Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) raporu: Arjantin, Brezilya ve Fransa, dünya futboluna en çok futbolcu yetiştiren ülkeler – Barcelona, 21 yaş altı oyuncularına verdiği süre ile dikkat çekti

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) futbol biriminin 71. aylık raporu, Avrupa’nın beş büyük futbol ligi (İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa) ve 10 Avrupa dışı futbol liginde oynayan futbolcuların demografik bilgilerini inceliyor. 10 Avrupa dışı futbol ligi arasında; beş Latin Amerika (Brezilya, Arjantin, Şili, Kolombiya, Meksika), bir Kuzey Amerika (MLS), üç Asya (Japonya, Çin, Güney Kore) ve bir Okyanusya (A-League) ligi yer alıyor.

Araştırma 2021 yılının ikinci yarısında, yerel liglerde mücadele eden 286 kulüpten 7 bin 617 futbolcuyu kapsıyor. Dört konu başlığı bulunan raporda yaş, altyapı, yabancı futbolcu sayısı ve sonuç kısmı yer alıyor.

Yaş

Kadroların ortalama yaşına bakıldığında en genç lig 26.3 ortalama ile Fransa Ligue 1 iken, en yaşlı lig 28.6 ile Çin Süper Lig’i. 21 yaş altı futbolculara süre verme konusunda öne çıkan üç lig, Brezilya (toplam sürenin %9.4’ü), Arjantin (%9.3) ve Ligue 1 (%9.2).

Kulüp özelinde bakıldığında en genç takım 23.4 yaş ortalamasına sahip MLS ekibi New York RB, en yaşlı takım 31 yaş ortalaması ile Şili’den CD Palestino. Yeniden yapılanma sürecindeki Barcelona, 21 yaş altı oyunculara %28 oranın süre vermesi ile dikkat çekiyor.

Altyapı

Öncelikle araştırmada altyapıdan yetişmiş oyuncular, 15-21 yaş aralığında en az üç sezon profesyonel sözleşme imzaladığı kulüp bünyesinde forma giymiş futbolcular olarak tanımlanıyor. İncelenen 15 ligde, altyapı mezunu futbolculara süre verme oranı %7.4 (İtalya Serie A) ile %29.4 (Arjantin Profesyonel Ligi) arasında sıralanıyor.

Akademiden yetiştirdiği oyunculara A takımda en çok süre veren kulüp %57.8 oranla Millonarios (Kolombiya), bulunduğu domestik lige en çok oyuncu hazırlayan takım %84.5 ile Universidad de Chile, akademi mezunlarını en çok yurt dışına ihraç eden kulüp ise %60.4 ile River Plate. Altısı MLS’ten, dördü İtalya Serie A’dan olmak üzere 20 takım, altyapısından hiçbir futbolcuya süre vermiyor.

Boca Juniors’ın akademisinden yetiştirdiği 78 futbolcu, 15 lige yayılarak toplamda 61.517 dakika süre buldu

Yabancı futbolcu

15 ligde yabancı futbolcuların, 2021’in ikinci yarısında aldığı sürelere bakıldığında en az yabancının forma giydiği ülke %9 ile Şili olurken, en kozmopolit lig %64 oran ile İtalya Serie A. 

Aralarında İspanya LaLiga’dan Athletic Bilbao ve Liga MX’ten CD Guadalajara’nın da yer aldığı yedi takım, yerel lig müsabakalarında hiç yabancı futbolcu kullanmadı. Aksine MLS takımı Portland Timbers’ta, toplam sürenin %85.9’unu yabancı futbolcular aldı.

Yurt dışına en çok futbolcu ihraç eden ülkeler sırasıyla Arjantin (245.172 dakika), Brezilya (202.460) ve Fransa (135.216).

Sonuç

Tüm bu veriler, beş büyük Avrupa liginin “yarışmacı”, Avrupa dışı liglerin “yetiştirici” hüviyetinde olduğu algısını teyit ediyor. 10 Avrupa dışı lig arasında, Güney Amerika futbol kültürü ve özellikle Arjantin ile Brezilya’nın Avrupa’ya yaptığı oyuncu ihracı dikkat çekiyor.

Fransa Ligue 1, kalburüstü seviyede hem yarışmacı hem yetiştirici yapıya sahip yegane lig olarak öne çıkıyor. ABD ve Kanada takımlarının boy gösterdiği MLS ise, diğer tüm liglerden farklı bir noktada konumlanıyor ve dünya futbolundaki yerini arıyor.

CIES futbol biriminin 71. aylık raporuna buradan ulaşabilirsiniz

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.