Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Özel Halk Otobüsü esnafı kontak kapattı, belediye binası önünde Mansur Yavaş’a seslendi

Ankara Özel Halk Otobüsü ve dolmuş şoförleri, akaryakıta üst üste gelen zamların ardından bugün kontak kapattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi binasının önünde toplanan onlarca esnaf hem iktidara hem de ABB Başkanı Mansur Yavaş’a seslendi. Yavaş’ın özel halk otobüslerinin biniş ücretinin 6,5 TL olması için belediye olarak teklif vereceklerini açıklaması üzerine otobüs seferleri yeniden başladı.

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Akaryakıta üst üste yapılan zamların ardından dün açıklama yayımlayan Ankara Özel Halk Otobüsçüler Esnaf Odası, yakıt alamadıkları için 10 Mart’tan itibaren “zorunlu olarak çalışamayacaklarını” duyurdular. Bunun üzerine özel halk otobüsleri ve dolmuşlar bugün Ankara’da çalışmadı. Trafiğe çıkmayan yüzden fazla otobüs ve dolmuş esnafı belediye binası önünde sloganlar atarak sorunlarına çözüm bulunmasını istediler. 

“Bu bir eylem değil, çaresizlik”

Esnaf Odası temsilcileri ile belediye yetkilileri bugün belediye binasında görüştü. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, “Bu bir eylem değil, bu bir çaresizlik. Akaryakıtla alakalı ulaşım sektörünün ciddi manada etkilenmesinden dolayı, fiyat güncellenmesinin acilen yapılması gerekiyor. Bu konuyla alakalı bugünkü çalışmama kararını akaryakıt alamadığımızdan dolayı uygulamak zorunda kaldık” diye konuştu. 

Ankara halkından özür dileyen ve anlayış beklediklerini dile getiren Yılmazer, “Ticari araçlarla ilgili minibüs, otobüs vs gibi araçlarla alakalı KDV’siz ve ÖTV’siz yakıt desteği sağlanması için sesimizi duyurmak amacıyla böyle bir toplantı düzenledik” dedi. 

Belediye binası önünde slogan atan bazı şoförler ise yaşanan süreci Medyascope’a anlattı. Ortada bir protesto olmadığını ve mazot fiyatları yüzünden depolarını dolduramadıklarını aktaran şoförler, ABB’den ya kendilerine destek olmalarını ya da toplu taşımaya zam yapılmasını istediklerini söylediler.

Esnaf odası temsilcilerinin kısa açıklamasının ardından şoförler bina önünden ayrıldı. Bu süreçte bazı çalışanlar binanın önünden ayrılmak istemedi. Bazı kişiler “Kazanım almadan gitmeyeceğiz” deseler de şoförlerin büyük kısmı açıklamadan yaklaşık yarım saat sonra dağıldı.

Mansur Yavaş’tan açıklama: “EGO otobüslerine zam yapmayacağız”

ABB Başkanı Mansur Yavaş, bugün Twitter hesabı üzerinden açıklama yayımladı. EGO otobüslerine zam yapılmayacağını belirten Yavaş, “Gerekirse Belediyemizin bir büyük projesini askıya alıp, bugün olduğu gibi bundan sonra da tüm imkânlarımızla vatandaşlarımızın yanında olacağız” dedi.

Aartan akaryakıt maliyetleri nedeniyle özel halk otobüsü ve dolmuşçu esnafının, ulaşım bedelinin en az sekiz lira olmasını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği ücretsiz taşıma bedelinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle ABB tarafından karşılanmasını talep ettiklerini aktaran Mansur Yavaş, bugünkü ekonomik şartlarda, bu taleplerin vatandaşlar tarafından da belediye tarafından da karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi.

ABB, özel halk otobüsleri ücretinin 6,5 lira olması için teklif verecek

Mevcut durumda bir kişinin toplu taşıma maliyetinin 10,5 liraya ulaştığını vurgulayan Mansur Yavaş, özel halk otobüslerinin fiyat artış kararının UKOME’de alındığını belirterek ücretin 6,5 TL olarak belirlenmesi için belediye olarak teklif götüreceklerini duyurdu: “Belediye olarak, hem vatandaşlarımızın hem de esnafımızın mağduriyet yaşamaması adına, kişi başına maliyet yaklaşık yüzde 70 artmış ve 10,5 lira olmuşken, uygulamada yüzde 44 artışla, 6,5 lira olması için teklif götürülecektir. Aradaki fark, sadece otobüs kullanan vatandaşlarımızdan çıkmaması adına, Belediyemiz tarafından sübvanse edilecektir.”

Özel halk otobüsleri yeniden seferlere başladı

Mansur Yavaş’ın açıklamaları üzerine Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) özel halk otobüslerinin seferlerine yeniden başladıklarını duyurdu. TÖHOB’un açıklamasında, “Kısa sürede UKOME gündemine konunun getirilmesi için yoğun çaba sarf eden ABB Başkanımız sayın Mansur Yavaş ve Bürokratlarımıza teşekkür ederiz. UKOME’nin en kısa sürede toplanarak, güncel biniş fiyatlarının en kısa sürede yayınlanmasını temenni ederek ara verdiğimiz seferlere başlamış bulunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.