde 3’e inecek

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise “etkili ve katılımcı bir yasama” organı öngörüldüğü vurgulayarak torba kanun uygulaması ile cumhurbaşkanının veto yetkisine son verileceğini, seçim barajının ise yüzde 3’e indirileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı bir kez seçilebilecek

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, cumhurbaşkanının görev süresinin yedi sene olacağını ve yalnızca bir kere seçilebileceğini söyledi: “Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesilecek ve görevi sona eren cumhurbaşkanı aktif siyasette bir daha görev alamayacak. Devletin başı sıfatını taşıyan cumhurbaşkanlığı temsili görev ve yetkilere sahip bir makam olarak düzenlenecek.”

Çoklu baro uygulamasına son verilecek

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün tarafından açıklanan bölümde, bağımsız ve tarafsız yargının nasıl inşa edileceği aktarıldı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun ikiye ayrılacağını belirten Üstün, çoklu baro uygulamasına son verileceğini, Sayıştay’ın da anayasada bir yüksek mahkeme olarak düzenleneceğini açıkladı. 

Müfredata kadın-erkek eşitliği dersleri eklenecek

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise kadın-erkek eşitliğinin nasıl sağlanacağını anlattı. Konuşmada, kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edilmesi amacıyla, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerinin etkili şekilde uygulanacağı vurguladı. “Kadına karşı işlenen suçlarla ilgili Türk Ceza Kanunu’nda gerekli düzenlemeler derhal yapılacaktır. Failler için caydırıcı cezalar öngörülecek, uygulanan indirim sebepleri yeniden düzenlenecektir” diyen Erdem, eğitim müfredatına birinci sınıftan itibaren insan hakları ve kadın erkek eşitliği derslerinin ekleneceğini duyurdu. En çok alkışı ise kadın haklarına ilişkin açıklamalar aldı.

“Kayyum uygulamalarına son verilecek”

Kamu yönetimi ve siyasi etik yasası hakkında konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya,  “Tüm kamu kurumlarının, fonksiyon ve etkinliklerini gözden geçirerek ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden yapılandıracağız. Bu bağlamda paralel bütün kurum ve kurulların faaliyetlerine son vereceğiz. Kamu yönetiminde kadın yöneticilerin sayısını artıracağız” dedi. Kaya, kayyum uygulamalarına son verileceğini ve “seçimle gelenin seçimle gideceğini” söyledi. 

Genel başkanlar konuşmadı

Genel başkan yardımcılarının yaklaşık bir saat süren konuşmalarının ardından genel başkanlar kendileri için hazırlanan platforma geldi. Metnin ciltli halini aynı anda imzalayan liderler, daha sonra salondaki katılımcıları alkışlarla selamladı.

Marş ya da şarkı çalınmadı

Açıklamanın ve imza töreninin düzenlendiği salonda Meclis ve “güçlü parlamento” vurgusu öne çıkarken yalnızca fonda altı partinin logoları yer aldı. Bunun dışında kürsü yanlarındaki ekranda Türk bayrağı ve Atatürk resmine yer verildi. Salonda herhangi bir partinin sloganı ya da amblemi yer almazken herhangi bir marş ya da şarkı da çalınmadı.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.