Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: ABD Polonya’ya iki adet Patriot füze bataryası gönderecek, gözler yarınki Antalya zirvesinde

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 14. gününde. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın, ülkesinin Rusya’dan petrol ithalatını yasaklayacağını duyurmasının ardından İngiltere de 2022’nin sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıkladı. Gözler de bir yandan yarın (10 Mart) Antalya’da düzenlenecek Rusya-Ukrayna Zirvesi’nde.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Antalya’da 11-13 Mart günlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu öncesinde yarın (10 Mart) bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı üçlü zirve sonrası, taraflar bir basın açıklaması da düzenleyecek. Bu görüşme, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan sonraki ilk görüşme olacak.

Savaşın 14. gününde ABD Avrupa Komutanlığı, iki adet Patriot bataryasının savunma amaçlı olarak Polonya’ya gönderileceğini açıkladı.

Save the Children, savaştan kaçan iki milyon Ukraynalı’nın en az 800 bininin çocuk olduğunu açıkladı. Annesi hasta olduğu için Ukrayna’da kalan 11 yaşındaki çocuk, bin kilometrelik yolu tek başına geçti ve akrabalarının yaşadığı Slovakya’ya ulaştı. Ukraynalı çocuk, “gecenin kahramanı” olarak kayıtlara geçti.

Rus yetkililer, Kiev ve diğer dört şehirdeki insanlar için insani koridorlar açılacağını söyledi. Dün de kuşatma altındaki liman kenti Mariupol’daki sivilleri tahliye etme çabası başarısız oldu. Kiev hükümeti, Rusya’yı, insani koridorlardaki sivillere saldırmakla suçladı. Yine de Ukrayna’nın kuzeydoğusunda bulunan Sumi kentinde beş bin kişinin tahliye edildiği bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden da dün ülkesinin Rusya’dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu. Bu açıklama sonrası petrol fiyatları daha da arttı. ABD’nin aldığı kararın ardından İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng da, ülkesinin 2022’nin sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) ise 2022’nin sonuna dek Rusya’dan gaz alımını üçte iki oranında azaltacak.

“Türkiye ve ABD güvenlik garantörü olsun”

Ukrayna’da iktidarda bulunan Halkın Hizmetkârları Partisi, ülkesinin egemenliğinin korunması için yeni güvenlik garantilerini açıkladı. Parti, Türkiye’yi de garantör ülkeler arasında saydı. NATO’nun en az 15 yıl boyunca Ukrayna’yı birliğe almayacağının sinyallerini verdiğini belirten parti, Türkiye’nin yanı sıra ABD ve diğer komşu ülkelerin, garantör olarak Ukrayna’yı koruyabileceğini vurguladı.

New York Times, muhabirlerini Rusya’dan çekiyor

New York Times (NYT) gazetesi, Rusya’nın kabul ettiği sansür yasası nedeniyle ülkede bulunan muhabirlerini olarak çekme kararı aldı. NYT Moskova Büro Şefi Neil MacFarquhar, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, 1921’den bu yana ülkede muhabir bulundurduklarını ve ne Soğuk Savaş ne de Stalin döneminde ülkeden ayrılmadıklarını söyledi.

Çernobil ile iletişim koptu

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından iletişimin koptuğunu ve uzaktan bağlantı sisteminin kapandığı için santralde neler olduğunu göremediklerini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.