Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eskişehir Onur Yürüyüşü davası başladı

Eskişehir’de ilk kez 2021’de düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 16 kişi hakkında açılan davanın birinci duruşması bugün (7 Mart) yapıldı.

30 Haziran 2021’de düzenlenen 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 15 LGBTİ+ hak savunucusu ve bir gazetecinin, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı dava, Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

“Sokaklarda görünürlüğümüzü savunacağız

Pride Eskişehir, duruşmadan önce yaptığı açıklamada Eskişehir Valiliği’nin, yürüyüş yasağını halka duyurmadığını hatırlattı.  

En haklı günümüzde sokakta olmak istediğimiz için okullarımızdan uzaklaştırma aldık, KYK yurtlarından atıldık, burslarımız kesildi, son olarak da hakkımızda dava açıldı” denilen açıklamada, “Biz LGBTİ+’lar yaşama hakkımızı, onurumuzu, sokaklarda görünürlüğümüzü her koşulda savunacağız” sözlerine yer verildi.

Hâkimden sanıklara: “Boş ver anayasal hakkı”

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre duruşmada beyanda bulunan LGBTİ+ aktivistleri, polis şiddeti ile karşılaştıklarını anlattı. 

Mahkeme heyeti ise sanıklara sürekli “Eylemde bulundunuz mu, polise direndiniz mi?” diye sordu. 

Yargılananlardan biri, karşılaştıkları şiddeti anlatarak açıklamada bulunmanın anayasal hak olduğunu belirttiği sırada hâkim sözünü kesti ve “Boş ver şimdi anayasal hakkını falan, sorularıma yanıt ver” dedi. 

Pride Eskişehir’in sosyal medya paylaşımına göre ise duruşmada söz alan avukatlar, yargılamanın hukuksuz olduğunu belirterek beraat talep etti.

“Yargılama hukuksuz”

Avukat Fatma Girgin, “Yargılama tamamen usulsüz ve hukuksuzdur. İddianamede her ne kadar bir toplanmadan bahsedilse, toplanma gerçekleşmeden kişiler darp edilerek gözaltına alınmıştır. Eskişehir Valiliği, yasaklama kararını duyurmaktan imtina etmiştir. Yasak kararı, sanıkların ifadesi alınırken duyurulmuştur. Yargılanmasını gerektiren herhangi bir suç unsuru bulunmamaktadır. Sanıkların beraatını talep ediyoruz” diye konuştu.

Avukat Pınar Çelik de “Gökkuşağı flamasının terör örgütü bayrağı olduğu söyleniyor. Sanıklar bugün aynı bayraklarla adliye önünde açıklama yapabilirken valiliğin keyfi uygulamalarına göre yasak olabiliyor. O gün yasak olan bugün nasıl yasak olamadı? Valiliğin kararı temelsizdir, valilik nefret suçu işlemektedir. Sanıklar hem nefret suçuna uğruyor hem de burada ifade vermek zorunda bırakılıyorlar” dedi.  

Avukat Çiğdem Kolot, “Uluslararası kararları ve anayasayı hatırlatarak yapılan işlemler hukuka aykırıdır” derken Avukat Melisa Akçatepe, “Avukatlar olarak oradaydık, insanlık dışı bir şiddet vardı. Yaşananlar, anayasaya ve AİHM kararlarına tamamen aykırıdır” diye konuştu.

Mahkeme, bilirkişi incelemesi için sanıkların fotoğraflarının alınmasını talep etti.

Bir sonraki duruşma 26 Nisan 11.30’da.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.