Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Kürt Z kuşağının cumhurbaşkanı adayı Demirtaş ya da İmamoğlu

Spectrum House Araştırma Şirketi’nin, Diyarbakır, Van, Şırnak, İstanbul ve İzmir’de 18-24 yaş aralığındaki bin 12 Kürt genci ile yaptığı “Kürt Z Kuşağı” araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci turda hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 39,4’ü Selahattin Demirtaş cevabını verdi. Kürt Z kuşağının Demirtaş’tan sonraki tercihi ise Millet İttifakı’nın adayları. Bu adaylar arasında da yüzde 46 ile en çok Ekrem İmamoğlu tercih ediliyor.


Spectrum House Araştırma Merkezi, “Kürt Z Kuşağı” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına dayanan araştırmaya göre, Kürt nüfusun yoğun olduğu 18 şehirde 15-24 yaş aralığındaki genç nüfus oranı yüzde 28,1 ve bu oran Türkiye ortalamasının neredeyse iki katı.

Kürt Z kuşağının yarısından fazlası siyasete ilgili değil

“Siyasete ne kadar ilgi duyuyor musunuz?” sorusuna katılımcıların sadece yüzde 19,3’u “ilgi duyarım” yanıtını veriyor. Katılımcıların yüzde 52,5’i siyasete ilgi duymadığını belirtiyor. Araştırmaya göre bu kuşak politik tahayyülleri kendinden önceki kuşaklarla paralellik göstermesine rağmen siyasete ve siyaset yapıcılara mesafeli. Kürt Z kuşağı ülkedeki siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelerin bilincinde fakat bu gelişmelere etki etme ve bunları değiştirme konusunda kendinden önceki kuşaklardan görece daha edilgen/tepkisiz.

STK’lara güven düşük

Kürt Z kuşağının en temel sorunları olarak, işsizlik, gelecek kaygısı, ekonomik sorunlar ön plana çıkarken, bu durum gençlerin endişe, korku ve geleceğe dair tasavvurlarını önemli oranda etkiliyor. Kürt Z kuşağının sivil toplum örgütlerine, derneklere ve siyasi partiler gibi kolektif yapılara katılımı oldukça düşük. Araştırmada elde edilen bilgilere göre, gençler bu yapılara çok fazla güvenmiyor, bu yapıların değiştirici, dönüştürücü gücüne inanmıyor, kapsayıcı bulmuyor.

Üçte ikisi yurtdışında yaşamak istiyor

Kürt Z kuşağının neredeyse üçte ikisi ekonomik sorunlar, istihdam sorunu, ülkedeki siyasi belirsizlik ve kutuplaştırmanın bir sonucu olarak yurtdışında yaşamak istiyor. Yönetim sistemine, asker, polis, yargı gibi kurumlara ve bürokrasiye güvenleri oldukça düşük.

Cumhurbaşkanlığına güven yüzde 15

Cumhurbaşkanlığına güven yüzde 15 gibi çok düşük bir orana sahip. Cumhurbaşkanlığına güvenin en az olduğu şehir yüzde 74 ile İstanbul. İstanbul’u yüzde 62,1 ile Diyarbakır, yüzde 59,3 ile Van takip ediyor. Kayyum atamaları nedeniyle “belediyelere güvenmiyorum” diyenlerin oranı da hayli yüksek (Diyarbakır yüzde 56,8, Şırnak yüzde 57,1, Van yüzde 45,3). Diğer taraftan belediyelere güvenme konusunda en yüksek oran yüzde 42,8 ile İzmir’de. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne güven ise yüzde 18,9 gibi düşük bir oranda. Katılımcıların yüzde 41’inin “ne güvenirim ne de güvenmem” yanıtını vermesi dikkat çeken başka bir ayrıntı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş ya da İmamoğlu

Kürt Z kuşağının yüzde 38’i kendisini herhangi bir partiye yakın görmüyor, bir partiye yakın olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 55. Katılımcıların yüzde 57,8’i HDP’ye, yüzde 18,4’ü ise CHP’ye kendini yakın hissediyor.

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci turda hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 39,4’ü Selahattin Demirtaş cevabını veriyor. Kürt Z kuşağının Demirtaş’tan sonra ikinci tercihi ise Millet İttifakı’nın adayları. Bu adaylar arasında en çok yüzde 46 ile Ekrem İmamoğlu tercih ediliyor. Gençlerin yüzde 12’si kararsız olduğunu söylerken, tercihini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullananların oranı yüzde 11,2.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde ise Demirtaş’a verilen destek yüzde 10’a düşüyor. “İlk turda adayınız seçilmez ise ikinci turda hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 33,1’i “Millet İttifakı adayları”, yüzde 22,7’si “partimin göstereceği aday” yanıtını veriyor İkinci turda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vereceğini açıklayanların oranı ise yüzde 3,3.

Etnik kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğradığını belirtenlerin oranı yüzde 70

Araştırmanın sonuçlarına göre Kürt Z kuşağının yüzde 75,9’u kendini etnik bir kimliğe ait hissetmediğini söylüyor. Ülkede ayrımcılık olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 73,5. “Kendinizi kimliğinizden dolayı ayrımcılığa uğrayan bir gruba ait hissediyor musunuz?” soruna ise katılımcıların yüzde 61,9’u evet yanıtını veriyor. Etnik kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin oranı yüzde 70, dil nedeniyle ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin oranı yüzde 30,6, cinsiyeti nedeniyle ayrımcılığa uğradığını belirtenlerin oranı ise yüzde 27,9.

Erkekler toplumsal kutuplaşmadan, kadınlar kadın cinayetlerinden endişeli

Kürt gençlerinin endişe kaynaklarına bakıldığında ise genç erkeklerin yüzde 47,1’i “toplumsal kutuplaşma” yüzde 24,6’sı “savaş ve çatışmalar” konusunda endişeli olduklarını belirtiyor. Genç kadınların endişe kaynakları arasında ise ilk iki sırayı “kadın cinayetleri “(yüzde 46,8) ile “cinsel taciz” (yüzde 28,8) alıyor.

Hiç kitap okumayanların oranı yüzde 35

Hiç kitap okumayanların oranı yüzde 35. Kitap okuduğunu söyleyenlerin yüzde 50’si roman, yüzde 45’i ise araştırma-inceleme, siyaset, tarih, felsefe, sosyoloji, psikoloji ve sosyal bilimlerle ilgili kitaplar okuduğunu belirtiyor.

Kürt Z kuşağı gazete ve televizyon yerine interneti tercih ediyor

Gençlerin yüzde 28’i hiç televizyon seyretmediğini belirtirken, yüzde 86’sı basılı gazete okumadığını söylüyor. Katılımcıların yüzde 30’u günde 3-5 saat, yüzde 29,9’u 1-3 saat arasında internette zaman geçirdiğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 51,9’u interneti dizi ve film izlemek, yüzde 38,2’si müzik dinlemek, yüzde 34,7’si sosyalleşmek ve yüzde 26,5’i haberleri takip etmek amacıyla kullanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.