Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kıbrıslı gazeteci Ali Kişmir 10 yılla yargılanıyor: “Türkiye’deki ceza sistemini Kıbrıs’a da yerleştirmek istiyorlar “

Türkiye’den sınır dışı edilen gazeteci Ali Kişmir, bir buçuk yıl önce yazdığı köşe yazısı gerekçe gösterilerek Kıbrıs’ta yargılanıyor. Ağır ceza mahkemesinde 10 yıl hapis istemi ile yargılanan Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir’in bugün tedbir kararının görüşüleceği duruşması ise iptal edildi. Davaya ilişkin süreci Medyascope’a anlatan Kişmir “Tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti iktidarına ve askeri rejime karşı yazılarım sebebiyle böyle bir soruşturma açıldı. Teminat duruşmasını iptal ettiler ama bu yarın öbür gün bu kararın yeniden gündeme gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Türkiye’de hâlâ hapiste olan, yargılaması devam eden, yurtdışı yasağı olan, ülkesine dönemeyen meslektaşlarımız var. Aynı sistemi KKTC’nin kuzeyine de yerleştirmek istiyorlar” diye konuştu.

Kıbrıs Gazeteciler Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir,“Güvenlik Kuvvetleri’nin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif ettiği” iddiası ile 10 yıl hapis talebiyle yargılanıyor. Savunmasını Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin (KTBB) üstlendiği Kişmir’in davasına ilişkin Medyascope’a bilgi veren KTBB Başkanı Hasan Esendağlı, KKTC’de bir gazetecinin son 20-30 yıl içerisinde ilk kez ağır ceza mahkemesinde yargılandığını belirtti ve süreci şöyle anlattı:

“Ali Kişmir, Türkiye iktidarı ve iktidara yakın kişilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale etmeleri üzerine bir fikir yazısı yazıyor. Yazıda bahsedilen müdahalelerin gerçekleştiği yer, buradaki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı ‘Beyaz Ev’ olarak bilinen ve askerin restoran olarak kullandığı bina. Ali Kişmir bu eve, ‘birilerinin siyasi olarak pazarlandığı’ anlamına gelecek şekilde ‘genelev’ benzetmesi yapıyor. Kıbrıs’ta beş yıldan fazla hapis cezası öngörülen suçlar ağır ceza mahkemesinin yetkisine giriyor. Ceza yargılama prosedürüne göre kişiler ileride mahkemede yargılanırken hazır bulunmalarını sağlamak için tedbir maksatlı mahkemeye çıkarılırlar. Mahkeme de onlara birtakım teminatlar koyar, en ağırı tutuklu yargılamadır, cezaevine göndermek veya yurt dışına çıkışını, nakit para yatırmasını yasaklamak, karakola gidip haftada bir imza atmasını istemek gibi tedbirler. Bugün bu maksatla teminat görüşmesi vardı fakat savcılık iptal etti.”

“Yazımız ortada, kalemimiz ortada”

Davanın muhalif sesleri susturmak için açıldığına dikkat çeken Ali Kişmir ise Medyascope’a şöyle konuştu:

Ağır cezada ilk kez yargılanacak bir gazetecinin davasına ilişkin ilk adımın iptal edilmiş olmasını, bu duruma gelen tepkiler sonucu geri adım atılması olarak değerlendiriyoruz. Yazdığım yazıda siyaseti ve siyasetin ülkeyi getirdiği noktayı teşbih yaparak aktarmaya çalıştım fakat ısrarla askere karşı aşağılama yaptığım, hakaret ettiğim iddia ediliyor. Ahmet Şık’ın çok güzel bir sözü var. Bu sözü hatırlatmak isterim. Bayrağın arkasına saklayacak bir suçumuz, dinin arkasına saklayacak bir günahımız yok, herhangi bir çekincemiz yok. Yazımız ortada, kalemimiz ortada, duruşumuz ortada. Korkmuyoruz.”

Bugün yapılan basın açıklamasına Türkiye’den de gazetecilerin geldiğini dile getiren Kişmir, “Türkiye’deki meslektaşlarımızın dayanışmasını yanımızda hissediyoruz, sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu’ndan açıklama

Konuya ilişkin açıklama yapan G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, davayı “gazetecilik mesleğini Türkiye’de olduğu gibi abluka altına almaya yönelik yeni bir girişim” olarak değerlendirdi. Ali Kişmir’e destek mesajı verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Kişmir’in, AKP’nin Kıbrıs adasındaki politikalarını eleştirdiği için hedef seçildiği ve cezalandırılmak istendiği görülmektedir. Kıbrıs’taki tüm gazetecilere, Türkiye’deki iktidarı hiçbir şekilde eleştiremezsiniz mesajı verilmek istenmektedir. Her türlü toplumsal muhalefeti bastırmaya, yıldırmaya ve seslerini kısmaya dönük hamleler zincirine, Kıbrıs’taki basın mensuplarına gözdağı vermeye dönük yeni bir hamle eklenmiştir. Gazeteci Ali Kişmir ile Kıbrıs’taki tüm meslektaşlarımızla, özgür ve demokratik bir Türkiye ve Kıbrıs için mücadele birlikteliğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.