Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – Cumhur İttifakı’nın seçim yasası çalışması bu hafta Meclis’e sunuluyor, işte ayrıntılar

Cumhur İttifakı’nı oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı seçim yasası değişikliği tamamlandı. Hazırlanan yasa değişikliği teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı’na verileceği öğrenildi. İki partinin üzerinde anlaştığı düzenlemelere göre ittifak düzenlemesi ve siyasi partilere yapılacak hazine yardımı oranlarında bir değişikliğe gidilmedi. Bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için Meclis’te grubu bulunması yetiyordu, bu düzenleme kaldırılıyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında, Cumhur İttifakı ortakları AKP’li ve MHP’li siyasetçilerin yürüttüğü seçim yasası değişikliği çalışması sona erdi. Medyascope’un AKP kaynaklarından derlediği bilgilere göre, geçen hafta bir araya gelen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çalışmaları tamamlanan ve son halini alan seçim yasası değişikliğini de ele aldı. Konu bugün (7 Mart) Erdoğan başkanlığında yapılacak AKP MYK ve MKYK toplantılarında da görüşüldükten sonra yasa değişikliği bu hafta içinde Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

Erken seçim yok mesajı

Seçim yasalarında yapılan değişiklikler, anayasa gereğince ancak bir yıl sonra yapılacak seçimlerde uygulanabiliyor. Cumhur İttifakı, seçim yasasında yapılacak değişikliğin TBMM’ye sunulmasını mart ayına kadar bekleterek, “erken seçim olmayacak, seçim zamanında, 18 Haziran 2023’te yapılacak” mesajını da kamuoyuna vermiş oluyor. Erken seçim kararı alınsa bile, en fazla iki ay öne çekilebilecek.

İttifakları kaldıran düzenleme olmayacak

Seçim yasasında kapsamlı bir değişiklik yapılacağı beklentisi hakimdi. En çok tartışılan seçim barajı konusunu ise iki lider Erdoğan ve Bahçeli, yüzde 7 olarak duyurmuştu. Mevcut yüzde 10’luk baraj, yüzde 7’ye çekiliyor. Bu düzenleme anlaşıldığı gibi metinde yer alacak. Ancak Millet İttifakı’nın bugüne kadar uzlaşarak gelmesi ve bir çatlak olmaması, iktidar kanadının bu konuda bir düzenleme yapacağı ve ittifakları engelleyecek ya da zorlaştıracak bir düzenlemeyi getirmesi bekleniyordu. Medyascope’un öğrendiğine göre ittifakları kaldıran bir değişiklik olmayacak. İttifak içi baraj olması da tartışılan bir konuydu ve bu konuda da bir düzenleme yapılmamış.

Seçimlere katılmak için grup kurmak yeterli olmayacak 

Mevcut düzenlemeye göre bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için, seçim tarihinden altı ay önce 81 ilin en az yarısında (41 il) örgütlenmiş ve büyük kongresini yapmış olması veya TBMM’de grubu bulunması gerekiyor. 2018 seçimlerinde İYİ Parti örgütlenmesini tamamlayamadığı ve Meclis’te de grubu olmadığı için seçimlere katılamıyordu. CHP’den istifa eden 15 milletvekili İYİ Parti’ye katılarak, grup kurmasının ve seçimlere katılmasının yolunu açtı. Cumhur İttifakı bu tür durumların önüne geçmek için, seçimlere katılmak için grup kurma düzenlemesini yasa metninden çıkarıyor. 

Hazine yardımı

Siyasi partilere yapılan hazine yardımı konusunda barajın artırılacağı da tartışılan konular arasındaydı. Ancak bu konuda da AKP ve MHP arasında bir uzlaşma sağlanamadığı için düzenleme mevcut haliyle kaldı. Seçimlerde yüzde 3’ten fazla oy alan partilere hazine yardımı yapılacak. 

Muhtarlık seçimlerine seçmen hareketliliği önlemi

Muhtarlık seçimlerinde, seçmenlerin listeler askıya çıktığında ikamet yerlerini değiştirerek, kendi köylerine giderek orada oy kullanmaları AKP’ye büyük oranda oy kaybettirmişti. Bunun önüne geçebilmek için seçim tarihinden en az bir yıl önce ikametin bulunması şartı aranacak. Bu süre altı aya da düşürülebilir. Bu düzenleme ile seçimden hemen önce ikamet değiştirip, muhtar seçiminden sonra da tekrar asıl yaşadığı yere ikamet alma hareketliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.