Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“HPV aşısı ücretsiz olsun” davasında karar çıktı, SGK kaybetti – Avukat Çisel Demirkan: “Mücadele ile kazandık”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması talebiyle açtığı davada karar açıklandı. Mahkeme, “ücret iadesine” hükmetti. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin gönüllü avukatı Çisel Demirkan kararı Medyascope’a değerlendirdi.

Avukat Demirkan, “HPV ile ilgili davalarımız devam ediyor. Gerekçeli karar açıklanır açıklanmaz gerekli adımları atmaya, kampanyamızı büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısının ücretsiz olması talebiyle açtığı davada karar açıklandı, mahkeme aşı bedelinin iadesine karar verdi.

Derneğin Twitter hesabından paylaşılan duyuruda, “Mücadelemiz kapsamında, aşıda ücret iadesi talebiyle açtığımız dava bugün, Ankara’da görülen duruşmada mahkeme tarafından kabul edildi. Karar: Aşı bedelinin iadesine. Şimdi sıra, aşının herkes için ücretsiz olmasında” denildi.

https://twitter.com/oncecocukkadin/status/1501842748713881601

“Neden insanların kanser olması bekleniyor?”

Avukat Çisel Demirkan, HPV’nin önlenebilir yöntemi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“SMA hastalığının tedavisinin devlet tarafından karşılanmamasındaki neden gibi HPV aşısı da ücretsiz olarak yapılmıyordu. Bilirkişi raporlarında, rahim ağzı kanserinin erken teşhisle birlikte tedavi edilebildiğine dair raporlar geliyor. Önlenebilir yöntemi, kesin bir sonucu varken ve ulaşımı bu kadar uygunken neden insanların kanser olması bekleniyor? Aşıdan ve insan sağlığından para kazananlar var.”

“Asgari ücretle aşı ücretini karşılamak mümkün değil”

Demirkan, uzun ve ortak mücadele ile bu aşıyı kazandıklarını belirterek, kampanya sürecini anlattı:

“Bir kampanya olarak başladı. İnsanlar HPV aşısı yaptırmak istediler ve başvuru süreçleri başlatıldı. Bizde dernek olarak insanlara gönüllü destek ve yardımda bulunduk. Çünkü aşıyı yaptırmak isteyen insanların birçoğu öğrenciydi. Aynı zamanda asgari ücretle çalışan insanların bu ücretleri karşılayabilmesi mümkün değil. Bizde onlarla birlikte hukuk mücadelesi başlattık.”

“Mücadele ile kazandık”

Mahkemenin ilk başta kararı reddettiğini söyleyen Demirkan, “Mahkeme, ‘Bu aşının bir muadili yok ama kanser olduktan sonra tedavi edilebiliyor. O yüzden aşının ücretsiz olmasına gerek yok’ diyerek aşı talebimizi reddetti. 62 İş Mahkemesi ve bu dosya kapsamında incelendiğinde hâkime hanım aşının bir gereklilik olduğunu söyledi ve üç doz aşının iadesine karar verdi ve SGK kaybetti. Ciddi, uzun ve ortak bir mücadele ile bu aşıyı kazandık” dedi.

“HPV aşısı toplum sağlığı meselesidir”

Türkiye’de HPV aşısının ücretli olmasını eleştiren Demirkan, aşının sadece rahim ağzı kanserini değil, cinsel yollarla bulaşan hastalıkları da önlediğini belirtti. Demirkan, şöyle konuştu:

“Bu başlı başına bir kazanım ama bu aşı sadece rahim ağzı kanserini önlemiyor. Cinsel yollarla bulaşan birçok hastalığı da engelliyor. ‘Kabile halinde yaşıyor’ dediğimiz ülkelerde bile aşının ücretsiz olarak verilmesi söz konusu iken bizde ücretli olarak veriliyor. Bu aşının olabildiği kadar çok kadına, çocuğa ulaşabilmesi lazım. Sadece kız çocukları değil, erkek çocuklarına da aşı yapılıyor. Bu sadece kadın ve kadın aşısı meselesi değil, toplum sağlığı meselesi. Sağlık haklarımızı her defasında mücadele ile kazanmak zorunda kalıyoruz ve bu da o kadar kolay olmuyor.”

“AKP iktidarından destek gelmedi”

Bu davanın emsal karar niteliğinde olduğunu söyleyen Çisel Demirkan, “Birçok siyasi parti ve STK’lar bu noktada bize destek oldu. TBMM’ye yaptığımız ziyaret sırasında ve sonrasında olumlu dönüşler aldık. Belediyeler ve kurumlar bizim için afişler yaptılar, protokoller imzaladılar. Çok ciddi destekler aldık ama bu destekler muhalif kesim tarafından geldi. AKP iktidarından bu ve benzeri destek gelmedi. Zaten bunu anlamalarını beklemiyoruz. Onlar bu mücadeleye sadece bir aşı süreci olarak bakıyorlar ve sermayeyi tartışıyorlar” diye konuştu.

“Sağlık hakkı ücretsiz olmalı”

Sağlık hakkının ücretsiz olduğunu savunan Çisel Demirkan ortak mücadeleyi vurguladı.

Demirkan, “Kadın ve eşitlik mücadelesinde her zaman aynıdır. Biz bir şeylere karşı gerçek bir mücadele ortaya koymadığımız ve örgütlenmediğimiz zaman bir şeyleri kazanamıyoruz. Aşı için de kadın cinayetleri dosyalarında da aynı şekilde. Birlikte mücadele edebildiğimiz ve ortaya emek koyabildiğimiz sürece kazanabiliyoruz. Aşının yasaklanmasının ve bir insanın sağlık hakkının elinden alınmasının tek bir gerekçesi olabilir. O da birilerinin sermayesine sermaye katmak içindir. Sağlık hakkı ücretsiz olmalıdır” dedi.

HPV ile ilgili davaların devam ettiğini söyleyen Demirkan, “Gerekçeli karar açıklanır açıklanmaz gerekli adımları atmaya, kampanyamızı büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.