Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, üç farklı intihara ilişkin soru önergelerine aynı yanıtı verdi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun intihar eden vatandaşlar hakkında yaklaşık iki sene önce verdiği üç farklı soru önergesine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan yanıt geldi. Bakan Yanık, üç soru önergesine de aynı cevabı verdi.

Sezgin Tanrıkulu, biri 10 Nisan 2020, diğer ikisi 29 Mayıs 2020 tarihlerinde olmak üzere dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle üç soru önergesi verdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu

Soru önergeleri

Bu soru önergeleri banka borcu nedeniyle intihar eden Halit Yılmaz, Hatay Valiliği önünde “Çocuklarım aç, iş istiyorum” diyerek kendini yakan Adem Yarıcı ve Cizre Kaymakamlık binasından atlayarak intihar eden Nezir Kılıç’a ilişkindi. 

Tanrıkulu soru önergelerinde, Türkiye genelinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından yapılan yardımları, 2002-2020 yılları arasında Türkiye genelinde kaç kişinin geçinemediği ve borçları olduğu için intihar ettiğini, kaymakamlıklar tarafından yardım yapılıp yapılmadığı, intihar eden vatandaşların ailelerine geçinmeleri için yetkili makamların gerekli yardımları yapıp yapmadığını sordu.

Önergeler iki sene cevapsız kaldı, üç önergeye de aynı cevap verildi

Soru önergeleri yaklaşık iki sene cevapsız kaldı. 21 Nisan 2021 tarihinde Zehra Zümrüt Selçuk yerine göreve gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, soru önergelerine 24 Şubat 2022 tarihinde cevap verdi. Bakan Yanık, üç soru önergesine de aynı cevabı verdi.

Cevapta, Bakanlığın farklı kurumlar ile intihar konusu hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtilirken “65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun ve diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda çeşitli sosyal yardım programları yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi. İntihar vakalarına ilişkin istatistiklerim ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) internet sayfasında yayımlandığı aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.